02 Temmuz 2004 21:00

Ürdün işgale katkı önerdi

Ürdün Kralı, Irak hükümeti isterse ülkeye işgal askeri gönderebileceklerini bildirdi.

Paylaş
Ürdün Kralı Abdullah, işgalcilerin denetimindeki Irak hükümetine yardım için ülkeye asker gönderebileceklerini açıkladı. Böylece Ürdün, Irak işgaline asker desteği vermeye gönüllü ilk Arap ülkesi oldu. "Büyük Ortadoğu Projesi"nde ABD'nin önemli dayanaklarından biri olan Ürdün'ün kralı, Irak Başbakanı İyad Allavi'nin kurduğu geçici hükümeti desteklemek istediklerini söyledi. Kral Abdullah, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Eğer Iraklılar doğrudan bizden yardım talep ederse, hayır dememiz çok zor olur. Başbakan Allavi'ye mesajımız şudur: Bize ne istediğinizi, nasıl yardım edebileceğimizi söyleyin. Yüzde 110 sizin arkanızdayız. Eğer Irak hükümeti başarılı olamazsa, bedelini hepimiz öderiz" dedi. Irak'ta halen 130 bini Amerikalı olmak üzere 160 bin işgal askeri bulunuyor. Bu güce ek olarak, Ürdün'den talepte bulunulup bulunulmayacağı ise belirsiz. Çünkü Iraklı yetkililer daha önce birçok kez, "komşu ülkelerden asker istemediklerini" dile getirmişti. Ancak ABD'nin baskı yapması halinde durumun değişebileceği belirtiliyor. Ürdün, daha önce topraklarını Irak polisinin eğitimine açmıştı. Irak hükümeti neye egemen? Bu arada, "egemenliği" devralan kukla Irak hükümetinin, hiçbir temel konuya egemen olmadığı gözleniyor. Amerikalı bir komutan, "gerektiğinde bu hükümeti dinlemeyeceklerini" açıkça ifade etti. Irak'taki işgalcilerin iki numaralı ismi olan General Thomas Metz, "Profesyonel teröristlere karşı saldırılarda, yeni hükümet ile gerginlik yaşamayı göze alıyoruz. Hükümetin isteklerine ters düşse bile, terörist hedeflere karşı askeri eylemde bulunmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Amerikalı general, sözlerine, "Eğer böyle bir bağımsız saldırı Irak hükümeti ile ortaklığımızda gerilim yaratırsa, belki yapmayız. Ama küresel terörle savaşta çok değerli bir hedef söz konusuysa, gerilim yaratma riskini alırız" diye devam etti. Generalin, özellikle, El Kaide'nin Irak lideri olduğu öne sürülen Ürdünlü Ebu Musa el Zerkavi veya yardımcılarını kastettiği belirtiliyor. Bu tip bir "hedef" söz konusu olduğunda ABD ordusu, "egemen" Irak hükümetini bilgilendirme gereği dahi duymadan saldırıya geçebilecek. Yine hüsran! Öte yandan, ABD yönetiminin son "kitle imha silahı" iddiası da boş çıktı. Amerikalı yetkililer, Irak'taki Polonya askerlerinin haziran ayı sonunda "siklosarin" adlı kimyasal silah ihtiva eden savaş başlıkları bulduğunu belirterek, bu olayı "Saddam'ın kitle imha silahına sahip olduğu" iddiasına dayanak yapmaya çalışmışlardı. Ancak söz konusu savaş başlıklarının, 1980-1988 İran-Irak savaşından kalma olduğu ortaya çıktı. Irak'taki işgal gücünden yapılan açıklamada, "Savaş başlıklarının 1980-1988 tarihinden kalma olduğundan ve İran-İrak savaşında Kürtlere karşı kullanıldığından hiç şüphe yok" denildi. ABD yönetimi, İran-Irak Savaşı'nda Saddam rejimine destek vermiş, kimyasal silah geliştirmesine yardımcı olmuştu.


Türk vatandaşları serbest bırakıldı Irak'ta kaçırılan iki Türk vatandaşı serbest bırakıldı. Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği yetkilileri, bir süre önce kaçırılan Soner Serçalı (27) ve Burak Kızıl'ın (26) serbest kaldığını bildirdiler. Türklerin dün sabah serbest bırakıldığı belirtildi. Merkezi Adana'da bulunan Kayteks firması, personeli olan Serçalı ve Kızıl'ın serbest bırakılması için Irak'taki faaliyetlerini durdurma kararı almıştı.


Bağdat'ta otele saldırı Bağdat'ta dün sabah iki otele düzenlenen roket saldırısında en az 3 kişi öldü veya yaralandı. Yabancıların ve Iraklı yetkililerin kullandığı Bağdat Oteli'nin muhafızları, otele isabet eden roketlerin 3 kişiyi öldürdüğünü ya da yaraladığını söyledi. İştar Sheraton Hotel'in 10. katına da bir roket isabet etti. Bu arada, Sheraton otelin bulunduğu Firdevs Meydanı'nda da bir otobüste patlama meydana geldiği ve otobüsün alevler içinde kaldığı kaydedildi. Polis, otobüste bubi tuzağı bulunduğunu, ancak patlamada ölen ya da yaralanan olmadığını söyledi. Polis meydan yakınlarında ayrıca, içinde 17 roket fırlatıcı bulunan devrilmiş bir pikap buldu. Polis yetkilileri, pikabın roketleri fırlatmak için kullanıldığını ve roketlerin geri tepme etkisi nedeniyle devrilmiş olduğunu kaydetti. Bu arada, Irak'taki bir Ukraynalı asker intihar etti. Böylece Irak'ta ölen Ukraynalı asker sayısı 7'ye yükseldi. Önceki gün ise Anbar bölgesinde bir Amerikan askeri öldürüldü. Samarra ve Musul kentlerinde düzenlenen saldırılarda da biri sivil, dördü koruma 5 Iraklı öldü, 4 Iraklı polis yaralandı.

ÖNCEKİ HABER

Temiz ve zehirsiz

SONRAKİ HABER

K. Irak'tan ilk çekilme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...