03 Temmuz 2004 21:00

Kesintiler kapımızda

Enerji sektörünün özelleştirilmesi çalışmaları çerçevesinde, 6 bin TEDAŞ personeli emekli oldu. Yaşanan personel sıkıntısı böylece daha da yakıcı hale gelirken, bu durumun elektrik kesintilerinin artmasına nedin olacağı belirtiliyor.

Paylaş
Enerji sektörünün topyekûn özelleştirilmesi programı işliyor. Enerji alanında çalışan mühendis, işçi ve memurlar ise oldukça tedirgin. Çok sayıda enerji çalışanın emekliliğini istediği, TEDAŞ ve bağlı müesseselerde olan personel sıkıntısının daha da arttığı belirtiliyor. Önümüzdeki dönemde elektrik kesintileri ve benzeri sıkıntıların baş göstermesi bekleniyor. Özelleştirme kapsamındaki kurumlarda emekliliği özendirmek için getirilen "emeklilik ikramiyesini yüzde 30 zamlı ödeme" uygulamasından yararlanmak isteyen 3 bin TEDAŞ çalışanı bu kapsamda emekli oldu. Bu rakamın giderek artacağı belirtiliyor. 2004'ün başından bu yana ise emekli olanların sayısı 6 bine ulaştı. Bu, tüm TEDAŞ personelinin yaklaşık yüzde 20'sine tekabül ediyor. TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik'in verdiği bilgiye göre 2 ay içinde kuruma 4 bin 700 personel alınacak, eğitime tâbi tutulacak ve işbaşı yaptırılacak. Bu da önümüzdeki kışa kadar, personel sıkıntısının had safhaya ulaşacağını gösteriyor. Keklik, "Biz de özelleştirmenin bu kadar çabuk olacağını bilmiyorduk" diye konuştu.

Emek örgütleri ne diyor? Özelleştirmeye farklı pencerelerden bakan enerji alanında örgütlü emek örgütü temsilcileri, "Çok sayıda çalışanın emekli olmasıyla ciddi bir personel sıkıntısının baş gösterdiği, iş yükü artan enerji emekçilerinin daha çok iş kazası geçirebileceği, hizmetlerin gereğince yerine getirilmesinde sorunlar olduğu ve önümüzdeki kış elektrik kesintilerinin artacağı" noktasında birleşiyorlar. Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Kemal Ulusaler, mühendislerin özelleştirmenin çok farkında olmadığını belirterek, bu eksikliği gidermeye yönelik çalışmalara hız vereceklerini kaydetti. Enerji alanındaki tüm emek örgütlerine çağrı yapacaklarını ve Telekom'daki gibi bir birlikteliğin yakalanabileceğini belirten Ulusaler, çok geç olmadan örgütlü bir biçimde enerjide özelleştirmenin durdurulması gerektiğini vurguladı. KESK'e bağlı ESM Genel Başkanı Saim Güzel ise, emekliliğini isteyen kamu emekçilerinin 6.5 milyar civarında ek para alsa da, emekliliğin ardından maaşlarının düşeceğini ve 1.5-2 yıl içinde bu ek gelirin nötrleşmiş olacağını vurguladı. "İş kolumuzun yüzde 60'ı özelleştirme kapsamında" diyen Güzel, yalnızca enerjide değil, tüm alanlarda özelleştirmeye karşı birlikteliğin yakalanması ihtiyacına değinerek, "Ekmeğimiz gidiyor elden. İşçi-memur-mühendis el ele neden olmasın? İşin eylem boyutu ısınıyor" dedi.

Kamu-Sen karşı çıkmıyor Kamu-Sen'e bağlı Türk Enerji-Sen Genel Sekreteri Basri Aydın ise özelleştirmenin önlenemeyeceğini savundu. "Özelleştirmenin gerekliliği ispatlanmalı" diyen Aydın, özelleştirmenin kendisine değil biçimine karşı çıktıklarını belirtti. TEDAŞ'ın 4046 sayılı Yasa kapsamına alınmadan da özelleştirilebileceğini belirten Aydın, "kamu yararı" için gerekliyse, tarafların bir araya gelerek, "çalışanların da içinde yer alabileceği" özelleştirme modellerinin tartışılması gerektiğini savundu. Aydın, "Özelleştirme ile ilgili ortak tavır alma şansımız yok" dedi. Memur-Sen'e bağlı Enerji-Bir-Sen Genel Başkanı İbrahim Şimşek ise ülkenin özkaynaklarının satılmasına karşı olduklarını belirtti. Şimşek, "bugünkü biçimiyle" özelleştirmeye karşı bir araya gelinebileceğini belirterek, kitle örgütlerinin hükümete karşı "yaptırım gücünü" kullanması gerektiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Keşmir'de pazaryerine bombalı saldırı

SONRAKİ HABER

TEFE ve TÜFE oranları açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...