29 Haziran 2004 21:00

Diyabeti ciddiye alın

Diyabet, halk dilinde bilinen adıyla şeker hastalığı, Türkiye'de 2.5 milyon kişiyi etkiliyor. Hastalığın belirtileri ve tedavisi konusunda bilgi veren Prof. Mücahit Özyazan, "Bu hastalıkla ölüm arasında yakın ilişki vardır.

Paylaş
'Günümüzün vebası' olarak adlandırılan diyabet (şeker hastalığı), düzenli tedavi edilmediği taktirde körlük, böbrek yetmezliği, kalp damar hastalıkları gibi tehlikeli sonuçları beraberinde getiriyor. Diyabetin tedavisi ve takibi konusunda bilgi veren İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Mücahit Özyazan, Türkiye'de 2.5 milyon diyabet hastası olduğunu, bu sayının her geçen yıl daha da arttığını söyledi. Hastalığı kontrol altına almanın ilk şartının hastalık hakkında bilgi sahibi olmayı gerektirdiğine dikkat çeken Özyazan, birçok insanın bu sorunu önemsemediğini veya tedavisine dikkat etmediğini anlattı. Özyazan, "Şeker hastalığı tedavi edilmezse ilerler, artar ve günümüzün vebası olur. Hasta eğer dikkat etmezse bu hastalık nesi var, nesi yok her şeyini sattırır. Çünkü ilerleyen aşamada tedavisi oldukça pahalı bir hastalık" uyarısında bulundu. Prof. Dr. Mücahit Özyazan, hastalığın belirtileri, tedavisi ve dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında sorularımızı yanıtladı. Diyabet riskini taşıdığımızı nasıl anlayabiliriz? Normal bir insanın kandaki glukoz düzeyi 70-110 arasındadır. Eğer bu değer aç karnına 126 miligramdan büyük ya da eşit ise veya herhangi bir kanşekeri 200 miligramın üstündeyse diyabet tanısı konur. Kan şekerinin 110-126 mg arasında olmasına 'bozulmuş açlık kan şekeri' denir ve diyabete geçiş riski bulunduğundan bu kişilerin takibe alınmaları gerekir. Kaç tip diyabet var? Başlıca, 'Tip 1' ve 'Tip 2' olmak üzere iki tip diyabetten bahsedebiliriz. Tip 1 diyabetin en yüksek görülme dönemi ergenlik çağıdır. Diyabet vakalarının yüzde 10'u Tip 1 diyabettir. Tip 1 diyabetin gerçek nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı risk faktörleri vardır. Bunlar;
  • Ailesinde başka Tip 1 diyabet hastası olması (Tip 1 diyabetin kalıtsal geçişi, Tip 2 diyabetten daha seyrektir.)
  • Pankreasa zarar veren virüsler.
  • Vücudun savunma sisteminde başgösteren ve insülin yapan hücrelerin tahribiyle sonuçlanan bir sorun olarak sıralanabilir. Tip 1 diyabet hastalarında insülin salımı çok az ya da hiç yoktur. Bu yüzden tedavilerde cilt altından insülin yapılır. Buna ek olarak diyabet eğitimi ve egzersiz tedaviye eklenir.

    Tip 2 diyabet Tip 2 diyabet, daha çok erişkinlerde görülür. Pankreas insülin üretir fakat vücut bunu gerektiği gibi kullanamaz. Daha çok 40 yaş üzeri kişilerde ortaya çıkar. Tip 2 diyabetin nedeni tip 1 diyabette olduğu gibi tam olarak bilinmemektedir. Fakat bazı risk gruplarında görülme olasılığı daha yüksektir. Bunlar;
  • Yaşı 40 ve üzeri olanlar.
  • Obezler.
  • Ailesinde diyabet hastalığı bulunanlar.
  • Gebelik sırasında diyabet gelişen ve 4.5 kilogramdan daha ağır bebek doğuranlar
  • Bir hastalığın veya yaralanmanın stresini yaşayanlar,
  • Stresli bir hayatı olanlar.
  • Beslenme alışkanlığı bozuk olanlar.


    DİYABET NEDİR? Tıp dilinde 'diyabetes mellitus' olarak bilinen şeker hastalığı, ömür boyu devam eden ve pankreasın yeterli derecede insülin salgılayamamasından ve salgılanan insülinin yeterli derecede kullanılmamasından kaynaklanan kronik bir hastalıktır.


