30 Haziran 2004 21:00

Hükümet emekliyi duymuyor

Emekliler Haftası nedeniyle çeşitli etkinlikler gerçekleştiren emekliler; emeklilerin yüzde 90'ının açlık sınırı altında yaşadığını belirterek, sorunların çözülmesini istediler.

Paylaş
Emekliler Haftası dün başladı ve 4 Temmuz'a kadar sürecek.Yapılan etkinliklerde emekli temsilcileri, en başta insanca yaşama taleplerinin yerine getirilmesini ve hükümetin görmezden geldiği TÜFE farklarının verilmesini istiyor. Hükümet ise IMF ile yapılan anlaşmaların süreceğini söylemek dışında bir şey yapmıyor. DİSK/Emekli-Sen Emekliler Haftası nedeniyle Ankara Yılmaz Güney Sahnesi'nde bir toplantı düzenledi. Burada konuşan Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, işsizlerden sonra en mağdur kesiminin emekliler olduğuna dikkat çekti. Beysülen, emeklilerin açlık sınırı altında bulunan ücretlerinin yükseltilmesini istedi. "Sorunları çözmeyen siyasi iktidarla boğuşmak zorundayız" diyen DİSK Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Seren ise, her zaman emeklilerle birlik olacaklarını bildirdi. KESK Genel Başkanı Sami Evren de emeklilerin ve aynı zamanda toplumun geleceğinin güvence altında olmadığını dile getirdi. Emeklilerin geleceğinin güvence altında olması durumunda SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın birleştirilmesinde sakınca görmediklerini belirten Evren, KESK'in ayrı bir emekli örgütü kurmak istemediğini, Emekli-Sen altında örgütlenme talepleri için görüşme önerisinde bulundu.

'Affetmeyeceğiz' Çalışma Bakanlığı'nda yapılan etkinlikte konuşan Tüm İşçi Emeklileri Derneği Başkanı İsmail Arslan yüzde 90'ı açlık sınırı altında yaşayan üyelerinin "kışlık yiyecek" talebi için yardım kuruluşlarına başvurduklarını bildirdi. Tüm Sivil Emeklileri Derneği Genel Sekreteri Nevzat Aygun da "eşit işe eşit ücret" isteyerek, emekliler arasındaki ücret farklılıklarının giderilmesini istedi. Tüm Bağ-Kur Emeklileri Derneği Genel Başkanı Hasan Çavuşçulu ise AKP Hükümeti'nin yaptığı zammın memnuniyet verici olduğunu savundu. Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Kazım Ergün ise emeklilerin insan onuruna yakışır bir ücret istediğini belirterek "Bizi bu duruma düşerenleri ne Allah, ne biz affedeceğiz" diye konuştu.

Özel emeklilik Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ise emeklilerin sorunlarına çözüm olarak sosyal güvenliğin tasfiyesini hedefleyen tasarıları gösterdi. Türkiye nüfusunun giderek yaşlandığını savunan Başesgioğlu, "Emeklinin çok, çalışanın az olması kaynakların bölüşülmesinde sıkıntı yaratacak" diyerek, özel emekliliği teşvik edeceklerini dile getirdi. IMF programı ile Türkiye'nin düze çıkacağını da ileri süren Başesgioğlu, programı kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerinin altını çizdi. Başesgioğlu SSK Genel Kurulu'nda gazetecilerin soruları üzerine SSK emeklilerinin TÜFE'den doğan alacaklarının ancak yapılacak araştırma sonucu ödeneceğini söyledi. Öte yandan Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan da yaptığı açıklama ile sosyal güvenlik kuruluşları arasındaki norm ve standart birliğinin sağlanması istedi.

ÖNCEKİ HABER

Bülent Arınç Hollanda'ya gidecek

SONRAKİ HABER

Türk-İş yine 'esneklik' yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...