01 Temmuz 2004 21:00

SavcIlar göreve

NATO karşıtı eylemler sırasında biber gazı ve cop kullanan polisin sert müdahalesine maruz kalan eylemciler, savcıları göreve çağırdı

Paylaş
NATO zirvesini protesto etmek isteyen eylemcilere karşı polisin takındığı sert tavır ve aşırı gaz kullanımı tepkilere neden olurken, savcılar göreve davet edildi. Polisin, gözaltına aldığı Ali Güneş adlı öğretmenin yüzüne biber gazı sıkarken çekilen fotoğraftan rahatsız olup olmadığı sorulan İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'nun, polisin tutumunu savunması ve sadece "Fotoğraftan ben de rahatsız oldum. Eğitimle bunları aşacağız" demesi, tepki yarattı. Öğretmen Ali Güneş, "İçişleri Bakanı'nın üzülmesi yetmez. Savcıları göreve çağrıyoruz" derken; Avukat Ali Saydı, "Polisin zirve boyunca tercihi buydu. Bakanın açıklamaları samimi değil" değerlendirmesinde bulundu.

'Cezalandırılsınlar' NATO ve Bush Karşıtı Birlik'in çağrısıyla Mecidiyeköy'deki basın açıklamasına katılan ancak polisin saldırısına maruz kalan Eğitim-Sen üyesi Ali Güneş, dün Eğitim-Sen İstanbul 3 No'lu Şube'de basın toplantısı yaptı. Pazar günü, henüz basın açıklamasını bile yapamadan polisin kitlenin üzerine biber gazı sıktığını belirten Güneş, gözaltına alındığı sırada iki kolundan tutan polislerin burnuna ve ağzının içine biber gazı sıktığını söyledi. "Bush'a daha yakın, halkına daha uzak olmak isteyen AKP Hükümeti'nin isteklerinin sonucu bunları yaşadık" diyen Güneş, NATO karşıtlarının değil polisin alanları terörize ettiğini ifade etti. Bakan Aksu'nun açıklamalarının yetersiz olduğunu belirten Güneş, bombanın etkilerini hâlâ yaşadığını açıkladı ve barış yanlılarının böyle müdahalelerle mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Güneş, polisin müdahalesini görüntüleyen fotoğrafının gazetelerde yayımlandığını hatırlatarak, sorumluların cezalandırılmalarını istedi. Güneş, "En azından Irak'taki üç emekçiyi kurtardık" diye konuştu ve kendisine gaz sıkan iki polisten davacı olacağını ekledi.

'Tercihleri buydu' Olayı gazetemize değerlendiren Avukat Ali Saydı ise, polisin 'suç' sayılacak bir davranışta bulunduğunu söyleyerek, demokratik eylemlerin engellenmesi için haddinden fazla gaz kullanıldığına dikkat çekti. Saydı, "O an görev yapan polisler hakkında gerekli soruşturma yapılmalıdır" dedi. Zirve boyunca özgürlüklerin engellendiğini kaydeden Saydı, "Abdülkadir Aksu samimi olsaydı bunlar yaşanmazdı. Polis devletin sopası gibi kullanılıyor. Bakanın zaten tercihi buydu" diye konuştu. Zirveden sonra Bakan Aksu'nun polise kutlama mesajı yolladığını dile getiren Saydı, Aksu'nun mesajında müdahalelere yönelik hiçbir söze rastlanmadığına dikkat çeken Saydı, Aksu'nun samimi olmadığını ekledi.


İstanbul'da 34 gözaltı İstanbul'da NATO karşıtı eylemlere katıldığı ve polisle çatıştığı öne sürülen 34 kişi gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, eylemler sırasında 11 kişinin gözaltına alındığını, sonraki operasyonlarda da 21 kişinin yakalandığı açıklandı. SSK Okmeydanı Hastanesi'nde tedavi gören iki kişi de, taburcu olduktan sonra gözaltına alındı.


NATO KALKANI POLİS KINANDI İHD İstanbul Şubesi'nde düzenlenen basın açıklamalarıyla, NATO zirvesi boyunca polisin biber gazlı ve coplu saldırıları protesto edildi. Dün, İHD'deki ilk basın açıklaması Mücadele Birliği okurları tarafından yapıldı. Açıklamada, eylemlerde çok sayıda kişinin biber gazı, cop ve plastik mermilerle yaralandığı belirtildi. Basın açıklamasına katılan Berna Barmanbek ise, 28 Haziran Pazartesi günü başına aldığı cop darbeleri nedeniyle ciddi şekilde yaralandığını, olayın görüntülerinin TV'lerde de yayınlandığını söyledi. Aldığı darbeler sonucu yaşamını yitirdiği sanılan Barmanbek olayı şöyle anlattı: "28 Haziran'da Flash TV binasına girerek burada basın açıklaması yaptık. Açıklama öncesinde TV yetkililerinden izin aldık ve hiçbir şeye zarar vermeyeceğimizi belirtik. Açıklamayı tamamladıktan sonra bina çıkışında polis bizi durdurdu. Bu arada bir çevik kuvvet amiri beni kolumdan tuttu ve copla kafama vurmaya başladı. Bina girişindeki merdivenlere yığıldım. Polis amirini Flash TV çalışanları durdurdu. Diğer basın mensupları ambulans çağırmışlar ancak polisler beni kargatulumba bir ekip arabasına bindirdiler. Arabaya götürülürken başımı araca çarptım. Arabada beni tehdit ettiler." Kaldırıldığı hastanede başına 15 dikiş atılan Barmanbek, acile getirildiğinde doktorların hayatından endişe ettiğini bu sebepten polislerin kendisini hastaneye bırakıp kaçtıklarını söyledi. İHD'deki ikinci basın açıklamasını sosyalist basın kuruluşları adına Sakine Yalçın yaptı. Yalçın, protestolarda çok sayıda kişinin yaralandığını anımsatarak, "Uygulanan şiddet zirvede kararlaştırılan planlar hakkında da ipucu vermektedir" dedi.



ÖNCEKİ HABER

İşçiye cefa, patrona sefa

SONRAKİ HABER

'TMMOB'un kırılma noktası
   sistemle olan çelişkisidir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...