02 Temmuz 2004 21:00

Sendikalı işçiye af yok!

Abbate'de (Öztay) sendikalı işçilere yönelik baskılar ve işten atmalar devam ediyor. Fabrikanın daralmaya gittiği, ekonomik problemler yaşadığı gerekçesiyle 30 Haziran'da 48 kişi işten atıldı.

Paylaş
Abbate'de (Öztay) sendikalı işçilere yönelik baskılar ve işten atmalar devam ediyor. Fabrikanın daralmaya gittiği, ekonomik problemler yaşadığı gerekçesiyle 30 Haziran'da 48 kişi işten atıldı. İşten atılan işçilerden 42'si TEKSİF üyesi, 6'sı ise daha önce baskılarla istifa ettirilen işçiler. Abbate'den atılan işçilerin haziran ayı ücretleri ve tazminatları ise verilmedi. Fabrika yetkilileri, işçilerin ücretlerinin 15 Temmuz'da verileceğini söylediler. Daha önce de, Abbate'nin Esenler'deki fabrikasından 41, Bilecik'teki fabrikasından da 12 işçi sendikaya üye oldukları için işten atmıştı.

Kriz var ama işçi aranıyor İştan atmalara ekonomik sıkıntılar gerekçe gösteriliyor ancak bir yandan da fabrika girişine asılan "Yetiştirilmek üzere makineciler, ütücüler, kalite kontrolcüler ve çıraklar aranıyor" yazılı pankartla yeni işçi aranıyor. Şimdiye kadar 200'e yakın yeni işçi alındı. İşçiler fabrika müdürünün yeni alınan işçilerle yaptığı toplantıda, "Eski elaemanlarla görüşmeyeceksiniz, iş dışında bir konuda konuşmayacaksınız, size başka konularda bir şey söyleyen olursa gelip bana söyleyeceksiniz" dediğini belirtiyorlar. İşçilere sürekli fazla mesai yaptırılıyor, öğlen yemeklerinde paydos bitmeden çalışmaları isteniyor. Balans firması başta olmak üzere Abbate, birkaç tekstil atölyesine de fason iş veriyor.

İstifa eden de atıldı Kötü çalışma koşulları nedeniyle mayıs ayında TEKSİF'e üye olan 3 yıllık işçi Fatma Karaoğlu, bu nedenle iki kez savunmasının alındığını söylüyor. İşten atmaya gerekçe olarak yeterli sayıda üretim yapmadığı ve uyumsuz davranışları olduğu ileri sürülmüş. Baskılara dayanamayarak sendikadan istifa eden Karaoğlu, ustası Ali ve Ayşe'nin kendisine "Sendikadan istifa et, savunmalarını geri vereceğim, fabrikada işten atılma olsa bile sen atılmayacaksın, şeref sözü veriyorum" dediğini anlatıyor. Abbate Fabrikası'nda 3 yıldır kalite kontrolcü olarak çalışan Şaduman Yıldız da sendikadan istifa ettiği halde işten atılmış. Sendikaya üye olduğu için baskı altına alındığını belirten Yıldız, "Sendikaya üye olup olmadığım konusunda bana yemin ettirmeye çalıştı. Baskılardan dolay sinir krizi geçirdim ve bayıldım. Bayılma olayı birkaç gün sürdü. Doktora gittiğimde bana depresyona girdiğimi, sinirlerimin bozulduğunu söyledi. Sendikadan istifa ettim ama beni yine de işten attılar" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Ambar patronuna eylemli yanıt

SONRAKİ HABER

Emekliler Yolu açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...