02 Temmuz 2004 21:00

Milletvekillerine Erdoğan baskısı

Belediyeler Yasa Tasarısı'na AKP içinden de muhalefetin olması üzerine devreye Erdoğan girdi. Tasarının değişmeden çıkması için Meclis'e giden Erdoğan, Genel Kurul bitene kadar Meclis'ten ayrılmadı.

Paylaş
Belediyeler Yasa Tasarısı'nın kimi maddelerine AKP'den de muhalefet gelmesi üzerine devreye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan girdi. Erdoğan bizzat Meclis'te hazır bulunarak milletvekillerini baskı altında tuttu. AKP'li Nevzat Pakdil başkanlığındaki Genel Kurul çalışmalarına ilginin az olması ve Genel Kurul'un çalışmasının sürüp sürmeyeceği konusunda tereddütler üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Meclis'e geldi. Erdoğan bakanlarla ve tepki gösterdiği düşünülen kimi milletvekilleri ile Meclis Başkanlık Divanı kürsüsünün arkasındaki özel odada uzun süre görüştü. Görüşmeleri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de kuliste izledi.

CHP'lilerden eleştiri Tasarı ile belediyelere aşırı borçlanma yetkisi verilmesi, kamu hizmetlerinin özelleştirme kaydıyla yerele devri, belediyelerin toplayacağı vergi, resim ve harcın haczedilebilmesinin önünün açılması, çalışanların iş güvencesinin yok edilmesi gibi sonuçları açısından tasarıyı eleştiren CHP'liler, belediyelerin bağımlılık ilişkisine sürüklendiğini ifade ettiler. Eleştirileri haksız bulan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da "psikolojik eşik engellerini aşarak tasarıyı görüştüklerini, tasarının yetkilerin yerele devrini getirdiğini" ileri sürdü. Aksu, belediyelerin artık okul ve eğitim, sağlık tesisleri açıp işletebileceğini, yatırımları teşvik edebileceklerini, hizmetleri özele gördürebileceklerini ve bunun da "ileri bir adım" olduğunu savundu. Tasarıda yapılan bir değişiklik ile Organize Sanayi Bölgeleri'nin özerkliği de ilan edildi. AKP'lilerin verdiği bir önerge ile Organize Sanayi Bölgeleri'nin yasa kapsamı dışında olduğu, bu bölgelerde ayrı bir yönetim olduğu da ilan edilmiş oldu. Nüfusu kimi belediyelerden büyük olan organize sanayi bölgelerinde faaliyet yürüten şirketler adeta otonom bir yönetimle, hiçbir sınırlamaya tabi olmadan, bütün teşviklerden en yüksek oranda yararlanmayı sürdürecekler. Tasarının, "belediyelerin görev ve sorumlulukları" başlıklı 14'üncü maddesine, "Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 50 bini geçen belediyeler, kadınlar ve çocuklar için koruma evleri açar" ifadesi eklendi. Anayasa değişikliği sırasında kadınlara yönelik pozitif ayrımcılıkta CHP'liler ile birlikte hareket eden ve bu bakımdan AKP'li diğer kadın milletvekillerinin tepkisini de çeken Serpil Yıldız'ın verdiği bu önerge ile "şiddete uğrayan ya da uğrama riski taşıyan kadın ve çocuklar için belediyelerin koruma evleri açması" zorunluluğu getirildi. Tasarının kalan maddelerine önümüzdeki hafta içerisinde devam edilecek. Belediyeler Yasa Tasarısı'nın yasalaşmasının ardından ise Büyükşehir Belediyeleri Yasası görüşülecek.

ÖNCEKİ HABER

CHP'de kurultay bitmez!

SONRAKİ HABER

YASA ÖZEL SEKTÖRE
   HİZMET EDECEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa