Küçük Çiğli’de evler beşik gibi sallanıyor
Fabrika çelik ve demirleri ezmek, düzleştirmek için yaptığı her presle hem çevresindeki evlerin hem de fabrikaların bir beşik gibi sallanmasına neden oluyor. Çevrede bulunan fabrika ve evlerin kimilerinde dikey, kimilerinde yatay şekilde çatlaklara neden olan SİSTAŞ, mahallelinin ve civar fabrika yönetimlerinin ikazlarına ve tepkilerine de kayıtsız kalıyor.
ENKAZ ALTINDA KALMA KORKUSU
Yıllardır her gün bir beşik gibi sallanan evlerinde her an yıkılma ve enkaz altında kalma korkusuyla yaşayan halk, bu durumla ilgili onca çabasına rağmen hâlâ bu konuda yetkililerin bir şey yapmamasından şikayetçi.
Mahalle Sakinlerinden Avukat Melek Doğan, konuyla ilgili Çiğli Belediyesinden, Büyükşehir Belediyesine kadar yaptığı onca başvuru ve açtığı davalara rağmen bu durumun önüne geçilememesini anlayamadığını söylüyor.
Mahallelinin çabaları sonucu resmi olarak yaptırılan ölçümlerde, her şeyin yasalara uygun olduğu sonucu çıkmış. Çiğli Belediyesi yetkilileri tarafından tehlikeli bir durumun olmadığı, söylendiği gibi, zaten buradaki yapıların kaçak olduğu bunun için de şikayetçi olamayacakları da belirtilmiş.
RESMİ ÖLÇÜMLER DÜŞÜK ÇIKIYOR
Bunun üzerine kendi aralarında para toplayıp, özel bir şirkete ölçüm yaptıran mahalle halkı, çıkan sonucun resmi raporlarla uyuşmadığını söylüyor. Daha önce yapılan resmi ölçümlerden haberdar olan fabrikanın yönetiminin kimi makinelerin üzerine “arızalı” yazısı asıp tam kapasitede çalıştırmadığı için tespitlerin düşük kaydedildiğini söylüyor mahalle halkı. SİSTAŞ fabrikasının hemen arkasında bulunan Esen Şirketler Grubu fabrikasının sahibi Önder Esen ile Mali İşler ve Finansman Müdürü Bülent Açıl da yaptığımız görüşmede, SİSTAŞ’ın preslerinin fabrikaları üzerinde yarattığı tahribatı ve oluşan çatlakları gösterdiler. Bu durumun yıllardır bu şekilde devam ettiğini son yıllarda ise etkinin daha da arttığını söylediler.
Normal şartlarda böyle bir tesisin yasalara göre 500 metre civarında herhangi bir yapılaşmanın olmaması gerekirken tesisin mahalle ile sınırı ise 200 metre.
DAHA ETKİN MÜCADELE
Sabahları fabrikanın yarattığı sarsıntıyla uyandıklarını, geceleriyse yine sarsıntı ve gürültüden uyuyamadıklarını söyleyen mahalle halkı, çocuklarının ders çalışamadıklarını, evlerine gelen misafirlerin deprem olduğunu zannettiklerini söylediler. Her an evlerinin yıkılma korkusu ve telaşıyla artık yaşamak istemediklerini söyleyen mahalle halkı, civar fabrika çalışanlarından ve yönetimlerinden imzalar toplamış. Bu konuyla ilgili artık daha kararlı ve güçlü adımlar atmak için, mahallede herkesi bu konuyla ilgili bilgilendirecek toplantılar düzenleyip, sorunu çözmek için bir komite kuracaklarını söyleyen mahalle halkı, insanca ve korkmadan bir mahallede yaşayana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söylediler. (İzmir/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et