30 Haziran 2004 21:00

DGM'de tabela değişti

Cumhurbaşkanı Sezer'in onaylaması ile DGM'ler kâğıt üzerinde kaldırıldı. Düzenlemeyle, DGM personeli yeni mahkemelere aktarıldı.

Paylaş
Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin (DGM) kaldırılmasından sonra dün, kaldırılan 2 Nolu DGM'de yapılan ilk duruşmada tutanağa "Ankara Ağır Ceza Mahkemesi" başlığı atıldı. "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla Nurzet Günal'ın yargılandığı davada, söz alan sanık avukatı Selçuk Kozağaçlı, DGM'lerin kaldırılmasına ilişkin yasanın Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsattı. Kozağaçlı, yasanın geçici maddesi uyarınca, esaslı olmayan işler yönünden duruşma yapılmasında sakınca görmediklerini ifade etti. Mahkeme heyeti, 5190 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nda (CMUK) Değişiklik Yapılması ve DGM'lerin Kaldırılmasına Dair Kanun'un 1. maddesi gereğince, "CMUK'un 394/a maddesinde belirtilen suçlara bakmakla görevli ve yetkili ağır ceza mahkemesi" sıfatıyla duruşmaya devam edilmesine oybirliğiyle karar verdi. Duruşma tutanağına da "Ankara Ağır Ceza Mahkemesi" başlığı atıldı. CMUK'un 394. maddesinin (a) fıkrası, DGM'lerin yerine kurulacak ağır ceza mahkemelerinde görülecek davaları belirliyor. Mahkeme heyeti, Günal'ın yargılandığı davada usule ilişkin işlemleri yerine getirirken, esasa ilişkin işlemlerin yeni kurulacak mahkeme tarafından yürütülmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Sezer onayladı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin Kaldırılmasına Dair Kanun'u önceki gün onaylamıştı. Yasaya göre, daha önce DGM kapsamında olan bazı davalar, Adalet Bakanlığı'nın teklifi üzerine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK) yargı çevresi birden çok ili kapsayacak şekilde belirlenecek illerde görevlendirilecek ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Bu mahkemelerin bakacağı alanlar şöyle:
  • Türk Ceza Kanunu'nun 125 ila 139, 146 ila 157, 168, 169, 171 ve 172. maddelerinde yazılı olaylar, 403. maddesinde yazılı toplu olarak veya teşekkül vücuda getirmek suretiyle işlenen olaylar
  • Anayasa'nın 120. maddesi gereğince olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde, olağanüstü halin ilanına neden olan olaylara ilişkin gelişmeler
  • 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda yazılı maddeler.
  • 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar. Gelen iş durumuna göre, belirlenen davalara bakmakla görevli olmak üzere aynı yerde birden fazla ağır ceza mahkemesi kurulmasına Adalet Bakanlığı'nın teklifi üzerine HSYK karar verecek.

    Gözaltı süresi Gözaltı süresi 48 saat olacak. OHAL ilan edilen bölgelerde yakalanan ve tutuklanan kişiler hakkında CMUK'ta 4 gün olarak belirlenen süre, Cumhuriyet savcısının talebi ve hakim kararıyla 7 güne kadar uzatılabilecek. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan DGM başkanı ile asıl ve yedek üyeler kurulacak Ağır Ceza Mahkemeleri'nde, DGM Cumhuriyet Başsavcısı ve Cumhuriyet savcılarının da aynı mahkemede Cumhuriyet savcısı olarak görevlerine devam etmelerine HSYK tarafından karar verilecek.

    Adli tatilde de bakılacak Yeni düzenlemeye göre, acele işlerden sayılacak davalara adli tatilde de bakılacak. 200'den fazla sanığı olan davalarda, sanıklar ilgileri bulunmayan duruşmalara katılmayabilecek. Mahkeme, güvenlik gerekçesiyle duruşmayı başka bir ile taşıyabilecek. Olay askeri mahalde işlenmişse Cumhuriyet savcısı ilgili askeri savcılıktan hazırlık soruşturmasının yapılmasını isteyebilecek. Mahkeme salonunda belirlenen davranışlara uymayanlara hapis ve ağır para cezası verilecek.

  • ÖNCEKİ HABER

    Doğalgaza da zam!

    SONRAKİ HABER

    İlk Kürtçe reklam

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa