30 Haziran 2004 21:00

Göstermelik mahkeme

Allavi hükümetine teslim edilen Saddam Hüseyin bugün mahkeme önünde

Paylaş
ABD, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in yeni Irak hükümetine devredilmesine onay verdi. Hüseyin'in yanı sıra diğer 11 üst düzey tutuklunun da hukuki gözetimi yeni hükümete teslim edildi. Bugün mahkemeye çıkarılması beklenen Saddam Hüseyin'in savunma yapmasına bile izin verilmeyecek. Saddam'ın bir avukatı, Irak Adalet Bakanı'nın kendisini ölümle tehdit ettiğini açıkladı. Avukatlar, Irak yargısının yasa-dışı olduğunu dile getirdi.

Nasıl adalet? Irak'ın yeni ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak El Rubai, devrik lider Saddam Hüseyin'in 'adil yargılanacağını', duruşmalarının radyo ve televizyondan canlı yayınlanacağını söyledi. Ancak Saddam Hüseyin'i savunma görevini üstlenen avukatlardan Ürdünlü İsam Gazavi, Irak Adalet Bakanı Melik Dohan El Hasan'ın kendisini tehdit ettiğini açıkladı. Gazavi, "Iraklı Bakan bana bugün telefon etti ve 'Eğer siz ve diğerleri Irak'a gelip Saddam'ı savunmayı düşünüyorsanız, kimden destek alırsanız alın, sizi öldürmekle kalmaz, parçalara ayırırız' dedi" diye konuştu. Gazavi, El Hasan'ın kendisine küfür ettiğini de kaydetti. Iraklı bakan ise avukatın iddialarını kabul etmedi. Bakan El Hasan, avukata "Saddam Hüseyin'i savunmak istiyorsanız, önce Irak'a gelip toplu mezarları ziyaret etmeniz gerekir" dediğini öne sürdü.

İdam edilebilir Saddam'ı yargılamak için kurulan Irak Özel Mahkemesi'nin idam cezası verebileceği söyleniyor. Irak'ın yeni ulusal güvenlik danışmanı el Rubai ve el Hasan açıklamalarında idam cezasının muhtemel olduğunu kaydettiler. El Rubai sorulan bir soru üzerine ise, Saddam'ın, Yugoslavya'nın Lahey'deki savaş suçları mahkemesinde yargılanan eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç gibi, ABD Başkanı George Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'i tanık olarak çağırmasına izin verilmeyeceğini ifade etti. 23 yıllık yönetimi sırasındaki suçlarla ilgili yargılanacağı kaydedilen Saddam, 'Irak hükümetinin elinde uygun bir cezaevi bulunmadığı' gerekçesiyle ABD'nin yönetimindeki bir hapishanede kalmaya devam ediyor. Hukuki gözetimleri hükümete teslim edilen Iraklı eski liderler arasında Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz, 'Kimyasal Ali' lakaplı Ali Hasan El Mecid, eski Devlet Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan ve Saddam'ın iki üvey erkek kardeşi de bulunuyor.

11 ABD askeri yaralandı Öte yandan, işgalcilere yönelik saldırılar devam ediyor. Başkent Bağdat'ta, havaalanı yakınlarındaki bir Amerikan üssünü hedef alan havan topu saldırısında 11 Amerikalı askerin yaralandığı bildirildi. Güneydeki Samava kentinde, yine sabah saatlerinde bomba yüklü bir aracın, Japon birliğinin bulunduğu Samava polis karakolu önünde infilak ettiği ve 3 Iraklı polisin yaralandığı kaydedildi. Musul kentinde ise, Amerikan güvenlik şirketinde çalışan bir İngiliz paralı askerin 24 Haziran'da öldürüldüğü bildirildi. Irak ve Afganistan'da giderek daha çok köşeye sıkışan Amerikan ordusu, emekli ya da terhis olmuş 5600 sivili aktif göreve çağırmaya hazırlanıyor.


ABD IRAKLILARIN PARASINI HARCADI ABD'nin, Irak'ın işgalinin birinci yılında, 'yeniden inşa' için kendi parasından daha çok Irak'ın parasını harcadığı bildirildi. ABD Kongresi'nin bir raporuna göre, ülkenin 'yeniden yapılanmasında' Amerikan fonlarından 3 milyar dolar harcanırken, Irak'ın parasından 8.3 milyar dolar harcandı. Saddam Hüseyin sonrası Irak'taki yeniden 'inşa ve yardım çalışmaları' için, nisan ayı itibarıyla 58 milyar dolar ayrılmıştı. Bu miktarın 24 milyar doları Amerikan fonlarından, 13.6 milyar doları uluslararası yardımdan, 21 milyar doları da Irak'ın petrol gelirleri ve eski rejimin servetinden oluşuyordu. Öte yandan, ABD'deki İnsan Haklarını İzleme Örgütü (HRW), Kongre'den Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) binlerce salkım bombası alınması yolundaki talebini reddetmesini istedi.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye zirvede ne kazandı?

SONRAKİ HABER

işte 'bağımsız' ırak yönetimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...