05 Temmuz 2004 21:00

Filistin'de Mısır kuşkusu

Filistin halkının, İsrail Başbakanı Şaron'un ilhak planının korumalığını yapacak olan Mısır'a güvenmediği görüldü. Filistin'de yapılan son anketin sonuçları, halkın Şaron planına da, Mısır'ın bölgeye asker göndermesine de karşı olduğunu gösterdi.

Paylaş
Filistin halkı, İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesi halinde bölgede 'güvenliği sağlamak' isteyen Mısır'a güvenmiyor. Filistinliler arasında yapılan bir anket sonuçları, Filistinlilerin Mısır'ın bu isteğinin yalnızca İsrail çıkarlarına hizmet edeceğini düşündüklerini gösterdi. Ankete göre İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Gazze'den 'çekilme' planını desteklemeyerek Mısır'ın Gazze'ye gelmesine karşı çıkan direniş örgütlerine de halk desteği arttı. Filistinli birçok örgüt, Şaron'un Gazze'den çekilmesinin ardından Batı Şeria'nın bazı bölümlerini ilhak edeceğini vurgulayarak plana karşı çıkıyor. Filistin Politika Araştırma Merkezi Başkanı Halil Şikaki, "Filistinlilerin, İsrail'in planının Gazze'yi bir gettoya çevirerek Batı Şeria'da da ana Yahudi yerleşimleri destekleyeceğini düşündügünü görüyoruz" diyerek anket verilerini yorumladı. Kimin güvenliği korunacak? İsrail ile barış anlaşması bulunan iki Arap ülkesinden biri olan Mısır, Filistinlilerin karşı çıktıkları planın 'güven dolu bir ortamda' hayata geçirebilmesi için 200 güvenlik uzmanını bölgeye göndermeyi teklif ediyor. Türk hükümeti de, aynı görev için asker gönderebileceğini söylemişti. Kahire'nin güvenlik tanımı ise, 'ayrılıkçı anarşiyi ve İslamcıların yönetimi ele geçirmesini önlemek'. Kahire yönetimi bunun için tüm Filistin güvenlik organlarının tam yetki verilmiş bir içişleri bakanına bağlanmasını istiyor. Filistin halkının çoğunluğu bu öneriye sıcak bakarken, Mısır'ın Gazze'deki varlığını kabul etmiyorlar. Şikaki, Filistinlilerin bir işgalin ancak başka birini başlatmak için bittiğini düşündükleri için plana destek vermediklerini söyledi.

Gazze'yi izole etme planı Anket sonuçlarında Filistinlilerin bu tür kısmi çekilmeler yerine, İsrail işgalinin tümden son bulmasını istedikleri de görüldü. Ankete katılanların yüzde 55'i, Şaron'un 'yerleşimleri boşaltma' planının tam bir çekilme anlamına gelmemesi halinde silahlı direnişin devamını desteklediklerini söyledi. Katılımcıların büyük çoğunluğu, İsrail'e karşı ateşkes ilan edilmesini destekledi. Ancak İsrail'in Gazze'yi boşaltmasının ardından da bölgede asker bulunduracak olması, ateşkes ihtimalini başlamadan bitiriyor. Şaron, plan dahilinde 'güvenliği sağlamak için' çekildiğini açıkladığı Gazze'yi karadan ve denizden Mısır askerleriyle birlikte kuşatarak izole etmeyi planlıyor. Asker göndermesi halinde Türkiye de bu kuşatma planının parçası olacak. Böyle bir durumda Mısır'a gösterilen tepkinin Ankara hükümetine de gösterilebileceği belirtiliyor.


AKP Hükümeti'nden İsrail'e güvenlik tavizi İsrail Havayolları El-Al, Türkiye'den talep ettiği güvenlik önlemlerinin kabul edilmesiyle birlikte, ara verdiği seferlerine yeniden başladı. Türk hükümeti, El Al'ın havalimanında istediği güvenlik düzenlemeleri ile, İsrailli güvenlik görevlilerinin silah taşımasını kabul etti. Türkiye-İsrail arası uçuşlar güvenlik görevlilerinin Atatürk Havalimanı'nda silahlı dolaşımına izin verilmediği için askıya alınmıştı. Güvenlik önlemlerinin alınmasıyla birlikte, El Al Havayolları'nın Tel Aviv-İstanbul seferini yapan uçağı, önceki akşam saat 20.20'de Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. Yapılan anlaşma gereği, El Al Havayolları'nın güvenlik görevlileri uçak içinde silah taşıyabilecek.

ÖNCEKİ HABER

'Dumanlı' bir köy...

SONRAKİ HABER

Moskova'dan karşı hamleler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...