02 Temmuz 2004 21:00

Van'da patlama: 3 ölü 25 yaralı

Van Valisi Hikmet Tan'ın makam aracının geçtiği sırada, bomba yüklü bir araçta meydana gelen patlamada 3 kişi öldü, 25 kişi yaralandı. Vali Tan yara almadan kurtuldu. Kongra-Gel bir açıklama yaparak eylemi kendilerinin yapmadığını belirtti.

Paylaş
Van'da, Ordu Caddesi'nde Vali Hikmet Tan'ın makam aracının geçtiği sırada, bomba yüklü bir araçta patlama oldu. Vali Hikmet Tan yara almadan kurtulurken, 3 kişi öldü, 24 kişi yaralandı. Yaralılar Van Devlet Hastanesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Bomba yüklü otomobilin Zülküf Çoban'a ait olduğu belirtildi. Lada Samara marka otomobile yerleştirilen patlayıcının parça tesirli, uzaktan kumandalı bir bomba olduğu tespit edildi. Dün sabah saat 09.15 sıralarında Ordu Caddesi üzerindeki Mavi Plaza'nın önünde, Vali Hikmet Tan'ın makam aracı geçtiği sırada bomba yüklü otomobil infilak etti. Patlamanın etkisiyle çevredeki işyerleri büyük hasar gördü. Su borularının patlaması sonucu cadde sular altında kaldı. Hastaneye kaldırılanlardan bazılarının durumunun ağır olduğu bildirildi. Ölenlerden birinin Hüseyin Gülecen (34) olduğu tespit edildi.

Yaralılar hastanede Patlama sonucu yaralananlardan; Mehmet Haşin, Tevfik Şahar, Ayhan Durmuş, Belgin Duran, Ercan Akyıldız, Emin Beyaztaş, Rahim Yavuz, Abdulah Şahin, Emin Yiğit, Cengiz Kazak, Kadir Bencer, Sinan Beyaztaş, Tayyar Yetkin, Hakim Saraç, İskan Nasın Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınırken; Recep Orhan, Sevkan Hamral, Ayşe Yaya, Abdulselam Ozan adlı vatandaşlar da Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Patlamanın ardından olay yerinde bulunan ikinci şüpheli paketin "Kortex" ile patlatılması sonucu içinde patlayıcı bulunmadığı anlaşıldı. Şüpheli paketten bir çift ayakkabı çıktı.

Tan: Bence Kongra-Gel yaptı Patlamanın ardından açıklama yapan Vali Tan, "Saldırıda benim aracım hedef alındı. Saldırı bana yönelikti" dedi. Daha sonra düzenlediği basın toplantısında ise, "Bu saldırının hedefi ben değildim. Van halkıydı, Kürt halkıydı" açıklamasını yaptı. "Saldırıyı, kendilerine Kongra-Gel adını veren terör örgütünün yaptığından eminim" diye konuşan Vali Tan, gazetecilerin Zübeyir Aydar'ın açıklamasını hatırlatmaları üzerine "Zübeyir Aydar'ı tanırım. Umarım dediği doğrudur" yanıtını verdi. Saldırıyı üstlenen olmadı. Kimliği açıklanmayan bir kişi ise gözaltına alındı.


HPG ilgimiz yok dedi Kongra-Gel'e bağlı HPG, olayın kendileriyle bağlantılı olmadığını ifade etti. Mezopotamya Haber Ajansı'nın haberine göre, HPG bombalı saldırının kendileriyle ilişkilendirilmesini eleştirdi. Kongra-Gel'in 2. Olağanüstü Kongresi'nde onayladığı uluslararası belgeler ve Cenevre Sözleşmesi çerçevesinde 'Savaşta Uyulması Gereken Kurallar Belgesi'ne bağlı kaldığını vurgulayan HPG'nin, kendini savunma dışında herhangi bir girişimde bulunmadığını açıkladığı bildirildi.


Patlamaya tepki Van Valisi Hikmet Tan'a yönelik bombalı saldırı DEP milletvekilleri tarafından kınandı. Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak yaptıkları ortak yazılı açıklamada, Vali Hikmet Tan'a yapılan bombalı saldırıdan üzüntü duyduklarını belirterek, saldırıyı kimden gelirmiş olursa olsun kınadıklarını ifade ettiler. Açıklamada milletvekillerinin, yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara ve olaydan yara almadan kurtulan valiye geçmiş olsun dilekleri de iletildi. İHD Van ve İstanbul Şubesi ile İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül ve DEHAP Genel Başkanvekili Veli Büyükşahin de, olayı kınadı. Büyükşahin, "Şiddet kimden gelirse gelsin tasvip etmek mümkün değil" dedi.


