03 Temmuz 2004 21:00

Kürtçe müzikte farklı bir ses: Dodan

3. Doğubayazıt Kültür Sanat ve Doğa Turizm Festivali'nde Dodan Projeks Etnik Caz Grubu Doğubayazıtlıların beğenisini topladı. Kürtçe ezgileri farklı bir şekilde yorumlayan grup, Ararat'ın eteklerinde Doğubayazıtlıları coşturdu.

Paylaş
3. Doğubayazıt Kültür Sanat ve Doğa Turizm Festivali'nde Dodan Projeks Etnik Caz Grubu Doğubayazıtlıların beğenisini topladı. Kürtçe ezgileri farklı bir şekilde yorumlayan grup, Ararat'ın eteklerinde Doğubayazıtlıları coşturdu. Grubun sekiz yıllık bir geçmişi var. İsmini de Varto'nun köylerinden biri olan Dodan köyünden almış. Kazım Arslan, Şenol Cümbüşlü, Murat Öztürk ve Erkan Özer'den oluşan Dodan Projeks Etnik Caz Grubu sonbaharda ilk kaseti çıkaracak. Grup üyeleri Ararat'ın memleketine geldikleri için çok memnunlar. Farklı bir tarzda yaptıkları Kürtçe müziği Ararat'ın eteklerinde sunmak ise ayrı bir duygu onlar için... Grubun gitaristi Murat Öztürk, doğuya ne zaman gelseler insanlıklarını sorgulamaya başladıklarını söylüyor. Bunun nedenini de batıda yaşanan yabancılaşmayı örnek göstererek açıklıyor. Doğuya geçtiklerinde, sevgiyi ve paylaşımı gördüklerini söyleyen Öztürk, insanların yakaladığı sevginin ve kardeşliğin festivalle sınırlı kalmamasını ve yakalanan bu güzelliğin insanların yaşamları boyunca sürmesini istiyor.

Kürtçe müzik tüketiliyor Farklı bir tarzda Kürtçe müzik yapmaya çalışan grup üyeleri, bu farklılığın insanlar tarafından olumlu karşılandığını belirtiyorlar. Murat Öztürk, ağırlıklı olarak doğaçlama müzik yapmaya çalıştıklarını söyleyerek, "Denize oltayı atıyoruz. Ne kadar balık çıkarsa onu yiyoruz" diyor. Öztürk, ilk etapta insanların şaşırdıklarını ve sonra şaşkınlığın yerini olumlu tepkilerin aldığını söylüyor. Grubun solistlerinden Erkan Özer de insanlara bugüne kadar farklı tarzda müzik sunulmadığını belirterek, iyi yönde yapılan bu değişikliğin insanlar tarafından beğenildiğini anlatıyor.Kürt müziğinin zengin bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Özer, son günlerde Kürt müziği üzerinde piyasa oluşturulmak istendiğini belirtiyor. Bunun Kürt müziğini tüketmeye yönelik olduğuna dikkat çeken Özer, grup olarak müziğin pazarlanmasına karşı olduklarını söylüyor. Özer, Kürt müziğinin otantik yönlerine ağırlık vermeye çalıştıklarını belirterek, bunları özünden koparmadan yorumlamaya çalıştıklarını da ekliyor. Murat Öztürk de yaşadıkları sıkıntıların başında, sekiz yıllık bir müzik grubu olmalarına rağmen fazla tanınmamalarının geldiğini anlatıyor. Bunu, herhangi bir kurumla çalışamalarına bağlayan Öztürk, sonbaharda ilk kasetlerini çıkaracaklarını söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Caz saatine geçiliyor

SONRAKİ HABER

İmam hatipliye takiye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...