30 Haziran 2004 21:00

İlk Kürtçe reklam

Diyarbakır'da yerel yayın yapan Gün Tv, bir ilke imza atarak Kürtçe reklam yayınladı. Tümüyle Gün Tv tarafından hazırlanan Kürtçe reklam, İstanbul Kürt Enstitüsü'nün yayımladığı "Ferhenga Kurdi-Tırki" adlı Kürtçe-Türkçe sözlüğü tanıttı.

Paylaş
Mayıs ayında "Çek çek" adlı ilk Kürtçe Belgesel Filmi yayınlayan Gün Tv, bir ilke daha imza atarak ilk defa Kürtçe reklam yayınladı. Tümüyle Gün Tv, tarafından hazırlanan ilk Kürtçe reklam İstanbul Kürt Enstitüsü tarafından hazırlanan "Ferhenga Kurdi-Tırki" adlı Kürtçe-Türkçe Sözlüğü tanıttı. Seslendirmesi Gülsün Buluttekin, çekim ve montajı Mahmut Küneş tarafından hazırlanan reklam 131 bin kelimenin Kürtçe ve Türkçe karşılıkları ve binlerce deyimin bulunduğu Kürtçe sözlüğün tanıtımını içeriyor.

'Zimanê me rumate me ye' Reklamda şu ifadeler yer alıyor: "Zimanê me rumate me ye!, Ferhenga Kurdî -Tırkî, Barenbariya 131 hezar peyvên kurdî yen tirkî, Beranberiya bi hezaran biwêjên kurdî yên tirkî, Hevokên nimûneyî yên tirkî, 2131 rûpel. (Dilimiz onurumuzdur! 131 bin Kürtçe-Türkçe karşılıklı kelimeden oluşan 2131 sayfalık sözlük, Türkçe örnek cümlelerin yanı sıra, binlerce Kürtçe deyimin Türkçe karşılığını da içinde barındırıyor.)" Türkiye'de bir televizyon kanalında ilk defa Kürtçe reklam yayınlanmasına ilişkin bilgi veren Gün Tv Genel Müdürü Zeynel Doğan, daha önce de Kürtçe reklam konusunda talep olduğunu ancak mevcut yasalardan dolayı bu talebe karşılık veremediklerini ifade etti. Doğan, "Özellikle mayıs ayında ilk defa bir Kürtçe film olan "Çek çek" belgeselini yayınlamamızın ardından insanlar Kürtçe bir yapımın yapılabiliyor olduğunu gördü ve Kürtçe yapımlar konusunda talep ve istemlerle karşımıza çıktılar" dedi.

Çekici ve renkli Kürtçe reklam yapmak isteyen kuruluşların hazırlanan reklamla Türkçe bilmeyen insanlara da ulaşmış olduğuna değinen Doğan, "Bugüne kadar herkes Kürtçe üzerindeki baskıdan ya da yasaktan haberdardı. Bir de kâr amacı güden bir kuruluş ise böyle bir baskıdan nasibini almak istemez. Ama bunu mevcut hali ile çekici ve renkliliğini gören insanlar talep edebiliyor. Bundan sonra talep olmasını bekliyoruz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

DGM'de tabela değişti

SONRAKİ HABER

Demokratikleşme lafta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...