06 Temmuz 2004 21:00

Tiyatronun İzmit isyanı!

İstanbul Şehir Tiyatrosu'ndaki müdahale ve gerginlikler bir türlü yatışmazken, İzmit'ten gelen "siyasi müdahale" haberi tiyatro ve sanat dünyasını harekete geçirdi.

Paylaş
İzmit Şehir Tiyatrosu'nda yaşanan gelişmeler, tiyatro ve sanat dünyasını harekete geçirdi. AKP'li yerel yönetimin "siyasi müdahalesi"ne karşı mücadele veren İzmit Şehir Tiyatrosu sanatçılarına destek olmak için, 13 sanat örgütü bugün İzmit'e gidiyor. İzmit Şehir Tiyatrosu sanatçılarının yaptığı destek çağrısı üzerine harekete geçen ve ortak bir bildiri yayımlayan tiyatro sanatçıları, siyasi erkin sanata müdahalesine izin verilmeyeceğini dile getirdiler ve "Türkiye Cumhuriyeti'nin adeta tırnakla kazınarak, büyük emeklerle oluşturulmuş kültürel ve sanatsal birikimini, kimse hafife almaya kalkışmamalıdır. Bir sanat kurumunda, sanatçıların iradesini hiçe saymaya kalkışan her girişim, başarısız kalmaya mahkûmdur. Bunu, tiyatrosuna sahip çıkacağından kuşku duymadığımız İzmit halkı da, elbette yerel yöneticilerine anlatacaktır" dediler.

Sahipsiz değil Tiyatrom.com sitesinin de yayınlarıyla etkin destek verdiği kampanya, "Ne kısa zamanda ciddi başarılara imza atmış İzmit Şehir Tiyatrosu, ne Türk tiyatrosu sahipsiz değildir" vurgusuyla, somut adıma dönüştü. Tiyatro ve sanat dünyası, "Başta İzmit olmak üzere ülkemizdeki tüm yerel ve merkezi yöneticileri, başarısız kalmaya mahkûm olumsuz uygulamalardan kaçınmaya davet ediyor, kültür ve sanat alanlarında atacakları her olumlu adımda desteğimizi sakınmayacağımızı duyuruyoruz" diyerek, hep birlikte İzmit'e gitme kararı aldılar. İstanbul'dan yola çıkacak sanatçılar, bugün saat saat 14.00'te İzmit Şehir Tiyatrosu'nda olacaklar ve oluşturdukları bu metni, oradaki meslektaşları ile paylaşacaklar.
KİMLER KATILIYOR? Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD), Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (DETİS), İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN), Kültür Sanat Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat Sen), Özel Tiyatrocular Derneği (ÖTD), Özerk Sanat Konseyi (97 sanat kuruluşu adına) Sahne Tasarımcıları Derneği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB), Tiyatro Opera, Bale Sanatçıları Vakfı (TOBAV), Tiyatro Oyuncuları Derneği (TODER), Türkiye Eleştirmenler Birliği (TEB), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Uluslararası PEN Türkiye Merkezi.

ÖNCEKİ HABER

Amerikan kucağı Kore'yle açıldı

SONRAKİ HABER

Dünden bugüne Sınıf'ın çocukları ve rıfat ılgaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa