01 Temmuz 2004 21:00

Cumhurbaşkanı peşkeş yolunu açtı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türk Telekom'un yüzde 95'inin yerli ve yabancı firmalara satışının önünü açan yasayı onayladı.

Paylaş
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türk Telekom'un yüzde 95'inin yerli ve yabancı firmalara satışının önünü açan yasayı onayladı. Yasa Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Yasa, Telekom'un yüzde 45'inden fazlasının özelleştirilemeyeceğine ilişkin hüküm kaldırılarak, yüzde 95'e kadar olan kısmının da yerli ve yabancı tekellere satılabilmesine olanak sağlıyor.

Çalışanlar Telekom'da asli ve sürekli görevlerde bulunanlar isterlerse iş mevzuatı hükümlerine tabi personel statüsüne geçecek. Kadrolu veya sözleşmeli statüde çalışan personelden emeklilik hakkını elde edenler iki ay içerisinde emekli olurlarsa tazminatları yüzde 30 fazlasıyla ödenecek. İş mevzuatına göre çalışan personelden kendi isteğiyle ayrılanlara da kıdem tazminatları yüzde 20-30 fazlasıyla verilecek. Telekom'daki kamu hisselerinin yüzde 50'nin altına düşmesi durumunda, Telekom'da çalışmak istemeyenlerle, çalışmak istediği halde bu isteği kabul edilmeyenler, başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilecekler.

Uydular ayrılıyor Türk Telekom'un sahip olduğu uydular da ayrılarak kurulması öngörülen Türksat Uydu Haberleşme ve İşletme A.Ş'ye devrediliyor. Deniz haberleşme ve seyir güvenliği hizmetleri ise Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri'ne devrediliyor.

Uzan'ın şirketleri Yasada, TMSF'nin yönetim ve denetimine sahip olduğu şirketlerle, devraldığı şirketlerin satışı da kolaylaştırılıyor. Söz konusu satış işlemlerinden sağlanan gelir TMSF'nin alacaklarına mahsup edilecek, şirketin kamuya olan diğer borçları mahsup edilecek. Bunun özellikle Uzanların sahip olduğu Telsim'in satışına olanak sağlamak amacıyla getirildiği belirtiliyor. Yasayla, baz istasyonlarının kuruluşu da kolaylaştırılırken, İmar Yasası kapsamı dışına çıkarılıyor.

ÖNCEKİ HABER

Petrolün kontrolü ABD'nin

SONRAKİ HABER

ZAM... ZAM...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa