02 Temmuz 2004 21:00

CHP'de kurultay bitmez!

CHP'nin Olağanüstü Kurultayı bugün toplanıyor. Ancak CHP ağustos ayında tüzük için ikinci bir kurultayı toplamak zorunda kalacak.

Paylaş
CHP'nin tartışmalı olağanüstü kurultayı bugün toplanıyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın "güvenoylaması"na dönüştürdüğü kurultay, CHP'deki sorunları çözmeyeceği gibi, ağustosun başında tüzük kurultayının da toplanması gerekiyor. Muhalifler iki kurultayın birleştirilmeyerek, partinin arka arkaya iki kurultay yapacak olmasının sorumluluğunun Baykal'da olduğunu belirtirken, tüzük kurultayı için 45 günlük süre 29 Haziran'da başladı. Bu süre içerisinde ya CHP yönetiminin çağrı yapması ya da zorunlu olarak 45 gün sonra kurultayın toplanması gerekiyor. CHP'nin olağanüstü kurultayı bugün havaalanı yolu 27'inci kilometrede bulunan Büyük Anadolu Oteli'nde toplanacak. Delegeler dışında basın ve CHP'liler dahil kimsenin giremeyeceği kurultayda divan oluşumunun ardından Baykal için güvenoylaması yapılacak. Oylamanın açık mı kapalı yapılacağı net değil. Ancak muhaliflerden İstanbul milletvekili Hasan Aydın, eğer gerçekten özgür irade ile bir sonuç alınması isteniyorsa kapalı oylama yapılması gerektiğini, dünyanın her yerinde böyle olduğunu söyledi. Aydın kapalı olmaması halinde oylamaya katılarak bu oyunun bir parçası olmayacaklarını bildirdi. Geleneklerinde basına, kamuoyuna ve partililere kapalı kurultay olmadığını, zaten üyelerinden, halktan saklamaları gereken bir şey de olmadığını belirten Aydın, "bugün partide muhalefet eden bizler parti içinde gerginlik, tatsızlık çıkarma psikozu içinde de değiliz. Parti bizim partimiz. Onu kesinlikle incitmemek, kırmamak gerekir. Bunun bilinmesine rağmen kapalı yapılıyor olması düşündürücü" dedi. Muhaliflere yönelik "seçimlerde parti aleyhine çalıştılar" eleştirilerine katılmasının mümkün olmadığını, ama böyle sorumsuzca davranan insanlar olduğunu bildiğini savunan Aydın, "Gerçekte parti aleyhine çalışanları tespit edip, tüzüğümüzün gereğini yapmamız gerekir. Hem parti içinde tutup hem de 'böyledir' diyerek sapma samanı karıştıran bir durumun yaratılması doğru değil" diye konuştu.

'Çağrımız gerçekleşti' Tüzük kurultayı için çağrılarının gerçekleştiğini, sayının düşmesi ya da sonradan bazı imzaların alınmasının sonucu değiştirmediğini savunan Aydın, bundan sonra yönetime düşen görevin 45 gün içinde tüzük kurultayını toplamak olduğunu söyledi. Aydın, "Genel merkeze düşen, 45 gün içinde kurultayı gerçekleştirmektir. Tüzük kurultayı olacaktır. Büyük ihtimalle ağustosun ilk haftasında" dedi. Bu kadar kısa sürede ikinci kurultayın yapılmasının sorumluluğunun kendilerinde değil başkanda olduğunu belirten Aydın, "Genel başkanın 3 Temmuz'da çağırdığı kurultaydan önce, sürekli kurultaylar partisi olmayalım diye, daha imza toplama zamanımız varken imzaları yarıda kesip iki kez kurultay yapılmasın diye taktim ettik. Ama tüzük kurultayını bu kurultay ile birleştirmediler" diye konuştu. Mersin milletvekili Hüseyin Özcan ise kurultayın sadece muhalifleri suçlar bir anlayışla toplanmasının yanlış olduğunu, oysa antidemokratik tüzüğün değişmesi için tüzük kurultayı ile birleştirilmesi gerektiğini hatırlattı. Tavırlarının açık ve net olduğunu, kurultayda da bunları dile getireceklerini kaydeden Özcan, CHP'nin herkesi sevgi ve saygı temelinde kucaklayan bir parti olmasını istediklerini söyledi.


'KİMSEYİ DİSİPLİNE VERMEDİK' CHP Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu da tüzük kurultayı için 124 delegenin imzası gerektiğini, kendilerine 325 imza verilerek 45 günlük sürenin başladığını söyledi. Kurultay sonunda eğer imzalar geri çekilmezse tüzük kurultayının toplanmak zorunda olduğunu anlatan Hacaloğlu, bu kurultayda birbirlerini iknaya çalışacaklarını söyledi. Kurultayın kapalı yapılmasını savunan Hacaloğlu, "Kendi aramızda, parti bütünlüğü içinde birbirimizi iknaya çalışacağız" dedi. Bunun izleyicisiz daha rahat olacağını, dışarı taşıp taşmaması değil, birbirlerini anlamaya, iknaya çalışacakları için kapalı olduğunu kaydeden Hacaloğlu, kurultaya anlayış ve sağduyunun hakim olmasını diledi. Delegelerden kimseyi atmadıklarını, disipline vermediklerini, sadece illerden gelen talep doğrultusunda 24 kişinin tedbirli olduğunu savunan Hacaloğlu, "Keşke bu da olmasaydı" dedi. Hacaloğlu, son kurultay delegelerinden 12'sinin istifa, 4'ünün vefat ettiğini, 2'sinin de savcılık tarafından düşürüldüğünü, bu şekilde 44 civarında eksilme olduğunu söyledi. Bu kurultayın ardından parti platformu dışındaki tartışmalara son verilmesini isteyen Hacaloğlu, çıkan sonuca herkesin uyması, herkes için bağlayıcı olması gerektiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Umut Sanat'tan belgesel şenliği

SONRAKİ HABER

Milletvekillerine Erdoğan baskısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...