03 Temmuz 2004 21:00

'Semaha duran canlarımız
    yolumuza ışık olacak'

2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak Oteli'nde yakılarak katledilenler, katliamın 11'inci yılında Ankara'da yürüyüş ve mitingle anıldı.

Paylaş
Sivas katliamı 11'nci yıldönümünde Ankara'da düzenlenen mitingle lanetlenirken, katliamda yaşamını yitirenler hasretle anıldı. Mitingde ABD Başkanı Bush'a, NATO'ya ve katillere Türkiye'yi açan AKP'ye tepki ve öfke yağdı. Irak halkının direnişinin de selamlandığı mitingde, gerici-faşist örgütlenmeye karşı mücadele çağrısı yapıldı. Sivas katliamında yakınlarını yitirenlerin duygusal anlar yaşadığı ve gözyaşı döktüğü mitingde, "Sivas'ın ışığının sönmeyeceği" ifade edildi. 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nde, gerici-faşist güruh tarafından yakılarak öldürülen 35 can, katliamın 11'inci yılında anıldı. Ankara'daki kitle örgütleri, dernekler, sendikalar ve partiler tarafından organize edilen yürüyüş Toros Sokak'ta başladı. Yürüyüş kolunun önünde, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) semah ekibi Sivas'ta katledilenlerin fotoğrafları ile yer aldı. Sivas katliamında yaşamını yitirenlerin yakınları da üzerinde şehitlerin fotoğrafları ve "Unutmadık, unutturmayacağız PSAKD" yazılı dev pankartla yürüyüşe katıldılar. Sivas katliamının yanı sıra Gazi, Çorum ve Maraş katliamlarının da unutulmadığının vurgulandığı yürüyüş boyunca sık sık türkülerle, sloganlarla şehitler anıldı. "Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan" denilen, mücadele mesajları verilen miting için Abdi İpekçi Parkı'nın girişinde oluşturulan arama noktası ve insanların üzerlerinin didik didik aranması ailelerin tepkilerine neden oldu. Mitingte, şehit aileleri adına konuşan Serdar Doğan, aradan geçen 11 yıla rağmen ne acılarının dindiğini, ne öfkelerinin azaldığını ne de Madımak yangınının söndüğünü belirterek, şimdi katillerin Topluma Kazandırma Yasası ile serbest bırakılmak, yeni Madımaklar yaratılmak istendiğini söyledi. "Tükeniyoruz" diye sahiplenmenin yetersizliğine vurgu yapan Doğan, artık ölülerin arkasından ağlamak, yürümek yerine dirilerin önünden yürümek için çağrı yaptı.

'NATO ülkemizde paylaşım yaptı' PSAKD Başkanı Kazım Genç de 11 yıl önce Sivas'ta devletin ve emniyet güçlerinin gözü önünde şeriatçı-faşist ayaklanmanın provasının yapıldığını, amacın demokrasiyi yok etmek olduğunu söyledi. Katliamcıların sonradan milletvekili, bakan olduklarını kaydeden Genç, demokrasi güçleri olarak demokrasiyi savunmaya devam edeceklerini söyledi. Genç, emperyalizmin savaş örgütü NATO'nun, Türkiye'de Ortadoğu'nun paylaşımını yaptığını, ardından boğaza şerefe kadeh kaldırdığını hatırlatarak Irak'tan, Ebu Garip'ten ise mazlumların çığlıklarının yükseldiğini dile getirdi. F tipi cezaevlerine karşı mücadelelerinin sürdüğünü, Kürt sorununda toplumsal barış yerine inkârda ısrar edildiğini, emekçilerin haklarına yönelik gaspların arttığını kaydeden Genç sözlerini, "Semaha duran canlarımızın bilinci yolumuza ışık olacak" diye bitirdi. Ali Asker ise insanların, ağaçların yanabileceğini, ama türkülerin asla yanmayacağını belirterek türküleriyle Sivas şehitlerini andı.


2 Temmuz anmaları sürüyor Sivas'ta 1993'ün 2 Temmuz'unda gerçekleşen katliamı protesto amacıyla yapılan eylem ve etkinlikler sürüyor.

İZMİR TYS ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ortak düzenlediği "Sivas Çığlığı" anması Çiğli Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleşti. Asım Gönen, Atilla Er, Bilsen Başaran, Ferhat İşlek, Halım Yazıcı, Refik Uğur, Tacim Çiçek ve Zeki Büyüktanır'ın şiir okuduğu gecede Eylem Özdemir ve Rahşan Atabay türküler söyledi. Semah gösterisinin ardından Madımak Oteli'nde yanan aydınların resimlerini içeren "Çığlık" konulu dia gösterisi yapıldı.

TUNCELİ Tunceli Cemevi'nde yapılan anmaya Belediye Başkanı Songül Erol Abdil de katıldı. Cemevi önünde bulunan Pir Sultan Abdal heykeline çelenk bırakılarak başlayan anmada konuşan Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, "Biz onların adında özgürlük, kardeşlik mücadelesini sürdüreceğiz" dedi. EMEP Tunceli İl Başkanı Hüseyin Tunç ise "Bu sorun Alevi-Sünni sorunu değildir. Sorun demokratikleşme ve halkların kardeşliği sorunudur" dedi. Etkinlikte SHP İl Başkanı Veli Aytaç da bir konuşma yaptı.

AYDIN Aydın'da,siyasi partiler ve kitle örgütleri de şaptıkları eylemle Sivas katliamını lanetlediler.

