06 Temmuz 2004 21:00

Yatırıma kuruş yok!

AKP bütçeden yatırıma ayrılan payı bile kullanılmadı. İşsizlik artarken hükümetin yatırım harcamaları 2002 yılının yüzde 7'si kadar oldu.

Paylaş
AKP bütçeden yatırımlar için ayırdığı küçük payı bile yatırımlara aktarmadı. 7 katrilyon 471 trilyon lira olarak ayrılan yatırım payının ilk üç ayda gerçekleşme yüzdesi ancak yüzde 0.5 oldu. Bu 2002'de yapılan harcamaların ancak yüzde 7'sine denk geliyor. Milyonlarca işsiz iş imkânı beklerken AKP istihdam yaratacak yatırımlar için değil borç geri ödemeleri için ödenek kullandı. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) verilerine göre, yüzde 13 ve yüzde 2'lik kesinti hariç 7 katrilyon 471 trilyon lira olarak programlanan genel katma bütçe yatırımlarına ilk 3 ayda yapılan harcama, sadece 35 trilyon 803 milyar lira oldu. Bu rakam yüzde 0.5'lik gerçekleşme sağlanabildiği anlamına geliyor. 2004 yılı fiyatlarıyla geçen yılın 3 ayında 135 trilyon, 2002 yılının aynı döneminde de 497 trilyon liralık harcama yapılmıştı. Bunlar gözönüne alındığında bu yılın ilk çeyreğinde yatırıma ayrılan payın, 2002 yılının aynı dönemindeki rakamın sadece yüzde 7'sinde kaldığı görülüyor. Bu yılın 3 ayında, cari fiyatlarla bile 2002 yılının ilk çeyreğindeki yatırımın sadece yüzde 10'u yakalanabildi. Cari fiyatlarla geçen yıl 120 trilyon liralık, 2002 yılında da 341 trilyon liralık harcama yapılmıştı. Ayrıca ilk 3 ayda döner sermaye yatırımlarında yüzde 5.1, KİT yatırımlarında yüzde 5.8, İller Bankası yatırımlarında da yüzde 3.1 gerçekleşme sağlandı. Böylece toplamda sadece yüzde 2.2 gerçekleşme sağlanmış oldu. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde yüzde 3.7, 2002 yılında yüzde 7.7 düzeyinde bulunuyordu.


PARALAR FAİZ ÖDEMESİNDE KULLANILDI Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bütçeden yatırıma aktarılmayan paraların faiz ödemelerinde kullanıldığını belirtti. Erdoğan, bütçe yapılırken Ocak-Haziran 2004 dönemi için 33.5 katrilyon lira faiz ödemesi öngörüldüğünü ancak ilk altı ayda bunun 29.6 katrilyonunun gerçekleştirildiğini açıkladı. Bunu sevindirici bir gelişme olarak değerlendiren Erdoğan da büyüme rakamlarıyla övündü. Erdoğan büyümenin özel sektörden elde edilmesinin yatırım ve işsizlik konusunda gelişme anlamına geldiğini savundu. TOBB bile işsizlikten ve yatırımsızlıktan yakınırken Erdoğan, inşaat sektöründeki büyümenin istihdamı artırdığını ileri sürdü. Erdoğan, işsizlik konusunda hedeflerinin tutmadığını söyleyerek, önümüzdeki günlerde çıkarılacak Teşvik Kanunu ile işsizlik konusunda önemli bir adım atılacağını iddia etti.


TOPLANTIYA KATILANLAR TOBB'da düzenlene Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kurulu toplantısına, Mercedes-Benz, Nestle, Pfizer, HSBC Bank, Turkcell, MAN, Türk Traktör, Metro AG, Wagner Kablo, Oyak-Renault, Toyota, Bosch, Türk Siemens ve Pirelli gibi büyük tekellerin temsilcileri katıldı.


ÇÖZÜMÜ YABANCI YATIRIMCIDA ARIYORLAR Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan yatırım artması ve işsizlikten kurtuluş yolunu yabancı sermayede arıyor. Yabancı sermayenin her istediğini yapabilmesi için yapılan yasa değişiklikleriyle ancak 900 milyon dolar uluslararası sermaye girişi yapıldığını açıklayan Babacan, son bir yılda 2 bin yabancı sermayeli şirket kurulmasıyla övündü. Ancak uzmanlar yabancı sermayenin Türkiye'ye gelişinin istihdam sağlayacak yatırımlar olarak değil genellikle sıcak para girişleri vemali piyasalarda etkinlik göstermek için olduğuna dikkat çekiyorlar. Bakan Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) düzenlenen Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kurulu Toplantısı'nın konuştu. Babacan devletin yapmadığı yatırımları yapması için yabancı yatırımcılara yönelik 16 kanun çıkarıldığını, 9 kanun tasarısı üzerinde de çalışmaların sürdüğünü, bu ay içinde yeni bir toplantı ile çalışmaları gözden geçireceklerini bildirdi. Büyüme rakamlarını hatırlatan Babacan, büyümenin kamu eliyle değil, öngördükleri gibi özel sektör eliyle gerçekleştiğini söyledi.


İŞSİZLERE HER YIL 700 BİN KİŞİ EKLENİYOR Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da aynı toplantıda yaptığı konuşmada bugün mevcut işsizlere ilave olarak, her yıl 700 bin kişinin istihdam piyasasına katıldığını da vurguladı. Hisarcıklıoğlu, sadece bu insanlara iş bulmak için gerekli sabit sermaye yatırımının en az 35 milyar dolar olduğunu bildirdi. Kamu kesimi yatırımlarının en iyi zamanda bile 5 milyar doları aşamadığına, özel sektör yatırımlarının ise 20-25 milyar dolar arasında değiştiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "demek ki bırakın mevcut işsizlere iş alanı açmayı, işsizlik düzeyini aynı seviyede tutmak için bile, her yıl gereken yatırım tutarında 5 milyar dolar açığımız bulunuyor" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Seller 20 can aldı

SONRAKİ HABER

Pazarcılar malları yere döktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...