29 Haziran 2004 21:00

Yasakli oyun ilk kez Dogubayazit'taydı

OHAL nedeni ile yasaklanan "Yürek Cehennem" adlı tiyatro oyunu bölgede ilk kez Doğubayazıt'ta oynandı. Şair Ahmed Arif'in yaşamindan yola çikilarak hazirlanan oyun bölgede ilk olarak Dogubeyazitlilar tarafindan izlenebildi.

Paylaş
OHAL nedeni ile yasaklanan "Yürek Cehennem" adlı tiyatro oyunu bölgede ilk kez Doğubayazıt'ta oynandı. Şair Ahmed Arif'in yaşamindan yola çikilarak hazirlanan oyun bölgede ilk olarak Dogubeyazitlilar tarafindan izlenebildi. Tek kişilik oyun, 2001 yilinda Diyarbakir'da hazırlandı. Diyarbakır'da gösterim için yapılan başvuru, OHAL yasaları nedeni ile reddedilmiş, oyunun izleyici ile buluşması engellenmişti. Oyun Doğubeyazıt 3. Kültür Sanat ve Turizm Festivali programı kapsamında seyirci ile buluştu.

Ahmed Arif Oyunun yönetmeni Mahmut Samed festivale çağrıldıkları için mutlu olduklarını belirtti. Samed, Belediye Başkanı başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. Oyunun Doğubeyazıtlılarca beğenildiğini belirten Samed, oyunun 2001 yılında Diyarbakır'da hazırlandığını hatırlattı. OHAL'in sürdüğü dönemde OHAL yasaları nedeni ile oyunlarını seyirciyle buluşturamadıklarını anlatan Samed, bölgede oyunu ilk kez Doğubeyazıtta izleyici ile buluşturduklarını belirtti. Daha önce Türkiye'de şairlerle ilgili yapilan oyunlar oldugunu hatirlatan Samed, "Yürek Cehennem" adlı oyunda Ahmed Arif'in yaşamini farkli bir tarzla anlatmaya çaliştiklarini söyledi. Şairin şiirlerinden ziyade yaşaminda önemli bulduklari konulari sahneye taşidiklarini belirten Samed, Dogubeyazit'ta oynamalarının da kendileri için farklı bir duygu olduğunu söyledi. Ehmedi Xani ile Ahmed Arif'in farklı art coğrafyanın şairleri olduğunu ifade eden Samed, iki şairin de bireyin özgürlüğünü ve toplumun doğasını yansıttığını söyledi. Xani'nin toplumun çığlığı olduğunu belirten Samed, Ahmed Arif'in de dönemin politik ve sosyal sorunlarına ışık tuttuğunu söyledi. Samed, iki şairin de halkın sorunlarına karşı duyarlı olduklarını belirtti. Samed, "Yürek Cehennem" adlı oyunda Ahmed Arif'in yaşami üzerinde doguda yüzyillarca zülme ve baskiya ugramiş insanlarin yaşamlarindan kesitler sunmaya çaliştiklarini ifade etti. Bu kesitlerinden birinin de "33 Kurşun" olduğunu anlatan Samed, Mustafa Muğlalı isminin askeri kışlaya verilmesinin insanları rahatsız ettiğini hatırlattı. Olayın acılarının hâlâ yaşandığını belirtin Samed, isim olayı ile insanların acılarının tekrarlandığını ifade etti.

İlgi yoğun oldu Oyuncu Onur Cebe de Doğubeyazıt'ta ve Ağrı Dağı'nın eteklerinde oynadığı için mutlu olduğunu söyledi. Oyunu 2001'de hazırladıklarını hatırlatan Cebe, OHAL nedeni ile oynayamadıklarını belirtti. OHAL'in olmadığı yerlerde oyunun oynanması için herhangi bir izne tâbi tutulmadığını söyleyen Cebe, uzun yıllar OHAL'in uygulandığı Doğubeyazıt'ta OHAL'in kalkmasından sonra oyunu oynadıklarını söyledi. Yıllarca insanların OHAL'den dolayı birçok sorun ve sıkıntı yaşadıklarını anlatan Cebe, oyuna ilginin de iyi olduğunu belirtti. İnsanların oyunda kendi yaşamlarından bir kesit buldukları için beğendiklerini söyleyen Cebe, oyunda da bunu anlatmaya çalıştıklarını kaydetti. Yeni oyun çalışmalarının da olduğunu belirten Cebe, oyunlarını başta bölgede daha sonra tüm ülke ve dünyada sunmak istediklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Iki eski usta

SONRAKİ HABER

Cezaevinde oyun islahevinde sergi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa