06 Temmuz 2004 21:00

Evleri için direniyorlar

İstanbul'un Pendik ilçesine bağlı Ertuğrul Gazi Mahallesi'nde iki haftadır tüm sokaklar halkın kurduğu barikatlarla kapalı durumda. 3 yaşındaki Mehmet'ten 75 yaşındaki İsmail Hakkı'ya kadar tüm mahalleli gece gündüz barikatların arkasından ayrılmıyor.

Paylaş
İstanbul'un Pendik ilçesine bağlı Ertuğrul Gazi Mahallesi'nde hayat iki haftadır alt üst olmuş durumda. Sokak aralarına barikatların kurulduğu mahallede yaşayanlar evlerinden uzaklaşmaya cesaret edemiyor. Çalışanlar işlerine gitmiyor, ev kadınlarının pazara giderken dahi gözleri arkada kalıyor; çünkü insanlar geri döndüklerinde evlerini yıkılmış bulmaktan korkuyor. Ellerinde sopalarıyla tüm mahalleli barikatın arkasında toplanmış. 75 yaşındaki İsmail Hakkı'dan 3 yaşındaki Mehmet Polat'a kadar herkes burada...

Önce ölüler, sonra diriler! Her şey bir sene önce Ertuğrul Gazi Mahallesi'nin mezarlığı durumda olan tepeye 15 villa yapılmasıyla başlamış. Mezar taşlarının sökülüp cesetlerin üzerine villa yapılmasına izin veren AKP'li Pendik Belediyesi şimdi mahallelinin, özel şahıs yardımıyla yaptırdığı ilköğretim okulunu, genişletmek bahanesiyle evleri yıkmak istiyor. Mahalleli ise asıl amacın okulu genişletmek değil yeni villalara yer açmak olduğunu söylüyor. Yıkım yapılacağı haberi mahallede duyulunca, çaresizlik tüm insanları bir araya getirmiş. Kimi evinden söktüğü kapıyla kimi kömürlüğünden bulduğu lastikle mahallenin girişlerine barikatlar kurmuş. Belediyenin ilk yıkım girişimi geçtiğimiz cuma günü yüzlerce polis ve panzer eşliğinde yapıldı. Ancak çoluk çoçuk, genç yaşlı tüm mahallelilinin kararlılıkla evlerini savunmasıyla belediye geri adım attı. Pendik Belediyesi, yıkım için mahalleliliye önce 3 gün, daha sonra bir hafta süre vererek geri çekildi. Yıkım ekibini mahalleye sokmamak için direnen insanların çabasını kimi gazeteler "Şehrin merkezindeki savaş", kimileri "Arazi mafyasının terörü" olarak değerlerdirdi. Gösterdikleri direnişle gündemde yer tutan Ertuğrul Gazi Mahallesi sakinleriyle, bir hafta içinde yıkılması planlanan evlerinde görüştük.

20 yıldır oturuyorlar 75 yaşındaki İsmail Hakkı Gırnak, memleketi Kastamonu'dan 43 yıl evvel İstanbul'a göç etmiş. 15 yıl Üsküdar'da bir evde kiracı olarak yaşadıktan sonra şu an oturduğu evi almış. İki odalı eve devlet, 9 sene önce elektrik, 6 sene önce de su bağlamış. Yolları Pendik Belediyesi tarafından asfaltlanan evinde eşi öldüğü günden bu yana tek yaşayan Gırnak, ilerleyen yaşı nedeniyle 15 senedir çalışamıyor. Gırnak geçimini ancak komşuların yardımıyla sağlayabiliyor. Evinin arkasındaki 25 metrekarelik bahçede soğan, domates ekerek yiyecek ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Gırnak, evlerinin yeni yapılmadığını, 20 senedir bu mahallede olduklarını söylüyor. Pendik'in AKP'li Belediye Başkanı Erol Kaya'nın seçim öncesinde kapı kapı gezerek oy istediğini ve tapu sözü verdiğini belirten Gırnak, " Bu evi de çok görüyorlar. Yıkılırsa bu yaştan sonra ne yaparım? Cesedimi çiğnemeden bir tuğlamızı bile sökemezler" diyor. Gırnak, mahallenin 2 km uzağında bulunan villalarda yaşayanların da kamu arazisi üzerinde oturduklarını söylüyor. 75 yaşındaki İsmail Hakkı Gırnak en çok da yıllarca uğraşarak büyüttüğü ağaçları için endişeleniyor.

