8 Ekim 2011 10:03

Kılıçdaroğlu: Anayasa her kesime hitap etmeli

Bolu Abant’ta çalışma toplantısı için bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP kurmayları, gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasanın evrensel hukukla bir halkın nasıl iç içe geçtiğini, dokularının nasıl uyuştuğunu ortaya koyan bir belge olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, anayasanın sadece Meclis içi veya dışı siyasal partilerin “Kotarabilecekleri bir hukuk metni” olmadığını kaydetti. Kılıçdaroğlu, “Anayasa toplumun her kesimine hitap eden bir belge olmak zorundadır” dedi. Kılıçdaroğlu, halka “Daha özgürlükçü, daha adil, kadın erkek eşitliğinin olduğu, güçler ayrılığı ilkesinin tam oturduğu, medyanın özgür olduğu, insan haklarının genişlediği bir anayasaya” için çalışma söz verdiklerini ve bunun gereğini yapmaları gerektiğini aktardı. Oluşturulacak yeni anayasadan sonra herkesin “Evet bu benim anayasamdır” diyebilmesi gerektiğini aktaran Kılıçdaroğlu, bunun önemli olduğunu belirtti. Yeni anayasa çalışmalarında parlamento içi ve dışı partilerin, işçi, çiftçi, memur, esnaf örgütlerinin görüşlerinin alınması gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, oluşturulacak anayasa komisyonunda yer alacaklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, demokrasi isteyenlerin, darbe karşıtı olanların, bir darbe ürünü olan mevcut siyasi partiler yasasının değişmesi için anayasanın değişmesini beklemeden sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

ÇATIŞMALI ORTAMDA ANAYASA OLMAZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Kürt sorununun çözümü için önerdikleri “Ortak Akıl Heyeti” çalışmaları ile yeni anayasa sürecinin eş zamanlı ilerlemesi gerektiğini belirtti. Tanrıkulu, “Bir taraftan çatışma, kan, insanların ölümü, diğer taraftan anayasa olmaz. O yüzden iki uzlaşmanın bir arada yürümesi lazım” dedi. Tanrıkulu, “Ortak Akıl Heyeti”nde TBMM içinden veya dışından isimlerin yer alabileceğini ve 4 ayda bir rapor hazırlayabileceklerini belirtti. Kürt sorununun siyasi partiler arasında bir güvensizliğe sebep olduğunu belirten Tanrıkulu, bunun aşılmasıyla sorunun çözümünde başarı elde edilebileceğini kaydetti. Kürt sorununun çözümüne yönelik ilerlemenin toplumun Meclise olan güvenini de artıracağını belirten Tanrıkulu, bunun önemli bir başlangıç olabileceğini aktardı. Tanrıkulu, “Bir taraftan çatışma, kan, insanların ölümü, diğer taraftan anayasa olmaz. O yüzden iki uzlaşmanın bir arada yürümesi lazım” dedi. (BOLU)

Evrensel'i Takip Et