07 Temmuz 2004 21:00

Bu yetmez vergiyi kaldırın!

Kaçakçıya, hayali ihracatçıya af getiren düzenlemeler, komisyonda kabul edildi

Paylaş
Başta Maliye Bakanı Kemal Unakıtan olmak üzere sahte belge düzenleyenlere, Hazine arazilerine el koyanlara af getiren, ödenmemiş borçları silen vergi paketi Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Paket, vergi düzenlemesinden çok vergi kaçıranları affetmeye yönelik bir düzenleme olarak dikkat çekti. Komisyon görüşmeleri sırasında tasarıya eklenen madde ile bu kez spor kulüplerinin yaklaşık 200 trilyonu bulan borcu 5 yıla yayıldı. Alkollü içeceklerden alınan ÖTV'deki maktu tutarı da kanun maddesi haline getirildi. Ayrıca özel okullardan yabancı sermayeye kadar birçok konuda vergi muafiyeti getirilerek, komisyonda yapılan değişiklikle özelleştirilmesinin önü açılan araç muayene istasyonlarından Hazine'nin alacağı pay düşürüldü. Vergi barışı uygulaması kapsamında vadeye yayılan vergi borçlarının taksitlerini zamanında ödemeyenlere süre uzatımı sağlayacak önerge geri çekildi. Yapılan değişiklikler şöyle:

UNAKITAN MADDESİ Sahte ve yanıltıcı belge ile hayali ihracat yapan şirketlere aracılık yapan imalatçı veya tedarikçi ihracatçılar ceza almayacak. Buna göre, aracı şirketler ceza almayacak. Uzmanların yorumlarına göre artık şirketler hayali ihracat yapması için aracı şirketler kuracak. Hayali ihracat meslek haline gelecek.

ÖTV ARTIRIMI Bineğe dönüştürülen ticari araçların Özel Tüketim Vergisi oranları artırılıyor. Alkollü içkilere ÖTV oranı da yeniden düzenlendi. ÖTV'deki maktu tutar, kanun maddesi haline getirildi. Yetkililer, Danıştay'ın kararının kendi içinde Anayasa'ya aykırı olduğuna dikkat çekerek, sigara da dahil olmak üzere mevcut ÖTV oranlarının korunduğunu belirttiler.

ÖZEL OKULLARA İSTİSNA Tasarıya göre, okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve ortaöğretim özel okullarının işletilmesinden elde edilen kazançlar, ilgili bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı'nın belirleyeceği esaslar çerçevesinde 5 vergilendirme dönemi Gelir ve Kurumlar Vergisi'nden müstesna tutulacak.

OTELLER SATILACAK Emekli Sandığı Kanunu'nu da değiştiren tasarıya göre Emekli Sandığı'nın 7 oteli, yönetim kurulu tarafından ihaleyle satılabilecek. Sandığın mülkiyetinde bulunan tescilli taşınmaz niteliğindeki kültür varlıkları Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edilmek üzere Hazine'ye devredilecek.

BARIŞ KIYAĞI Tasarıya göre, Vergi Barışı Kanunu uyarınca yüzde 10 uygulanarak alınan geç ödeme zammı oranı 1 Ocak 2004'den geçerli olmak üzere yüzde 5'e inecek.

BORÇ 5 YILA YAYILACAK Tasarı'ya eklenen bir madde ise spor klüplerini rahatlattı. Buna göre, klüplerin borçları 5 yıla yayılıyor. Uygulamadan Süper Lig, 2. Lig ve 3. Lig'de olmak üzere toplam 150 spor kulübü faydalanacak. Tahsil edilmesi beklenen borç miktarı ise 200 trilyon olarak hesaplanıyor.

BORÇLARA TERKİN Petrol Kanunu uygulamaları dolayısıyla yabancı şirketlere 1995, 1996 ve 1997 yıllarındaki kur farkı ödemeleri nedeniyle 9 Hazine bürokratına çıkarılan 8.9 trilyon lira tutarındaki borç da kişi borçları hesabına alınarak terkin edilmiş (çizerek silinmiş) sayılacak.


ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARI Tasarıyla araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesinin de önü açıldı. Özelleştirme İdaresi, önümüzdeki günlerde ihale ilanlarını vererek, ihale sürecini başlatabilecek. Bakanlar Kurulu muayene ücretini her 5 yılda bir yüzde 20'ye kadar artırabilecek. İşleticiler, bir ay içinde elde ettikleri hasılat toplamının ilk 3 yıl yüzde 30'unu, sonraki 7 yıl yüzde 40'ını, daha sonraki 10 yıl 50'sini ve süresini geçiren araçlardan alınacak yüzde 5 oranındaki ek tutarın tamamını Hazine payı olarak vergi dairesine ödeyecek. Muayene istasyonlarında otobüs, kamyon, çekici ve tanker için 100 milyon, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt,romörk için 75 milyon, traktör, motosiklet, motorlu bisiklet için 40 milyon lira muayene ücreti alınacak. Bu ücretler her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.


SAYI AŞAĞIYA ÇEKİLDİ Sınai amaçlı yatırımların teşviki için gerekli olan limitleri de aşağı çeken yasa tasarısı ile 4706 sayılı Kanun'la getirilen teşviklerden yararlanacaklar için aranan "Üzerinde en az 25 milyon ABD Doları karşılığı Türk Lirası tutarında ve en az 100 kişi istihdam sağlayacak sınai yatırım" şartı, "Üzerinde en az 10 milyon ABD Doları karşılığı Türk Lirası tutarında ve en az 50 kişi istihdam sağlayacak yatırım" olarak değiştiriliyor. Mal ve hizmetlerin ihracı durumunda yüklenilen Katma Değer Vergisi'nin ihracatçılara iadesi imkânı getirilecek. Yatırımların teşvik edildiği ve desteklendiği illerde, bulunan ve üzerinde henüz faaliyete geçmemiş yatırım bulunan arazi ve arsalar da en az 10 kişilik istihdam öngören gerçek ve tüzel kişilere bedelsiz olarak devredilebilecek. Tasarıyla getirilen bir düzenleme uyarınca da bu illerde azami 2 yılda tamamlanan yeni yatırımlar için öngörülen teşvik ve destekler, yatırımın tamamlandığı tarihi izleyen 5 yıl süresince uygulanacak.


VAKIFLARA ÖZEL MADDELER
  • Hazine'ye ait taşınmazlar toplu konut amaçlı kullanılmak üzere protokolle belediyelere satılabilecek. Ayrıca arazilerin üzerine özel üniversite veya okul ile özel hastane yapanlar vakıf üniversitesi veya bakanlar kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıf olması halinde araziyi değerinin yarısı kadar fiyata satın alacak.
  • Vakıfların mal varlığından tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacakları silinecek.
  • 2 Ocak 2004 tarihinden önce kurulmuş vakıflara ait taşınmazlara kira gelirleri dolayısıyla vergi tahakkuk ettirilmeyecek, gelir vergisi tevkifatları terkin edilecek.

  • ÖNCEKİ HABER

    Baradey: İsrail'i ikna edemem!

    SONRAKİ HABER

    IMF ve TÜSİAD istiyor,
       AKP değiştiriyor

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...