04 Temmuz 2004 21:00

Yok aslinda farklari

Kasim 2004 seçimlerinde ABD Başkani Bush'un en büyük rakibi olarak gösterilen John Kerry'nin Ortadoğu politikası, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un kaleminden çıkmış gibi.

Paylaş
ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde George W. Bush'a rakip olacak olan Senatör John Kerry'nin Ortadoğu politikası, mevcut politikanın aynısı. Kerry, seçilmesi halinde işgalci İsrail'in isteklerini Senato'da resmileştiren Bush'tan geri kalmayacak gibi görünüyor. Yani seçim sonuçları, İsrail'in işgal altinda tuttugu Filistin halki için fark yaratmayacak.

Bir Israil dostu New York'ta yayımlanan Forward adlı siyonist dergide, Kerry'nin Ortadoğu ve Yahudi İlişkileri Danışmanı Jay Footlik imzasıyla yer alan yazıya göre, ABD başkan adayı; seçim kampanyası için önde gelen isimlerden oluşan Yahudi liderliği ekipleri kuruyor. Bu ekipler, yerel sorunlarda ve tartışmalarda Kerry'i temsil edecek. Footlik'in yazısına iliştirilen diğer bir yazı ise şu başlığı taşıyor: "John Kerry: İsrail Güvenliğini Artırmak ve ABD-İsrail İlişkilerini Geliştirmek." ABD Senatosu'nda 19 yıl geçiren Kerry, oylamalarda en büyük İsrail destekçilerinden oldu. Kerry'nin Filistin-İsrail sorununa ilişkin politikasından bazı başlıklar şöyle:

'İsrail'in kendini koruma hakkı' Hamas ve İslami Cihad gibi direniş örgütlerini 'terörist' olarak niteleyen Kerry, İsrail'in 'vatandaşlarini korumak için' kendisini savunma hakkı olduğunu söylüyor. 2002'de İsrail Filistin'e büyük bir saldırı gerçekleştirdiğinde Kerry, Senato'ya İsrail'in 'kendini korumasına destek verilmesini' öngören bir tasarı sunmuştu.

Şaron planına destek Kerry, 'demografik nedenlerden' dolayı İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki bazı Yahudi yerleşimlerini boşaltmasını öngören plana destek veriyor. İsrail, bu planı yakın gelecekte Batı Şeria'daki Filistin topraklarını sınırlarına katmak ve Filistin lideri Yaser Arafat'ı safdışı etmek için kullanmayı amaçlıyor.

Tecrit duvarı Bush'un rakibine göre, tecrit duvarı 'İsrail'in kendini koruma hakkının yasal bir parçası.' Kerry, 'teröristlerin İsrail'e girmesini önlemek için güvenlik duvarı yapılmasını destekliyor.' Dahası, başkan adayına göre, duvar Uluslararası Adalet Divanı'na yansıyacak bir konu bile değil!

Filistin liderliği Kerry, bu konuda da Bush'un tutumunu devam ettirerek "barış için uygun bir ortak olmayan' Yaser Arafat'ın tecridine destek veriyor. Kerry, 'terörizmi desteklemeyecek ve şiddeti durduracak' yeni bir Filistin yönetimi istiyor.

BM ve Ortadoğu Jonh Kerry, ABD'nin BM ve diğer uluslararası örgütlerde İsrail'in arkasında durması gerektiğini söylüyor. Arap-İsrail ilişkilerinde BM'nin daha fazla güvenilirlik kazanması gerektiğini düşünen Kerry yönetimindeki ABD'nin, Güvenlik Konseyi'nde İsrail aleyhine herhangi bir kararı veto etmekte tereddüt etmeyeceği belirtiliyor.

Kudüs sorunu ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşinmasi Kerry'nin uzun yıllardır ısrarla üzerinde durduğu bir öneri. Filistin ve İsrail arasındaki çatışmada önemli bir yere sahip olan bu kentin İsrail'in başkenti olarak kabul edilmesine, bölge ülkeleri ve halklari kesinlikle karşi çikiyor.

Askeri destek Kerry, Israil'in Arap ülkeleri karşisinda askeri üstünlügünü korumasi için ABD'nin her türlü desteği sunması gerektiğini belirtiyor. Bu nedenle Suudi Arabistan dahil Ortadoğu ülkelerine silah satışının durdurulması taraftarı. Kerry, bu konuda İsrail'e yapılan maddi desteğin de artırılmasını istiyor.


KERRY, IRAK'A NATO GÜCÜ İSTEDİ ABD Başkan Adayı John Kerry, Washington Post gazetesine yazdığı makalede, Irak için "gerçekçi bir yol" önerdi. Kerry, dün yayınlanan makalesinde, ABD'nin Irak'ta başarili olmak için Avrupali müttefiklerine de "rol vermesi gerektiğini" ifade etti. Bu anlamda, "dost ve müttefik ülkelere", Irak'taki milyarlarca dolarlık yeniden inşa ihalelerinden pay dağıtılması gerektiğini yazan Kerry, "Onlar da, Irak'ın kârlı petrol sektörünü toparlamanın bir parçası olmalı. Buna karşılık, Saddam rejiminden milyarlarca dolarlık alacaklarını silmeliler" dedi. Bu tip adımlar sayesinde NATO'nun Irak'a çağrılabileceğini savunan Kerry, "Eğer NATO gelirse, başkaları da gelecektir" iddiasında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Irak'taki İsrailli işkenceci

SONRAKİ HABER

ABD'nin gizli esir pazarlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...