04 Temmuz 2004 21:00

Hükümetlerin görevi
   soyguncuyu affetmek

İş başına gelen hükümetler çıkardıkları af yasalarıyla soyguncuları, vergi kaçıranları affetti. AKP'de af yasaları çıkarmaktan geri kalmadı.

Paylaş
Türkiye'de 80 yıl boyunca hükümetlerin en büyük ortak özelliği af çıkarmak oldu. Çıkardıkları mali aflarla soyguncuları affeden hükümetler içinde AKP ise her yasanın arasına bir af sokuşturmakla başı çekiyor. Ankara Ticaret Odası'nın "Aflar Tarihi" başlıklı rapor hükümetlerin çeşitli adlar altında çıkardıkları 100'ü aşkın afla kırılması zor bir rekora imza attıklarını ortaya koydu. Araştırmada dikkat çeken bir nokta ise afların yasalarda madde aralarına gizlenerek gözlerden kaçırılmaya çalışılması. Gece gündüz çalışan TBMM ise yeni aflara hazırlanıyor. AKP afların bir kısmını çıkardı, bir kısmı ise temmuz ortasına kadar Meclis'ten geçerek yasalaşacak. Tüm hükümetlerin gözdesi vergi affından, Telekom affına, tarım arazisi üzerine kurulan fabrikalardan kredi borçlarına kadar birçok af AKP'nin listesinde. Raporda zamlarla halktan bütçe açığını kapatmaya çalışan AKP'nin soygunculara çıkardığı aflar şöyle yer aldı;

VERGİ AFFİ: Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı da kurtaran af, 10 ayrı kalemde af ve istisna düzenlemesi getiriliyor. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri süren tasarıyla getirilen istisnalar şöyle: Naylon fatura suçlarına af, spor kulüplerinin vergi borçlarına erteleme, işyerlerine verilen kapatma cezasının kaldırılması, altın, gümüş, platin üreticileri ve liman hizmetlerine KDV istisnası, Öğrenci kapasitesinin yüzde 10'unu ücretsiz okutan özel okullara KDV istisnası, özel okullara 5 yıl vergi muafiyeti, meslek kuruluşlarına bazı hizmetlerde KDV istisnası, Asya Kalkınma Bankası'na KDV istisnası, bazı harçları 6 ayda taksitle ödeme imkânı, ihracatcılara vergi ödeme kolaylığı.

Kaçak villalara af: Hükümet, gecekondu affı ve kaçak konutlar için iki ayrı yasa tasarısı hazırlıyor. 200 metrekarelik tek katlı binalar, yapı denetimi dışına çıkarıldı. Bu binalar, Türkiye'nin deprem bölgesinde olması nedeniyle zorunlu hale getirilen yapı denetimine tabi olmayacak. Gerekçe olarak da vatandaşların yüksek yapı denetim paralarını ödeyememeleri gösterildi.

TELEKOMDA SATIŞ ÖNCESİ AF: Türk Telekom'un özelleştirilmesi yasasıyla af getirildi. GSM firmaları, Hazine'ye olan borçlarının yargıya intikal etmiş kısmının 1.5 katrilyon lira olduğunu vurguladı. Bu konuda uzlaşma için Hazine Müsteşarlığı ile Maliye Bakanlığı yetkili kılındı. Devlet, borçların bir kısmını kurtarmakla yetinecek. Düzenleme yürürlüğe girdi. Türk Telekom, özelleştirme öncesi, kamu kurum ve kuruluşları ile özel kişilerden olan 500 trilyon liralık telefon alacaklarına kısmi af getiriyor.

KREDİ BORCUNA AF: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) ve fon bünyesinde bulunan Bayındırbank'a devredilmiş bankalara bireysel kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesap borcu bulunan müşterilerden olan alacakların tahsilatı hızlandırılıyor. 30 Haziran 2004 tarihine kadar Fon'a başvuran bireysel kredi borçluları ile kefillerine, faiz oranlarında indirim yapılacak.

