06 Temmuz 2004 21:00

Filistin ateş altında

İsrail askerleri Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ne girerek Filistinlilere ateş açtı. Batı Şeria'nın Nablus kentindeki Ein Beyt İlma mülteci kampına dün gece saatlerinde giren İsrail askerlerinin 4 Filistinliyi öldürdüğü açıklandı.

Paylaş
İsrail askerleri Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ne girerek Filistinlilere ateş açtı. Batı Şeria'nın Nablus kentindeki Ein Beyt İlma mülteci kampına dün gece saatlerinde giren İsrail askerlerinin 4 Filistinliyi öldürdüğü açıklandı. İsrail özel kuvvetler subayı da çatışmada öldü. Filistinli hastane kaynakları, Neceh Üniversitesi'nde görevli Profesör Halid Selah ile 16 yaşındaki oğlu Muhammed'in, Nablus'taki evlerinde öldürüldüğünü belirtti. Görgü tanıkları, profesör ile oğlunun bulunduğu eve İsrail helikopterinin ateş açtığını söylediler. Filistinli yetkililer ayrıca, İsrail'in kamp baskınında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin Batı Şeria askeri lideri ile yardımcısının da öldüğünü açıkladılar.

Gazze'ye baskın İsrail askerlerinin, Gazze Şeridi'nin güneyinde Mısır sınırı boyunca da, tank ve helikopter desteğinde baskın düzenledikleri bildirildi. İsrailli kaynaklar, baskının amacının silah kaçakçılığında kullanılan tünelleri bulmak olduğunu öne sürdü. Görgü tanıkları, 20 kadar tankın Refah mülteci kampının dışındaki Philadelphi sınır koridoru boyunca dizildiğini ve top atışı yapıldığını belirttiler. Gazze Şeridi'nin güneyinde bulunan Han Yunus'ta da 14 yaşındaki Filistinli çocuk İsrail askerlerinin açtığı ateşte yaşamını yitirdi. İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Kissufim bölgesindeki bir askeri kontrol noktasına otomatik silah ve el bombasıyla saldıran 2 Filistinliyi öldürdüğü bildirildi. Öte yandan, İsrail'de, Filistinlilerin tutulduğu bir cezaevinde çıkan ayaklanmada, 2 gardiyan yaralandı. Celile'de bulunan Gilboa cezaevindeki isyanda mahkûmların personele kızgın yağ döktükleri duyurdu.


İsrail nükleer silahlarını gizlemeye devam edecek İsrail Başbakanı Ariel Şaron, nükleer politikalarının değişmeyeceğini söyledi. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Muhammed El Baradei'nin İsrail ziyaretinden saatler önce ordu radyosuna konuşan Şaron, İsrail'in nükleer konulardaki "göstermeme-söylememe" politikasının değişmeyeceğini belirterek, ülkesinin kendisini korumak için gerekli tüm silahlara sahip olduğunu söyledi. Şaron'la görüşecek olan UAEA Başkanı'nın, İsrail'in Negev çölündeki Dimona kasabasında bulunan nükleer reaktörünü ziyaret etmesi planlanmıyor.


Endonezya seçimleri ikinci tura kaldı Endonezya'da devlet başkanlığı seçimlerinde hiçbir aday yüzde 50 oy alamadığı için, eylül ayında 2. tur seçim yapılacak. 20 Eylül'de yapılacak ikinci tura, birinci turda en çok oy alan iki aday katılacak. Seçim sonuçlarına göre, emekli general Susilo Bambang Yudhoyono yüzde 33 ile birinci, ülkeyi üç yıldır yöneten Devlet Başkanı Megawati yüzde 26 ile ikinci, diktatör Suharto dönemi generallerinden Wiranto yüzde 23 ile üçüncü sırada geliyor.

ÖNCEKİ HABER

Irak artık 'özgür', ya sonra?

SONRAKİ HABER

Diktatörden 4 Temmuz mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...