01 Temmuz 2004 21:00

Tasarı çekilsin!

Belediye hizmetlerinin tümünün özelleştirilmesinin önünü açan tasarıya, belediye emekçilerinden büyük tepki var. Tasarının geri çekilmesini isteyen Tüm Bel-Sen, Meclis önünde eylem yaptı.

Paylaş
Belediye hizmetleri özelleştirmeye ve taşeronlaşmaya açılıyor. Yeni yasa tasarısı ile belediye personeli de azaltılacak ve birçok sosyal hakka kısıtlama gelecek. Tasarıya belediye çalışanlarının tepkisi ise büyük. Meclis gündemine gelen Belediyeler Yasası Tasarısı, yeni bir talan yasası olarak nitelendiriliyor. Tasarının en önemli özelliği, özelleştirme ve taşeronlaştırma. Belediyeler; tasarı yasalaşırsa toplu taşıma, su bedeli tahsilatı, park-bahçe bakımı, altyapı-asfalt yapım ve onarımı gibi işleri üçüncü özel şirketlere ve taşeronlara yaptırabilecekler. Bu durum belediye çalışanlarını da etkileyecek. Personel sayısına sınırlama getiren tasarı, özelleştirmeyi ve taşeronlaştırmayı yasal bir hak olarak belediyelere verdiği için işten atmaların da önünü açmış oluyor. Ayrıca personel giderleri belirli bir oranı aşarsa, bu orana gelene kadar yeni personel alınmaması da tasarıda öngörülüyor. Yeni personel alımı nedeniyle bu oran aşılırsa zarar belediye başkanından tahsil edilecek. Tasarı kentlerdeki rantı da hayli artıracak. Nitekim belediyelerin arsa üretme, konut yapma, satma, kiralama yetkisi olacak. Belediye sınırları içinde kalan 5 bin metrekarenin üzerindeki Hazine arazileri belediyelere bedelsiz verilecek.

Meclis önünde eylem Tasarının daha birçok vahim sonuçları olacağını belirten Tüm Bel-Sen üyesi belediye emekçileri, Meclis'in önünde yaptıkları eylemle "demokratik, katılımcı yerel yönetim" taleplerini dile getirdiler. Meclis Dikmen Kapısı'nda eylem yapan belediye emekçileri, sözleşmeli personel olmak istemediklerini, katılımcı bir yerel yönetim istediklerini belirterek, "talan yasası" olarak nitelendirdikleri tasarının geri çekilmesini istediler. Tüm Bel-Sen Başkanı Vicdan Baykara, yasanın amacının kamu hizmetlerini piyasaya sunmak olduğunu dile getirdiler. Vesayetin belediyeler üzerinde "Demoklesin Kılıcı" gibi durduğunu, İçişleri Bakanlığı'nın belediye başkanını görevinden alabildiğini kaydeden Baykara, "kurdurmak, işlettirmek, yaptırmak" ifadeleri ile kamu hizmetlerinin özel şirketlere yaptırılmasının önünün açıldığını, sadece hizmetlerin değil, belediyelerin denetiminin de özele devredilerek Sayıştay'ın devre dışı bırakıldığını söyledi. Tasarı ile belediye çalışanlarının maaşlarının haczedilebileceğini ve iş güvencesinin ortadan kalkacağını, sendikaların etkisizleştirilip, çalışanların mali haklarının kısıtlanacağını kaydeden Baykara, subjektif değerlendirmelerle çalışanlara "başarı" durumlarına göre ikramiye ödeneceğini de söyledi. İdarecilerin bazı kişileri ödüllendirirken, çalışanların geniş bir kesimini de cezalandırılacağını, ödüllendirme ve cezalandırmanın idare ile ilişkileri iyi olanlar, siyasi tercihler, hemşehrilik kriterlerinin ön plana çıkacağı eleştirisini getiren Baykara, yerel yönetimlere yönelik değişikliklerin demokratik, özgür, şeffaf, halkın ve emekçinin katılımı ve denetimi ile olması gerektiğini söyledi. Açıklamanın ardından Tüm Bel-Sen yöneticilerinden oluşan bir heyet Meclis'te AKP ve CHP milletvekilleri ile görüştü.


İZMİR Tüm-Bel Sen İzmir 1 ve 2 No'lu şubeler, İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde yaptıkları basın açıklaması ile tasarıya tepki gösterdiler. Tüm-Bel Sen 2 No'lu Şube Başkanı Gülümser Demirkap, yapılan düzenlemelerin, kentlerde yaşayan halka nitelikli, kaliteli ve kâr gözeltilmeden, ulaşılır bir kamu hizmeti sunmadığını belirtti.

DİYARBAKIR Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şubesi de AKP'li milletvekillerine faks çekti.

İSTANBUL Sirkeci Postanesi önünde toplanan Tüm Bel-Sen üyeleri, AKP İstanbul milletvekillerine tasarı ile ilgili talep ve görüşlerini ileten dosya gönderdiler. Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri Hüseyin Ayyıldız, kamu hizmetlerinin paralı hale getirileceğini ve halktan yeni vergiler alınacağını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Bir yıldız daha kaydı

SONRAKİ HABER

Özür suçu örtmüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...