04 Temmuz 2004 21:00

Turgutlu'da yeni bir Bergama mı?

Bosphours Nikel Madencilik Şirketi, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde bölge halkının tepkilerine rağmen birinci derece tarım arazisi olarak bilinen Çaldağ mevkiinde nikel ve kobalt üretimi yapmaya hazırlanıyor.

Paylaş
Manisa'nın Turgutlu İlçesi'ne 15 km uzaklıktaki Çaldağ mevkiinde kurulu Bosphours Nikel Madencilik (BNM) Şirketi'nin bölgede nikel ve kobalt üretimi için deneme üretimine hazırlanması akılara "Yeni bir Bergama mı yaratılmaya çalışılıyor" sorusunu getiriyor. Bergama'da yaşananlara tanık olduklarını dile getiren bölge halkı, birinci sınıf tarım arazisi olarak bilinen bölgenin kirletilmesine izin vermeyeceklerini söylüyor. Hisselerinin yüzde 98'inin İngiliz, yüzde 2'sinin ise Türk ortağı ve Bosphorus'a ait olan şirket Çataldağ mevkiinde çalışma yapmak için halkı "ikna" toplantları düzenlemeye başladı. Şirket bölgede demir aramak ve çıkarmak için işletme ruhsatı olana Mir Madencilik'ten (Gerçek İnşaat) kiralanan 2000 dönüm alanda kurulu maden sahasında 12.5 km2 alanda arama yapacak. Bu alanda kurulu Musulcalı, Akköy, Çampınar, İzzettin, Yakuplar, Temrek ve Sarıbey Köyleri, halkı geçimini bağcılık, pamukçuluk, zeytincilik ve sebzecilikle sağlıyorlar. BNM şirketi temsilcileri ve çevre danışmanlık şirketi ENCON'un temsilcileri geçtiğimiz günlerde Musulcalı Köyü'de bilgilendirme toplantısı düzenlediler. ENCON adına konuşan Çevre Yüksek Mühendisi Tolga H. Balta, çalışmaların başlaması halinde yaklaşık 200 kişiye iş imkânı yaratılacağını belirterek yüzde 48 oranında verilecek vegi ile Türkiye ekonomisine de katkıda bulunulacağını savundu. Balta, çalışmaların çevrenin ekolojik dengesini bozmayacağını iddia ederek projenin teknik ayrıntılarını anlattı. Balta, sülfirikasit kullanılarak nikel çözelti elde edeceklerini söyledi.

'Toprağımız için mücadele edeceğiz' Köylüler ise Balta'nın sözlerine tepki göstererek Bergama'da siyanürlü altın çıkarıldıktan sonra yaşanan sorunlardan dersler çıkardıklarını belirterek aynı şeylere izin vermeyeceklerini bildirdiler. Daha deneme çalışmalarında bile ağaçlarının zarar gördüğünü söyleyen köylüler, şirketin 15 yıl çalışacağı gözönünde bulundurulduğunda, zaten çıkarılan madeninin yüzde 90'ının yabancı tekele aktarılacağını halka geriye kurumuş ağaçların kalacağını ifade ettiler. Köylüler meyve ağaçlarının asit yağmuruna maruz kalarak yok olmasına izin vermeyeceklerini açıkladılar. Toplantıda köylülerin, meslek odaları ve üniversitelerin bölgeyi incelemelerini istemeleri üzerine şirket temsilcileri, "maliyeti artırır" savunmasında bulundular. Temsilcilerin bu yanıtı üzerine köylüler ne olursa olsun toprakları için sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladılar. Köylüler aynı zamanda bugüne kadar talep ettikleri halde köyleri ile Turgutlu arasındaki yolun asfaltlanmadığını ancak BNG şirketinin çalışmaları için yolların yapıldığını açıklayarak şirket temsilcilerine tepki gösterdiler. Emekli maden işçisi Fuat Pala ise, bölgenin deprem hattı üzerinde olduğunu hatırlatarak olası bir depremde sızıntıların yaşanacağını ve kirlenmelerin önüne geçilemeyeceğini vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

En büyük bakır üreticisi özelleştirme listesinde

SONRAKİ HABER

TOBB üniversite kuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...