01 Temmuz 2004 21:00

Özelleştirmeye karşı
   mücadele yükseliyor

Fransa'da işçi ve emekçiler, elektrik ve gaz kurumunun özelleştirilmesine karşı mücadeleyi yükseltiyor. Hükümet özelleştirme planını tekrar gündeme getirirken, işçiler ülke çapında kitlesel eyleme geçti.

Paylaş
Fransa Elektrik (EdF) ile Fransa Gaz (GdF) adlı kamu kuruluşlarının özelleştirilmesine karşı mücadele devam ediyor. Ulusal Meclis'te özelleştirmenin ele alındığı salı günü boyunca onbinlerce işçi özelleştirmelere karşı gösteri yaptı, atom santrallarının girişlerini kapattı. Pazartesi günü bazı kentlerde yapılan eylemlerde de işçiler, pek çok bölgede elektrikleri kesti. Eylemden ötürü devlet demiryollarına ait SNCF ve RER trenleri ve metrolar çalışmadı. SNCF tarafından verilen bilgiye göre eylemden ötürü 200 sefer iptal edildi. Sendika üyesi işçiler de Paris'in kuzeyinde bulunan Saint Ouen'teki tren istasyonunu işgal ettiler. CGT sendikası, elektrik kesintilerinden kendilerinin değil, özelleştirme planlarını iptal etmeyen hükümetin sorumlu olduğunu vurguladı. Yine pazartesi günü, elektrik işçileri Villenfranque bölgesindeki elektrik santralını işgal ettiler.

Seferberlik çağrısı Başkent Paris'te özelleştirmeye karşı yapılan gösteriye ise 6 bin işçi katıldı. İşçiler taşıdıkları pankart ve dövizlerle, attıkları sloganlarda özelleştirme planlarına sesiz kalmayacaklarını ilan ettiler. Sendika yöneticileri tarafından yapılan konuşmalarda ise, sermayenin kapsamlı bir saldırı başlattığına dikkat çekilerek, bütün güçlerin seferber olması çağrısı yapıldı. CGT tarafından özelleştirmeye karşı başlatılan kampanya çerçevesinde 600 bin imza toplandı. Sendika, halkın büyük bir kesiminin özelleştirmeye karşı olduğunu dile getirerek, hükümete bir kez daha planını iptal etme çağrısı yaptı. İmza kampanyasına pek çok tanınmış sanatçı ve aydın da destek veriyor.

Başbakan tehdit etti Başbakan Jean-Pierre Raffarin ise, eylemlerin yasadışı olduğunu ileri sürerek işçileri tehdit etti. Geçen hafta cumartesi günü, Ulusal Meclis'te EdF ve GdF'nin kısmen özelleştirilmesi yönünde karar alınırken, hemen ardından özelleştirme ve "sağlık reformunu" içeren kapsamlı saldırı paketi parlamentoda görüşülmeye başlandı. Paketle ilgili tartışmaların 11 Temmuz'a kadar tamamlanması ve bu süre içinde yasalarda tam 7000 değişikliğin yapılması talep ediliyor. Hastalık sigortasında yapılmak istenen değişiklik, özelleştirme planından sonra en önemli saldırıyı oluşturuyor. Bu yıl hastalık sigortasında 12.9 milyar Euro açık olduğunu söyleyen hükümet, bu açığı hastalardan para alma, ilaçların fiyatlarını artırma ve bazı alanlarda kısıtlamalar yaparak kapatmayı tasarlıyor.

ÖNCEKİ HABER

Bu da Irak sendromu!

SONRAKİ HABER

Felluce'ye hava bombardımanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...