04 Temmuz 2004 21:00

Gazeteciye Evren darbesi

Mamaris'te yayınlanan Değişim Gazetesi Yazıişleri Müdürü ve yazarı Mehmet Yürek'e Kenan Evren'e hakeret ettiği gerekçesiyle dava açıldı.

Paylaş
Mamaris'te yayınlanan Değişim Gazetesi Yazıişleri Müdürü ve yazarı Mehmet Yürek'e Kenan Evren'e hakeret ettiği gerekçesiyle dava açıldı. Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı dava için, Yürek'in yazısında geçen "Kenan Evren ve Marmarisspor'u dizginleyin" sözlerini gösterdi. Değişim Gazetesi'nin 16 Nisan sayısında Yürek'in "Desantralizasyon, Yönetişim, Safsiolarite ve Marmaris'in yeni belediye başkanlarına 10 öneri" başlıklı yazısı yer aldı. Yürek'in aktardıklarına göre yazıda Evren'in ismi tek cümlede geçiyor. Ancak Marmaris Cumhuriyet Savcılığı hemen harekete geçti. Savcılık hazırladığı iddianamede "Kenan Evren ve Marmaris Sporu dizginleyin" ifadesi ile "Evren'in toplumdaki itibarının rencide edildiğini" ileri sürdü. İddianamede Yürek'in Türk Ceza Yasası'nın "hakaret" suçuna ilişkin 482 ve 5680 sayılı Basın Yasası'nın "Basın yoluyla işlenen suçlardan dolayı ceza sorumluluğu" başlıklı 16. maddesi uyarınca cezalandırılması istendi.

Tek cümle Yürek açılan davayı, "761 sözcüklü o makalede bir tek sözcük Kenan Evren'le ilgili ama Türkiye'yi devirmiş bir adam tek bir sözcüğe bile tahammül edemiyor" diyerek değerlendirdi. Yürek, Kenan Evren'in yerel bir gazeteciye dava açarak, diğer yerel basına gözdağı vermek istediğini vurguladı. Yürek, ayrıca "4 mustafa ya da 4 tapınma-1"başlıklı yazısı nedeniyle de yargılandığını ve 15 ay ceza aldığını belirterek davanın Yargıtay'da görüldüğünü hatırlattı. Davanın ilk duruşması 6 Temmuz Marmaris Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. İHD, ÇGD ve çok sayıda gazetecinin katılacağı duruşma öncesi 78'liler Vakfı Girişimi tüm kitle örgütlerine ve siyasi partilere duruşmaya çağrısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Deniz Baykal güven eksiltti

SONRAKİ HABER

Meclis yerel yönetimler yasası
   için çalışacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...