Otobüs firmaları güçbirliğine gitti Ekonomik krizlere güç yetiremeyen Yeni Can Tunceliler ile Can Dersimliler firmaları, birleşme kararı aldı. İki firma, şehirlerarası taşımacılık faaliyetini 'Can Dersim Tunceliler' adı altında gerçekleştirecek. Can Dersim Tunceliler firması yetkililerinden Celal Kemer, firmaların şu ana kadar birleşmemeleri nedeniyle tepki aldıklarını belirterek, "Firmaların birleşmesi için çok çaba sarf edildi. Halkın bu yönlü talepleri vardı. Sivil toplum örgütleri ile yaptığımız toplantılar sonucu iki firmanın birleşme kararı alındı. Bir trilyonluk liralık senet ve protokol imzalandı. Şu an toplam 19 aracımız var, önümüzdeki süreçte şubelerimizin sayısını çoğaltacağız" diye konuştu. Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle arabalarını yenileyemediklerini belirten Kemer, bunun hizmetin kalitesini de etkilediğini ancak bunun giderileceğini söyledi.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Ağrı'da 5.0 bile CAN ALDI! Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde dün saat 01.30 sıralarında 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Orta şiddetteki bu deprem, 18 kişinin yaşamını yitirmesine, 21 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Doğubayazıt ilçesindeki deprem en fazla Yığınçalı köyünde hasara neden oldu. Depremde, 83 haneli Yığınçalı köyündeki konutların tümü hasar gördü. 18 kişinin yaşamını yitirdiği köyde, 21 kişi de yaralandı. Köyde, depremde yaşamlarını kaybedenlerin ve enkaz altından çıkarılanların cesetlerini gören yakınları uzun süre ağıtlar yaktı. Yetkililer, diğer köylerde de hasar meydana geldiğini fakat can kaybının olmadığını belirterek, Karabulak ve Sağlıksuyu köylerinde 4 kişinin yaralandığını bildirdiler. Yaralıların, Iğdır ve Doğubeyazıt Devlet hastanelerinde tedavi altına alındığı belirtildi. Ağrı Valisi Hüseyin Yavuzdemir, Yığınçalı köyündeki arama-kurtarma çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Yavuzdemir, yaptığı açıklamada, 800 nüfuslu ve 83 hanenin bulunduğu köyde daha fazla can kaybının olmamasının nedeninin ise köylülerin çoğunun yaylada bulunması olduğunu bildirdi. Yavuzdemir, bölgeye ilk etapta Sivil Savunma Müdürlüğü'ne ait 70 adet çadırın getirildiğini belirterek, çadırların kurulmasına başlandığını söyledi. Kızılay'ın gönderdiği 340 çadır, 2 seyyar mutfak ve gıda maddeleri köylülere ulaştırıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de, bölgeye gıda maddesi ve battaniye ile sağlık ekibi gönderdi.

