01 Temmuz 2004 21:00

İlk grev kararı asıldı

Başta AKP'liler olmak üzere, yerel yöneticilerin taşeronlaştırma, esnek çalışma, tatillerin kaldırılması gibi dayatmaları nedeniyle sözleşmeler tıkanıyor.

Paylaş
AKP'li belediyeler ile işçi sendikaları arasında süren ve dayatmalar nedeniyle tıkanan toplusözleşme görüşmeleri sonunda, ilk grev kararı Genel-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Küçükçekmece Belediyesi'ne asıldı. Yetkilerini Miksen'e (Mahalli İdareler Kamu İşveren Sendikası) devreden AKP'li belediyeler, esnek çalışma, taşeronlaştırma, cumartesi-pazar tatilinin kaldırılması, ödünç işçi, part-time çalışma, düşük ücret gibi, kazanılmış hakları yok eden dayatmalarda bulunuyor. Küçükçekmece Belediyesi'nde, ücret maddeleri, sosyal yardım, şöoförlerin kaza durumu, disiplin gibi maddelerde yaşanan tıkanıklık arabulucu döneminin ardından da giderilemeyince, Genel-İş 9 No'lu Şube üyesi işçiler grev kararı aldı. Belediye yakınında toplanarak başkanlık önüne kadar yürüyen işçiler, "Toplusözleşme hakkımız grev silahımız", "Başkan şaşırma sabrımızı taşırma", "İşçiyiz haklıyız kazanacağız", "Direne direne kazanacağız" sloganları attılar. Eyleme, Genel-İş'in İstanbul şubeleri ile DİSK'e bağlı sendikaların yöneticileri ve Emeğin Partisi Küçükçekmece İlçe Örgütü de destek verdi.

'Çekinmeyiz' Burada konuşan Genel-İş 9 No'lu Şube Başkanı Hakkı Karabulut, sözleşme görüşmelerinin 3 Haziran'da sona erdiğini hatırlattı. Ücretlerin aşağıya çekilmek istendiğini belirten Karabulut, AKP Hükümeti'nin IMF ve Dünya Bankası talimatlarıyla sürdürdüğü politikaların, yerel düzüyde de belediye yönetimlerince sürdürüldüğünü söyledi. Karabulut, "Belediye yönetiminin katı ve kraldan çok kralcı tutumu bizlerin önünü tıkamakta, sözleşmeyi çıkmaza sürüklemektedir. Önümüze çıkan tek yol greve çıkmaktır" dedi. Gösterdikleri sabrın yanlış anlaşılmaması gerektiğini vurgulayan Karabulut, "Hakkımızı korumak, yarınımıza sahip çıkmak için greve çıkmatan çekinmeyiz" diye konuştu.

Mücadele çağrısı Genel-İş TİS Daire Başkanı İsmail Özhamarat ise, Genel-İş ve işçileri dikkate almayanlara mücadeleyi geceli gündüzlü sürdürerek yanıt vereceklerini belirterek, işçilerin talepleri kabul edilene kadar eylemlerin devam edeceğini vurguladı. Özhamarat, "İş Yasası'na, kazanımların bir bir yok edilmesine, başbakanları el pençe karşılayanlara, emperyalistlere sesini çıkarmayanlara değil, ama Kadıköy'de alanlara çıkan onbinlere sesleniyorum, bizi günde bir simitlik zama mahkûm edenlere, halkımıza ve bölge halklarına kan kusturmak isteyenlere karşı birleşmeye ve örgütlü mücadeleye çağırıyorum" dedi. İşçilerin sadece ekonomik ve demokratik haklar için mücadele etmelerinin yeterli olmadığının, mutlaka politik mücadele de yürütmeleri gerektiğinin altını çizen Özhamarat, "Haklarımızı almanın ve geliştirmenin yolu sonuç alıcı mücadelelerden geçiyor" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kıbrıs'ta seçim göründü

SONRAKİ HABER

İşbırakarak uyardılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...