01 Temmuz 2004 21:00

Petrolün kontrolü ABD'nin

Yönetimi Iraklılara devrettiğini öne süren ABD, petrol gelirinin kontrolünü bırakmadı. ABD, Dünya Bankası ve IMF üzerinden de ülke ekonomisini denetleyecek.

Paylaş
Irak'ta 'yönetim devrinin' ardından ülkenin petrol kaynaklarının kontrölünün de ABD'de kalacağı açıklandı. Irak Geçici Yönetimi Konseyi'nin petrol kontrolü üzerinde neredeyse hiç hakkı bulunmuyor. Program Denetim Kurulu (PDK) Irak'ın petrol gelirlerine dair yeni bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya karşı çıkan kesimler, ABD ve İngiliz şirketlerinin elde edeceği gelirin artırılırken yönetimin elde edeceği kârı kısıtlıyor. PDK kurulunun oy yetkisine sahip tüm üyeleri ABD'li yetkili Paul Bremer tarafından seçilmişti. Bunlardan sadeçe ikisi bakanlık görevinde bulunuyor. Diğer üyeler ise, Avustralya ve İngiliz hükümetinden ve Ulusal Birlik Konseyi'nden. Irak Gelişim Fonu'nda (DFI) 9 milyar doları kullanılabilir durumda 20 milyar dolar bulunuyordu. Fon, Mayıs 2003'te Irak'ın petrol gelirlerinin toplanması ve Saddam döneminden kalan paranın kullanımını denetlenmesi için Birleşmiş Millerler tarafından kurulmuştu. Konsey, mevcut paranın 180 milyon dolarını eski rejimin topraklarını kamulaştırmak için kullanılırken, petrol kaynaklarının altyapısı için 460 milyon dolar harcadı. 500 milyon dolar ise güvenlik için harcandı. Irak Denetim İzleme örgütü, bu satışların 30 Haziran tarihinden önce aceleyle planlanmış harcamalar olduğunu söyledi.

Dünya Bankası ve IMF Irak'ta İngiltere ve ABD'nin etkisiyle kabul edilen BM'nin 1546 sayılı kanunu, yeni hükümetin Geçici Yönetim Konseyi tarafından verilen tüm ihaleleri kabul etmesini öngörüyor. Böylece ABD ve İngiliz şirketlerinin yanı sıra işgale ortak olan diğer ülkelerin şirketlerine verilen ihaleler koruma altına alınmış durumda. Aynı maddeyle Dünya Bankası, IMF ve Uluslararası Danışma ve İzleme Kurulu'nun Irak'taki faaliyet yürütmeye devam etmesi de garanti altına alınıyor. Bu örgütlerin Irak Gelişim Fonu'nu 'denetlemeye' devam edeceği de söylendi.

ÖNCEKİ HABER

Kriz vaat eden büyüme

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı peşkeş yolunu açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...