30 Haziran 2004 21:00

Kürtlere dair dört kitap daha

Kürtlerin bilim dilinde tuttukları yer; Kürt halk türküleri ve ona kaynaklık eden olaylar, Orta Anadolu'da yaşayan Kürtler ve ünlü Kürt şair Cegerxwîn'in yaşamı ve şiiri...

Paylaş
Evrensel Basım Yayın, bir süre önce başlattığı "Kürt Tarihi ve Kültürü" dizisine dört kitap daha ekledi. Böylece, Evrensel Basım Yayın'ın dizisi 8 kitaba ulaşmış oldu. Yeni yayımlanan kitaplar, Edib Polat, Ordixane Celil, Rohat Alakom ve Salih Kevırbıri imzalarını taşıyor ve çeşitli alanlardan önemli bilgi ve yorumlar içeriyor.

Bilim ve Kürtler Dizinin beşinci kitabı olarak yayımlanan "Bilim Dilinde Kürtler" Edib Polat'ın bir çalışması. Polat, "Kürt coğrafyasının flora ve faunasına giriş" üstbaşlığını taşıyan kitap ile, Kürt coğrafyasındaki bitki ve hayvan türlerini, sadece bu coğrafyaya has olanlarını çok çeşitil kaynaklara başvurarak inceliyor. Ortaya çıkan tablo oldukça şaşırtıcı: Bu topraklara has çok sayıda bitki ve hayvan türü var. Yazar, bu türleri ele alırken, özgünlüğe kaynaklık eden coğrafik ve iklimsel koşulları da ortaya seriyor.

Cegerxwîn Şiiri "Kürt Tarihi ve Kültürü Dizisi"nin beşinci kitabının imzası Ordixane Celil. Yazar, ünlü Kürt şair "Cegerxwîn'in Yaşamı ve Şiir Anlayışı" adını taşıyan kitabı ile bu alandaki önemli bir boşluğu dolduruyor. Cegerxwin'in şiirleri yarım yüzyıldır insanlara moral ve güç vererek dilden dile yayılsa da; Cegerxwin şiiri üzerine araştırmalar oldukça sınırlı. Celil'in incelemesi, bu boşluğu dolduracak nitelikte. İlk olarak 1966 yılında Erivan'da Kiril alfabesiyle Kürtçe olarak basılan kitap, Türkiye'de ilk kez yayımlanıyor. Kitap, Cegerxwîn ve şiirleri hakkında derli toplu bilgiler vermekle kalmıyor, şiirleri örneklerle inceleniyor, yurtsever ve sosyalist düşüncenin şiiren nasıl bir ruh verdiği aktarılıyor.

Orta Anadolu Kürtleri Rohat Alakom'un kaleme aldığı "Orta Anadolu Kürtleri" de, pek bilinmeyen bir gerçeği anımsatıyor. Tuz Gölü'nün çevresindeki iller başta olmak üzere Anadolu'nun orta kesimlerde önemli bir Kürt nüfusun yaşadığını anlatan kitap, Kürtlerin anayurtları sayılmayan bu topraklara hangi dönemde, neden ve ne zaman geldiklerini anlatıyor. Bu alanda yapılmış bir dizi çalışmanın taranması ve bölgeye yapılan gezilerle oluşturulan kitap, "göç, sürgün, iskan, iltica" kavramlarının özel bir yer tuttuğu Kürt tarihine yeni ayrıntılar kazandırıyor. Kitapta, yöre Kürtleri üzerine yazılmış kitap ve makalelerin dökümünü içeren bibliyografya ve çok sayıda eski fotoğraf da yer alıyor.

Halk türküleri Dizinin sekizinci kitabı "yirmi olay, yirmi kılam" üst başlığıyla yayımlanan, "Kürt Halk Türkülerinden Seçmeler". Salih Kevırbıri imzasını taşıyan kitap, Kürt ozanlarının dilinden Kürtlerin yaşamını anlatıyor. Acıları, hüzünleri, sevinçleri bugünlere taşıyan Kürt halk türkülerini ve dengbejleri konu alan kitap, yirmi halk türküsünü, ona kaynaklık eden olaylar ve dengbejlerin dilinde farklılaşmış versiyonları ile birlikte anlatıyor. Sevdiğini bulmak için erkek kılığına girip kadın savaşçıların komutanı olan Edule'nin hikayesi, Hıristiyan Meryem ile Eliye Qolaxasi ve onları koruyan Metran İsa'nın hikayesi ve Bave Fexriya'ya aşık olup aşkını yüreğine gömen Hıristiyan kızın hikayesi... Ve daha pek çok hikaye anlatıyor "Kürt Halk Türkülerinden Seçmeler"...

ÖNCEKİ HABER

Yılmaz Odabaşı olayı

SONRAKİ HABER

İkinci çuval vakası!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...