    Tip 1 diyabetin belirtileri *Sık idrara çıkma, çok su içme, çok yemek yeme, hiperglisemi ile birlikte ani gelişen ketoasid meydana gelmesi (nefeste aseton kokusu). Tedaviye bir an evvel başlanmaması durumunda diyabet komasına girilebilir. Ellerde ayaklarda uyuşma varsa... Tip 2 diyabetinde de tip 1 diyabetinin belirtilerinin yanı sıra kilo kaybı, yorgunluk, vücuttaki yaraların geç iyileşmesi, kuru ve kaşıntılı cilt, sık geçirilen enfeksiyonlar, bulanık görme, cinsel sorunlar, ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, ağız kuruluğu gibi sorunlar görülür.

    src=/resim/b1.gif width=5>
    Başa dön


    İMRALI YOLLARI YİNE KAPALI Abdullah Öcalan, DEP'li milletvekillerin tahliye edilmesi ve Kürtçe yayının başlamasından bu yana avukatları ve ailesiyle görüştürülmüyor. En son 9 Haziran'da Öcalan'la haftalık olağan görüşmesi yapan avukatların, bugünde İmralı'ya götürülmeyeceği bildirildi. Avukatlar, 16 ve 23 Haziran tarihlerinde kosterin bozulduğu bahane edilerek adaya götürülmemişti. Abdullah Öcalan'ın avukatlarından Doğan Erbaş, bugünkü görüşmenin yapılmayacağına dair işaretler aldıklarını ifade ederek, "Buna rağmen arkadaşlarımız görüşe gidecekmiş gibi hazırlıkları yapıyorlar" dedi.

    Arıza giderilmedi İmralı ile görüşmelerden sorumlu Bursa Cumhuriyet Başsavcısı yardımcılarının kendilerine kosterin bozulduğu ve tamirinin yapılamadığı cevabını verdiğini söyleyen Erbaş, "16 ve 23 Haziran'da görüşmemiz gerekiyordu. İkisi de gerçekleşmedi. Kosterin bozulduğu ve tamirinin yapılmaya çalışıldığı ama yapılamadığı söyleniyor. Ne zaman giderileceğinin de çok belli olmadığı söyleniyor" dedi. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yarınki (bugün) görüşmenin de yapılamayacağına dair bilgi verdiğini belirten Erbaş, "Yarın da görüşün yapılamayacağına dair bilgi verildi. Adalet Bakanlığı'na yazılı başvuruda bulunduk. Ancak yanıt alamadık. Biz normal, gidecek şekilde yazışmaları yapıyoruz. Ama Cumhuriyet Başsavcısı arızanın giderilemediğini söyledi. Arkadaşlarımız yine de yol hazırlıklarını yapıyorlar" diye konuştu.

    Hak ihalli yaşanıyor Kosterin tamir edilememesinin inandırıcı gelmediğini vurgulayan Erbaş, görüşmenin engellenmesinin son günlerdeki tartışmalarla bağlantılı olduğunu söyledi. Bu durumun tutuklu haklarını da ihlal ettiğini vurgulayan Erbaş, şöyle dedi: "Görüşlerin engellenmesinin son günlerdeki tartışmalar; tek taraflı ataşkes tartışmalarıyla bağlantısının olduğunu düşünüyoruz. Kürt hareketinin yalnızlaştırılması ve tecrit edilmesinin bir parçası olarak görüyoruz. Ayrıca son dönemdeki yeni açılımların da önünün alınmak istendiğine dair yorumumuz var. 'Her şey iyiye gidiyorken tek taraflı ateşkes kaldırıldı' gibi bir yaklaşım var. Bu durum bütün bu tartışmaların bir parçası olarak görülüyor. Hedef haline getirmek ve yalnızlaştırmak." Görüşün engellenmesinin Öcalan ve ailesini de mağdur ettiğine dikkat çeken Erbaş, "Müvvekilimizin 9 Haziran'da AİHM'de duruşması yapıldı. Bu duruşmanın bilgileri daha kendisine aktarılamadı" diye konuştu.

  • ÖNCEKİ HABER

    YURTKUR'dan kredi alanlara
       icra yolu göründü

    SONRAKİ HABER

    Herkes toprağına geri dönsün

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...