02 Temmuz 2004 21:00

Son değil başlangıç

Telekom'un blok satışının önünü açan yasanın onaylanması değerlendiren Haber-İş şube başkanları, özelleştirmeye karşı eyleme geçeceklerini bildirdiler.

Paylaş
Cumhurbaşkanı'nın Telekom'un hisselerinin blok olarak satışının önünü açan yasayı onaylaması ile, Telekom işçilerinin sürdürdüğü özelleştirme karşıtı mücadele daha da önem kazandı. Telekom'da örgütlü Haber-İş Sendikası'nın şube başkanları, pazartesi gününden itibaren eylemlere başlayacaklarını belirterek, belirleyici olanın işçilerin mücadelesi olduğunu söylediler. Cumhurbaşkanı'nın yasayı veto etmesi için 2500 imza topladıklarını hatırlatan Haber-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu, Cumhurbaşkanı'nın geçen yıl İş Yasası'nda olduğu gibi işçi ve emekçileri olumsuz etkileyen hiçbir yasayı veto etmediğini hatırlattı. "Biz zaten hazırlıklarımzı veto etmeyeceği üzerinden yapıyorduk. Ancak işçilerde beklenti vardı. Bunu onlara anlatacağız. Elbette hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz ama belirleyici olan işçilerin yürüttükleri mücadele hattı olacaktır. Yasanın onaylanması bir son değil başlangıçtır" diyen Dokuyucu, böylece daha keskin bir mücadele verilmesi gerektiğinin ortaya çıktığını vurguladı. Dokuyucu, "İşkolumuzdaki diğer sendikaların da genel merkezleri ile ortak bir toplantı yaparak eylemleri belirleyeceğiz" diye konuştu.

Sular ısınıyor Haber-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Yahya Memiş ise Cumhurbaşkanı'nın yasayı onaylamasının kendilerini üzdüğünü söyledi. Pazartesi gününden itibaren halka yönelik bildiri dağıtacaklarını, bilboardlar kiralayarak satış konusunda afişler yapıştıracaklarını, pankartlar asacaklarını bildiren Memiş, yapacakları başkanlar kurulu toplantısı ile de yapılacak eylemlere karar vereceklerini ifade etti. "Üyelerimiz panik halinde" diyen Haber-İş İzmir Şube Başkanı Kemal İlçioğlu ise, "Telekom'da sular ısınıyor. Pazartesi günüden itibaren hem halkı bilgilendirme çalışmalarını başlatacağız, hem de eylem sürecine gireceğiz" dedi. İlçioğlu Anayasa Mahkemesine itiraz da bulunacaklarını da bildirdi. Haber-İş Antalya Şube Başkanı Muhammer Eser ise yasanın veto edileceğini düşündüğünü söyledi. Telekom'un blok olarak yabancılara satılmasının yeni tekellerin oluşmasına neden olacağını söyleyen Eser, "Haberleşme hâlâ stratejik bir öneme sahip. Halkın desteğini alıp Telekom'un satışını engellemek için aydınlatma çalışmalarımız olacak" dedi.

'Ümidimizi kesmedik' "Yasa geçti diye biz ümidimizi kesmedik" diyen Haber-İş Sakarya Şube Başkanı Cavit Toppınar, üyelerinin hak ve özgürlüklerini korumak için her türlü eylemi hayata geçireceklerini söyledi. Telekom'un satışına seyirci kalan herkesin bu suçtan sorumlu olacağını anlatan Toppınar, protesto eylemlerine başlayacaklarını söyledi. Özelleştirmeye karşı Türkiye çapında eylemlerin başlayacağını söyleyen Haber-İş Kayseri Şube Başkanı Veli Solak ise "Bu yasa birileri tarafından netlendirilmiş, kimlere satılacağı bile belli olmuş gibi gözüküyor" dedi. Solak, Telekom'un satışının milli bir değerin yabancı sermayenin eline verilmesi anlamına geldiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

'Gözaltılar bırakılsın'

SONRAKİ HABER

Ambar patronuna eylemli yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...