BURSA Pir Sultan Abdal Derneği tarafından düzenlenen eylemle katliam protesto edildi. 300'ü aşkın kişinin katıldığı yürüyüş, Setbaşı Mahfel önünden başlayarak Heykel Atatürk Anıtı önünde son buldu. Pir Sultan Abdal Derneği Bursa Şube Başkanı Ali Geçgin, yaptığı konuşmada özgür, demokratik bir ülke yaratmak için, Sivas'ta şehit düşenlerin direnci, bilinci ve inançlarının mücadelemize ışık olacağını belirtti.

ANTALYA Antalya Sanatçılar Derneği, "Sivas Katliamını Kınıyoruz" başlığı altında şiir ve türkülerin okunduğu bir etkinlikle, Sivas'ta yaşamını yitirenleri andı. Anmada konuşan ANSAN Başkanı Cahit Çakcıl, yakalanan bazı sanıklar için verilen idam cezasının çözüm olamayacağını dile getirdi. Çakcıl, "Ülkede Alevi-Sünni ayrımını devletin kurumları yapıyor. Alevileri yok sayan anlayış, devletin içinde varlığını sürdürüyor" dedi. Şiirlerin okunduğu etkinlikte bir anne-oğul tarafından hazırlanan "Sivas katliamı" konulu sergi ilgi odağı oldu. Anne Asuman Tuncer ve 11 yaşındaki oğlu Azim Tuncer'in 29 yağlıboya eserinden oluşan resim sergisi bir hafta açık kalacak. Etkinlik sonunda Şair Mehmet Yıldırım, Hasanağa Restoran'da "Dudağında Sivas Vardı" isimli kitabının tanıtımını yaptı.

MALATYA EMEP Malatya İl Başkanı Nejdet Bali yaptığı basın açıklamasında "Pir Sultan Osmanlı zulmüne başkaldırdığı için asılmıştı. Şeyh Bedrettin itiraz ettiği için katledilmişti. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan aynı anlayışın sonucu olarak asılmışlardı. Kanlı Pazar olayları emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı, bağımsız, demokratik bir Türkiye isteyenlere karşı düzenlenen bir komploydu. Gelenek böyleydi" dedi. Bali, yeni Sivas'ların yaşanmadığı demokratik bir Türkiye için bütün Türkiye halkını ortak tavır almaya ve emperyalizme karşı mücadeleye çağırdı.

BOLU Bolu'da Halkevi'nde düzenlenen etkinlikte Sivas'ta ölenler anıldı. Düzenlenen etkinliğe Eğitim-Sen, EMEP, YTP, ADD, Yapı Yol-Sen, Belediye-İş, SES, CHP, Halkevi, Bolu Tabipler Odası, ÇYDD, Kültür Sanat-Sen, T. Çimse-İş, Tarım Orkam-Sen, DSP ve BES katılımlarıyla destek verdi. Eğitim-Sen Bolu İl Sekreteri Güllü Yaman, "Yanan canlarımıza bir selam gönderiyoruz 2 Temmuz'da. Barış, kardeşlik savaşsız ve sömürüsüz bir dünyaya daha büyük bir özlem duyuyoruz şimdi" dedi. Yaman'ın açıklamasının ardından İlhami Kurtoğlu tarafından yapılan müzik dinletisi ve okunan şiirler ile etkinlik sona erdi.

ADANA Siyasi partiler, sendikalar, dernekler ve meslek odalarının da bulunduğu platform tarafından Hacı Bektaş-ı Veli Derneği Adana Şubesi'nde yapılan sinevizyon gösterimiyle katliamda hayatlarını yitirenler anıldı. Katliamda ölenlerin fotoğrafları sinevizyona yansıtılırken anma etkinliğine katılanlar gözyaşlarını tutamadı. Etkinlikte katliamın sorumluları lanetlendi. Bu arada Dev-Maden-Sen Genel Başkanvekili Tayfun Güngör ise yazılı bir açıklama yaparak "2 Temmuz insanlığın yüreğinde kanayan bir yaradır. Demokrasi güçleri ne zaman ki birleşik mücadele ekseninde yan yana gelip karanlığı mahkûm ederler işte o zaman yürekteki kanama da durur" dedi.


'BOP çuvala sığmıyor, kanmayacağız!' Sivas katliamında yaşamlarını yitirenleri anma etkinlikleri çerçevesinde Ankara Barosu tarafından düzenlenen panelde Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) masaya yatırıldı. Noterler Birliği Konferans Salonu'nda önceki gün düzenlenen panelin açılışında bir konuşma yapan Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Basri Bilecen, Sivas'ta yaşananların unutulmaması gerektiğini vurguladı. Panelistlerden ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüner Tuncer ise NATO'nun BOP'a zemin hazırlamak için kullanıldığına değinerek, projeyi hazırlayanların "Ilımlı İslam'a dayalı bir rejimle demokrasinin kazanılacağı" tezini ortaya attığını hatırlattı. Türkiye'ye, örnek Ilımlı İslam Cumhuriyeti rolünün biçildiğini kaydeden Tuncer, "Bu oyunları kabul edecek miyiz?" diye sordu. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Alparslan Işıklı ise, işkence görüntülerine işaret ederek, "Mızrak çuvala sığmıyor. BOP'un ne rezilce bir şey olduğunu birlikte gördük" dedi. Irak halkını kurtaranların Türkiye'yi de "12 Eylül'de kurtardığını" hatırlatan Işıklı, Amerikalıların "bizim çocuklar" dediği darbecilerin "terörden kurtarmak" adı altında Türkiye'yi terörün içine soktuğunu ifade etti. Petrol Mühendisleri Odası eski Başkanı Necdet Pamir ise bir slayt gösterisi eşliğinde Büyük Ortadoğu Projesi'nin enerji kaynaklarına ulaşmanın bir vesilesi olduğunu anlattı.

ÖNCEKİ HABER

Mevduata sınırsız güvence kalkıyor

SONRAKİ HABER

Koç yasası yürürlükte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...