Uzmanlar: Sistem enkaz altında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, depremdeki can kaybının yüksekliğini, doğu bölgelerinde evlerin büyük bir bölümünün çamurdan ve briketten yapılmasına bağladı. Bektaş, doğu bölgelerinde ekonomik olumsuzluklar nedeniyle yapılaşmanın iyi olmadığını vurguladı. Jeofizik Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan ise, depremde yıkılan konutların, bilimsel ölçülere göre "ev sınıfına girmediğini" belirtti. Depremin öncülerinin olmadığını, ancak artçıların birkaç ay sürebileceğini ifade eden Ercan, şunları kaydetti: "Türkiye yoksulluktan kurtulmadıkça depremin adı ölüm olacaktır. Yeni depremler, yeni ölümlerle gelecektir. Bu yazgı değil, değişemez gerçektir. Türkiye ekonomisinin dışa bağımlı olması nedeniyle kısa sürede yaşam koşullarının iyileşmesi beklenmemektedir. Tüm Türkiye'de sağlam yapılaşma girişimi başlatılarak, A sınıfı konutlar kentten köylere dek yenilenmelidir. Deprem durdurulamaz ancak, ölümü durdurmak elimizde. Bu, cumhuriyetin anayasal görevidir. Toplu konut yapılsın." İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Taner Yüzgeç, her depremin, sistemin bozukluğunu, yaşanan ve bir türlü çözülemeyen sıkıntıları gözler önüne sermekte olduğuna dikkat çekti. Yüzgeç, Türkiye'de 5.0 büyüklüğündeki bir depremin bile onlarca insan için telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açmakta olduğunu vurgulayarak şöyle dedi: "Çöküntünün altında kalan insanımız değil, sistemin kendisidir. Sistemde, özellikle de yapı denetimi alanında köklü değişikliklere gidilmediği sürece Türkiye bu acıları yaşamaya devam edecektir. Ülkemizin büyük depremlere gebe olduğu bilinmektedir. O nedenle, daha büyük afetleri yaşamadan ivedilikli olarak önlem alınmalıdır." Yüzgeç, İMO'nun Doğubeyazıt depremiyle ilgili ayrıntılı çalışma yapacağını bildirdi. Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan (JMO) yapılan açıklamada da, depremde can kayıplarının sebebinin, yöneticilerin afet güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmaları gözardı etmesi olduğu belirtildi. "Afet güvenliğine yönelik çalışmaların gözardı edilmesi, büyüklüğü 5 civarındaki depremleri bile can kaybına neden oluyor" denilen açıklamada, yetkililer göreve çağrıldı: "7269 sayılı Afetler Yasası'na dayalı sürdürülen 'yara sarma amaçlı' ulusal afet sistemi, zarar azaltma stratejisi odaklı olarak yeniden oluşturulmalıdır. Mevcut afet yönetimi sistemindeki kurumsal yapılanma yeniden düzenlenerek parçalı ve çok başlı yapılanma terk edilmelidir. Deprem, heyelan tehlike haritaların hazırlanması için çalışmalara gerekli mali ve personel desteği sağlanmalıdır. Yerel yönetimlerin imar planlarına esas jeolojik-jeoteknik etütlerinin tamamlanması, risk azaltıcı önemleri geliştirilmesi için yasal düzenlemeler ivedilikle hazırlanarak uygulamaya geçilmelidir."

Başsağlığı Öte yandan DEHAP ve EMEP yaptıkları yazılı açıklama ile, Yığınçalı köyünde meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı dilediler. Her iki açıklamada da, depremden büyük üzüntü duyulduğu belirtilerek, deprem kuşağındaki tüm bölgelerde depreme dayanıklı konutların yapılması zorunluluğunun bir kez daha görüldüğü belirtildi.


KİMLİKLERİ BELİRLENDİ Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde meydana gelen depremde yaşamlarını kaybedenlerin kimlikleri şöyle: Ceylan Aydın, Resul Taşkıran, Gültekin Taşkıran (12), Sergen Taşkıran (6), Halime Taşkıran (45), Ayfet Taşkıran (4), Hacer Taşkıran (5), Mehmet Kurt (45), Aydın Aydın (6), Fatma Akdağ (12), Saliha Akdağ (10), Oya Akdağ (8), Ersan Akdağ (6), Yavuz Akdağ (18), Kerimen Sökmen (13), Musa Sökmen (15), Yıldız Sökmen, Mehmet Nuri Kurt (18). Depremde yaşamını yiterenlerden 15'i dün köylerinde defnedildi.

TÜRKİYE'DE DEPREMLER Türkiye'de 1902-2004 yılları arasında yaşanan 5 ve üzeri 125 depremde 83 bin 788 kişi ölürken, 67 bin 414 kişi de yaralandı. Türkiye'de yaşanan büyük depremlerin çoğunluğu, Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) üzerinde oluşurken, KAF hattında 1939'dan bu yana 6.7 şiddetinden büyük tam 12 deprem yaşandı. Bu büyük depremlerden bazıları şunlar: 1939 Erzincan, 1942 Erbaa-Niksar, 1943 Tosya, 1944 Bolu Gerede, 1999 Marmara. Erzurum'da, 25 ve 28 Mart'ta meydana gelen 5.1 ve 5.3 büyüklüğündeki iki deprem de yıkıcı olmuş ve Aşkale ilçesine bağlı köylerde yine 18 kişi can vermişti.

ÖNCEKİ HABER

Esnaf AKP önünde!

SONRAKİ HABER

Değiştirmek için...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...