Söz vermişti 'Barikat direnişçileri'nden biri de Nevşehirli, iki çocuk annesi, 52 yaşındaki Nevriye Yiğitçi. Ev hanımı olan Yiğitçi'nin eşi, mahallelerine su bağlamasından önce, evlere su taşıyan tankerin hortumunu çatıya çekerken düşerek ağır yaralanmış. Sırtına takılan platinlerle yaşayan kocası şu anda hastanede, tedavisi devam ediyor. 300 milyonluk maaşıyla ailenin tek çalışanı ve 3 ay sonra askere gidecek olan oğul Nürsel Yiğitçi ise bir süpermarkette reyon elemanı. Nevriye Yiğitçi yıkım kararını alan Belediye Başkanı Erol Kaya ve karısıyla seçim öncesinde çok sık karşılaştıklarını söylüyor. Yiğitçi, belediye başkanıyla olan diyaloğunu, "Buraya geldi. Şeker hastasıyım yatıyordum. Komşuların yardımıyla kapıya vardım. Bize söz verdi; 'buralara tapu vereceğim, yıllardır oturuyorsunuz' dedi. Oy istedi bizden, vallaha dedirtti, verdik oyu, şimdi evimizi yıkacak" şeklinde anlatıyor.

Asıl neden villa sahipleri 48 yaşındaki Salih Gülbahar da günlerdir uykusuz günler geçiriyor. Tokatlı Salih usta, evinin avlusunda bisiklet tamirciliği yaparak 8 çoçuğuna bakıyor. Şimdi ise bisikletlerini tamir ettiği çoçuklar ve tüm mahalleliyle birlikte barikatta nöbet tutuyor. Başka bir yerde ev alacak veya kira ödeyecek parasının olmadığını söyleyen Salih usta, evlerini yıkarlarsa tekrar yapacaklarını söylüyor. Evlerinin yıkılması için sebep gösterilen okul genişletme çalışmasını tıpkı okulu yaptıkları gibi kendilerinin yapacağını belirten Salih usta, asıl problemin villa sahiplerinin kendileriyle aynı yerde yaşamak istememeleri olduğunu belirtiyor.


SOKAKTA KALDILAR Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde park yapılması amacıyla Aktaş Atilla Mahallesi'ndeki 4 gecekondunun yıkılmasına başlandı. Gecekonduların yıkılması sırasında çıkması muhtemel olayları engellemek amacıyla bölgede çok sayıda çevik kuvvet polisi hazır bekletildi. Aktaş Atilla Mahallesi 30 ve 31. sokak ile Plevne Caddesi üzerindeki 4 gecekondunun yıkımından önce kısa süreli gerginlik yaşandı. Yıkım için gelen ve gecekonduların boşaltılmasını isteyen Altındağ Belediyesi görevlileri ile tartışan bir gecekondunun sakinleri, yıkımı engellemeye çalıştı. Çıkan olayda Altındağ Belediyesi'nde görevli Zabıta Memuru Adem Çakmak, atılan taşın koluna gelmesi sonucu hafif şekilde yaralandı. Adapazarı'nda da, Çark Deresi'nin her iki yanında kalan 13 deri fabrikasını yıkmak isteyen ekiplerle, işyeri sahipleri arasında gerginlik yaşandı. İşyeri sahiplerinin direnişi üzerine yıkım ertelendi.

ÖNCEKİ HABER

Buğday alımları

SONRAKİ HABER

Eğitim-Sen'e açılan dava geri çekilsin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...