29 Haziran 2004 21:00

İsrail ile uğursuz işbirliği

NATO liderlerinin "Akdeniz Diyaloğu ülkeleri" ile ilişkilerini bir üst seviyeye yükselterek "stratejik ortaklığa" doğru ilerlemeleri, en çok İsrail'i sevindirdi.

Paylaş
NATO liderlerinin "Akdeniz Diyaloğu ülkeleri" ile ilişkilerini bir üst seviyeye yükselterek "stratejik ortaklığa" doğru ilerlemeleri, en çok İsrail'i sevindirdi. İsrail gazeteleri, İstanbul zirvesinde alınan ilgili karara sayfalarında geniş yer ayırdılar. Aralarında Mısır, Ürdün ve İsrail gibi kilit Amerikan müttefiklerinin bulunduğu 7 Akdeniz Diyaloğu ülkesi, NATO ile bugüne dek askeri alanlarda sınırlı bir işbirliği içindeydi. Önceki akşam yayımlanan "İstanbul Bildirisi"nde ise, 21. yüzyılın sorunlarıyla mücadelede etkin işbirliği amacıyla, bu ilişkileri daha da güçlendirmeyi öngören kararlar almış bulunmaktayız" deniliyor. Bu karardan güç alan İsrailli bir komutan, "kısa vadeli güvenlik ve karşı-terörizm görevlerinde NATO ile işbirliğine hazırız" açıklamasını yaptı. Jerusalem Post gazetesine konuşan komutan, NATO'ya, Arrow füze sistemleri konusunda yardım edebileceklerini, ayrıca "güvenlik çitleri ve sınır barikatları kurulmasındaki tecrübelerini, NATO hizmetine sunabileceklerini" açıkladı. İsrail, Filistin topraklarını ikiye bölen ve yüzbinlerce Filistinliyi köylerine, kasabalarına adeta hapseden Batı Şeria'daki "güvenlik duvarı" ile, bu alanda büyük "tecrübe" kazanmış bulunuyor.

'Terörle mücadele' bağlantısı Adı açıklanmayan komutan, "NATO, İsrail'in, terörle mücadelede önemli bir adres olduğunu biliyor. Biz de, terörle savaşta profilimizi geliştirmek istiyoruz" diyerek memnuniyetini ifade etti. İsrail işgal ordusunun; NATO uzmanlarına "karşı terörizm", "bomba imhası" gibi konularda yardım teklif ettiği, NATO'nun bu tekliflere sıcak baktığı da kaydedili. Bu işbirliğinin, Irak işgaliyle de bağlantısı bulunuyor. İsrailli komutan, Irak'ta işgalcilerin hizmetindeki "güvenlik güçleri"nin eğitimi konusundaki görüşlerini şöyle ifade etti: "Ciddi taleplere hayır demeyiz. Filistin terörünü altetmek bizim için yeterli değil. Dünya çapında terörle mücadeleye katkıda bulunmamız gerek." Böylece İsrail, Irak polisinin kendi topraklarında eğitilmesine de göz kırpmış oldu. Jerusalem Post gazetesi, NATO Askeri Komite Başkanı Harald Kujat ile ekibinin, geçen ay "sessiz sedasız" İsrail'i ziyaret ettiğini hatırlattı. Kujat, Batı Şeria'da inşa edilen ırkçı duvarı incelemiş ve "Bu duvar çok daha önceden inşa edilmeliydi" diyerek İsrail terörizmine desteğini ifade etmişti. İsrailli strateji uzmanı Efraim İnbar da, "NATO, diğer uluslararası kuruluşların aksine, Amerikalıların öncülük yaptığı bir örgüt. İsrail'e adil davranacaktır" diye konuştu. İnbar, İsrail'in 1950'lerde NATO'ya üye olmak istediğini, ama reddedildiğini hatırlattı. NATO ile Akdeniz Diyaloğu ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, bu ülkelerin dışişleri ve savunma bakanları ile genelkurmay başkanlarının, önümüzdeki NATO zirvelerine davet edilebilmesini de sağlayacak.


Beyt Hanun kuşatma altında İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan Beyt Hanun'daki endüstri bölgesini kuşattığı bildirildi. İki saldırı helikopterinin hava desteğinde zırhlı araçlar ve buldozerlerle bölgeye giren İsrail askerlerinin Filistinlilere saldırdığı belirtildi. Günün ilk saatlerinde Gazze Şeridi'ne giren İsrail ordusunun Gazze kentinde 16 katlı bir binaya düzenlediği füze saldırısında Hamas'a bağlı medya kuruluşunu hedef aldığı bildirildi. İsrail tank ve buldozerleri Gazze Şeridi'nin İsrail sınırındaki iki bölgede önceki akşam toplanmaya başladı.

ÖNCEKİ HABER

'Asker gitmeden bağımsızlık gelmez'

SONRAKİ HABER

Bush tehdit etti ve gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...