07 Temmuz 2004 21:00

2005'te ortak tatbikat

Rusya ve Çin orduları, önümüzdeki yıl ortak tatbikat yapacak. ABD donanması ise, ağustos ayına dek sürecek dev tatbikatını sürdürüyor.

Paylaş
Rusya ve Çin, aralarındaki işbirliğini güçlendiriyor. İki ülke, önümüzdeki yıl ortak tatbikat yapma kararı aldı. Söz konusu tatbikat, 1999'da yapılan deniz manevralarından bu yana ilk ortak tatbikat olacak. Konuyla ilgili anlaşma, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey İvanov ile, Çin Merkezi Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı Guo Boxiong tarafından imzalandı. Anlaşmada, tatbikatın kesin tarihi, yeri veya boyutları belirtilmedi. Rus bakan İvanov, iki ordu arasındaki işbirliğinin giderek güçlendiğini dile getirdi. İvanov, bu işbirliği ile, Şanghay İşbirliği Örgütü'nü (ŞİÖ) Orta Asya'da 'güvenlik ve istikrar' için kilit bir kuvvet haline getireceklerini belirtti. Beş günlük bir iyi niyet ziyareti çerçevesinde Moskova'da bulunan General Guo Boxiong da, Çin-Rus stratejik ortaklığının "dünya barışı, küresel güvenlik ve istikrarın korunması"nda önemli rol oynadığını dile getirdi. General Guo'nun heyetinde çok sayıda üst düzey komutan bulunuyor.

ABD tatbikatı Bu arada, ABD ordusu, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana en büyük donanma tatbikatına başladı. Geçen ayın ortalarında başlayan tatbikat, aynı anda dünyanın birkaç bölgesinde birden sürüyor. 5 Haziran'da başlayıp ağustos ayında tamamlanacak olan dev tatbikata, 7 uçak gemisi ve 50 binden fazla asker katılıyor. Amerikan donanmasının manevraları, özellikle Çin'i tedirgin etti. Pekin hükümeti, bu tatbikatın, Çin ile Tayvan arasında olası bir savaş için hazırlık anlamına geldiğini bildirdi. Adı belirtilmeyen Amerikalı bir komutan, tatbikatın Tayvan'la savaş senaryoları ile ilgisini doğruladı Komutan, "Ama tek amaç bu değil. Manevraların Kuzey Kore ile de ilgisi var" diye konuştu.

Yeni strateji ABD ordusu, toplam 12 uçak gemisine sahip bulunuyor. Atlantik filosundan 4, Pasifik filosundan 3 uçak gemisi, tatbikatlara katılıyor. Yedi gemi ve onlara eşlik eden diğer savaş gemileri, bu ay ortasından itibaren Doğu Pasifik'te bir araya gelerek ortak manevralar gerçekleştirecek. Amerikan tatbikatı, donanmanın yeni "10-30-30" stratejisinin sınandığı ilk ortam olacak. ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld tarafından hazırlanan strateji; kuvvetlerin 10 gün içinde dünyadaki bir kriz bölgesine konuşlandırılması, 30 gün içinde düşmanı yenmesi ve 30 gün içinde yeni bir savaşa hazırlanmasını öngörüyor.


Onbinlerce öğretmen eyleme hazır Haziran ayı başlarında çeşitli taleplerle greve çıkan Honduraslı öğretmenler, başkent Tegucigalpa'da gövde gösterisi yapmaya hazırlanıyor. Grevdeki 60 bin öğretmenin, bu ay sonlarına doğru başkentte büyük bir eylem yapacağı açıklandı. Öğrenciler ve veliler de, eyleme destek vereceklerini ilan ettiler. Honduras Eğitim Emekçileri Sendikası (Colprosumah) Başkanı Arnaldo Pinto; medyanın öğretmenlere karşı yürüttüğü kampanyayı eleştirdi. Honduraslı öğretmenler, statülerinde iyileştirme yapılmasını, ücretlerinin ve eğitime ayrılan bütçenin artırılmasını istiyor.

ÖNCEKİ HABER

Özgürlük ve ikiyüzlülük

SONRAKİ HABER

İşbirlikçi demokrasi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...