CARGILL'E ÖZEL AF: Endüstri Bölgeleri Yasası'nda yaptığı düzenlemeyle birinci sınıf tarım arazisi üzerine kurulan Cargill'e özel af getirildi. Bu aftan Cargill'in yanı sıra 50'ye yakın sorunlu firma yararlanacak. Torba bütçe yasasında af: Bütçe Yasa'sında değişiklik öngören ve komisyonda kabul edilen yasa ile yasa ile iki ayrı af düzenlemesi geliyor. Yurtdışında eğitim gören ve başarısızlık ve başka nedenlerle Türkiye'ye çağrılan öğretim görevlilerine üniversitelerde kadro verilmesine olanak sağlandı. Tarım satış kooperatiflerinin bazı borçlarını Hazine'nin üstlenmesine olanak yaratıldı. Genel Kurul'da görüşülmeyi bekliyor. Ayrıca AKP, üniversitelerden atılan 60 bin öğrenciye af getirmeye hazırlanıyor. Düzenleme lisans üstü eğitim gören master öğrencilerini ve öğretim üyelerini de kapsıyor. Bu arada Adalet Bakanlığı, mal beyanında bulunmadıkları gerekçesiyle cezaevine girme riski bulunan yaklaşık 1.5 milyon kişiye "af" öngören bir taslak hazırladı.


MALİ AFLAR BAŞI ÇEKTİ Rapora göre 1950'lili yıllardan bu yana mali aflar öne çıktı. Birbiri ardına çıkan vergi yasaları, vergisini ödemeyen birçok patrona kolaylık sağladı. Devlete borçlarına ödemeyenler için 37 mali af çıkarıldı. Rapora göre ilk vergi affı 17 Mayıs 1924'te çıktı.
  • 15 Mart 1934: 4530 sayılı varlık vergisinin bakayasının terkinine dair yasa,
  • 26 Ekim 1960 : 113 sayılı af yasası,
  • 28 Aralık 1961: 281 sayılı vergi cezaları gecikme zamlarının Tecil ve Tasfiyesine dair yasa,
  • 33 Şubat 1963: 218 sayılı bazı suç ve cezaların affı hakkında yasa, 13 Haziran 1963:252 sayılı spor kulüplerinin vergi borçlarının bir defaya mahsus olmak üzere affı hakkında yasa, 05 Eylül 1963: 325 sayılı yasa kamu iktisadi teşebbüslerinin 1960 ve önceki yıllarına ait bir kısım vergi borçlarının tasfiyesi hakkında yasa,
  • 03 Ağustos 1966 :780 sayılı bazı suç ve cezaların affı hakkında yasa,
  • 15 Mayıs 1974:1803 sayılı Cumhuriyetin 50. yılı nedeniyle bazı suç ve cezaların affı hakkında yasa,
  • 20 Mart 1981: 2431 sayılı tahsilatın hızlandırılması ve beyan dışı kalmış servet unsurlarıyla vesikasız emtianın beyanına ilişkin yasa.
  • 2 Mart 1982 : 2431 sayılı yasaya ek,
  • 22 Şubat 1983: 2801 sayılı bazı kamu alacaklarının özel uzlaşma yolu ile tahsil hakkında yasa.
  • 1985: Bazı vergi kanunlarında değişiklik yapılması hakkında kanunun geçici 4. Maddesi 3505 sayılı yasa, (geçici birinci madde), 3689 sayılı yasa (geçici birinci mad de), 3787 sayılı yasa, 400 sayılı tahsilat genel tebliğ (2),4369 sayılı yasa, 414 sayılı tahsilat genel tebliğ
  • 1988: Bazı vergi kanunlarında değişiklik yapılması hakkında kanunun geçici 1. Maddesi.
  • 1990: Bazı vergi kanunlarında değişiklik yapılması hakkında kanunun geçici 1. Maddesi.
  • 1992: Bazı kamu alacaklarının tahsilatının hızlandırılması ve matrah artırımı hakkında kanun. Sicil affı. BAĞ-KUR SSK ödeme kolaylığı.
  • 27 Şubat 2003 "Vergi Barışı".

  • ÖNCEKİ HABER

    Endonezya'da tedirginlik

    SONRAKİ HABER

    IMF ve Dünya Bankası denetimde

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...