05 Temmuz 2004 21:00

Türkiye beş bin askeri çekecek

Kıbrıs Rum kesiminde yayımlanan Filelefteros gazetesi, Türk hükümetinin AB'ye jest için Kıbrıs'tan 5 bin askeri çekeceğini yazdı.

Paylaş
Kıbrıs Rum kesiminde yayımlanan Filelefteros gazetesi, Türk hükümetinin AB'ye jest için Kıbrıs'tan 5 bin askeri çekeceğini yazdı. Ayrıca Maraş'ın da Birleşmiş Milletler (BM) gücüne devredileceğini iddia etti. ABD'deki diplomatik kaynaklara dayanarak verdiği haberde Filelefteros, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, eylül ayında bir dizi adım atacağını ve bu konuda ABD'ye bilgi verdiğini öne sürdü. Gazeteye göre Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden 5 bin Türk askerini geri çekmeyi ve Maraş'ı Birleşmiş Milletler Barış Gücü'ne teslim etmeyi planlıyor. Filelefteros, bu jestlerin amacının, aralık ayındaki AB zirvesi öncesi Fransa ve Avusturya gibi bazı birlik ülkelerinin, üyelik müzakerelerinin başlaması konusundaki itirazlarını aşmak olduğunu yazdı. Gazete, Başbakan Erdoğan'ın Kıbrıs'ta yapmayı planladığı jestler için henüz askerlerin onayını almadığını da yazdı. Bu arada Güney Kıbrıs'taki Acnielsen kamuoyu araştırma şirketinin gerçekleştirdiği ankete göre ise, Rumlar Erdoğan'ın iyi niyetine inanmıyor. Anket sonuçlarına göre, Rumların yüzde 77'si, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı Kıbrıs sorununun çözümü konusunda iyi niyetli görmüyor. Erdoğan'a inandıklarını söyleyenlerin oranı yüzde 13'te kalıyor. Aynı ankete göre, Rumların yüzde 45'i, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un aralık ayındaki AB zirvesinde, Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin başlamasını veto etmesini istiyor. Vetonun yanlış bir seçenek olacağını belirtenlerin oranı yüzde 32, bu konuda henüz kararsız görünenler ise yüzde 23 olarak belirlendi.


DENKTAŞ: BİZİ ALDATTILAR KKTC Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, "Kimsenin Kıbrıs Türkleri'nden 40 yıl daha ikinci bir şans için çaba harcamalarını bekleyemeyeceğini" söyledi. Viyana'da yayımlanan Die Presse gazetesine demeç veren Serdar Denktaş, "Yeni görüşmeler konusunda herhangi bir olanak görmediğini" söyledi. "Kendinizi Rumlar tarafından aldatılmış mı hissediyorsunuz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Hayır. Uluslararası topluluk tarafından aldatıldığımızı düşünüyoruz. Daha ilk günden Rum tarafının hayır diyeceğini biliyorduk."


PLAN TÜRKLERİN LEHİNE Resmi ziyaret için Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, "Der Standard" gazetesine verdiği demeçte, Annan Planı'nı "Türklerin lehine olduğu için" reddettiklerini söyledi. BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın taraflara sunduğu çözüm planındaki 11 maddenin "10.5'inin Türklerin masada müzakere dahi etmeden elde ettikleri isteklerini içerdiğini" ileri süren Papadopulos, bu iddiasına örnek olarak "Türk askerinin Kuzey Kıbrıs'ta kalmasına izin verilmesini" gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Retçiler ihraç endişesi taşımıyor

SONRAKİ HABER

Yeni sol parti için bir adım daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...