02 Temmuz 2004 21:00

K. Irak'tan ilk çekilme

1997'den bu yana Kuzey Irak'ta bulunan 30 subay ve astsubay, görev süreleri bittiği için geri döndü.

Paylaş
1997 yılından bu yana Kuzey Irak topraklarında bulunan 30 kadar subay ve astsubay, bu gücün görevinin sona ermesinden sonra Türkiye'ye döndü. Böylece Türkiye, uzun yıllardır ilk kez Kuzey Irak'tan asker çekme kararı almış oldu. Kararın, Irak'taki sözde 'egemenlik devri' ve İstanbul'daki NATO zirvesinden sonraya denk gelmesi dikkat çekici bulundu. 'Ateşkes İzleme Gücü' 1997 yılında Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) güçleriyle, Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) güçleri arasında çatışmaları durdurmak gerekçesiyle kurulmuştu.

30 kişi kalmıştı ABD ve İngiltere'nin girişimleriyle kurulan güce Türkiye, ilk yıllarda birçok asker vermişti. Son dönemde bu güç kapsamında 30 kadar subay ve astsubay görev yapmaktaydı. KDP ve KYB yetkilileri son aylarda bu gücün artık görev niteliğinin kalmadığını belirterek, bu güç kapsamında görev yapan Türk askerlerinin geri çekilmesini ve bürolarının da kapatılmasını istiyordu. NTV'nin haberine göre, bugüne dek buna direnen Türkiye, 28 Haziran'daki 'yetki devri'nden kısa süre sonra askerleri çekme kararı aldı. Karara gerekçe olarak da Ateşkes İzleme Gücü'nün görev süresinin dolması gösterildi.

Asıl güç kalıyor Askeri kaynaklar, Ateşkes İzleme Gücü ile, 'terörle mücadele ve sınır güvenliği' gerekçesiyle bölgede bulunan Türk askerlerinin birbirinden farklı olduğuna dikkat çektiler. Aynı kaynaklar, sınırın Irak tarafında bulunan Türk askerleriyle, irtibat amacıyla Kuzey Irak'ın bazı şehirlerindeki bürolarda görev yapan özel kuvvetler personelinin bu kararın dışında olduğunu ve toplam mevcudu binlerce kişiyi bulan bu ekiplerin çekilmesinin 'bu aşamada söz konusu olmadığını' belirttiler.


Silah tüccarları Bush'un yanında ABD Ulusal Silah Birliği (NRA), kasım ayında George W. Bush'un tekrar başkanlığa seçilmesini sağlamak için kampanya yürütüyor. Bireysel silahlanmanın sınırlandırılması için yürütülen her girişime şiddetle karşı çıkan NRA, Demokrat Parti adayı John F. Kerry'nin başkanlığa seçilmesini "silah sahibi olmaya liberal bir tehdit" olarak nitelendiriyor. Birlik üyeleri; Kerry karşıtı propagandaya seçim gününe dek internet, mektup, televizyon reklamı ve ülkeyi saran silah kulüpleri ile devam edecek. Elde edilen bilgilere göre, NRA'nın "siyasi eylem komitesi"nin kasasında 4 milyar dolar bulunuyor. Grup, 2000 yılı başkanlık seçimlerinde Bush lehine federal düzeyde yürüttüğü kampanyalarda 16.8 milyon dolar harcamıştı. Amerikan halkı, 1990'lı yıllardan bu yana, özellikle çocukların birbirlerini öldürmesi olaylarıyla sarsılıyor. Cinayet işleme yaşının 4'e kadar düştüğü ülkede her yeni olay, NRA'ya karşı öfkeyi artırıyor.



ÖNCEKİ HABER

Ürdün işgale katkı önerdi

SONRAKİ HABER

Avukatlara ölüm tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...