28 Haziran 2004 21:00

Afganistan'a asker kararı

NATO zirvesinden Afganistan'a asker gönderilmesi konusunda tam bir uzlaşma çıktı. İlk etapta Belçika, Almanya ve Fransa asker göndereceğini açıkladı.

Paylaş
NATO zirvesinin ilk gününe Irak ve Afganistan damgasını vurdu. Ortadoğu'da daha aktif görev almaya hazırlanan NATO, üyelerinden yeni askerler istedi. Bu çerçevede Belçika, Almanya ve Fransa asker gönderdi. Sırada Afganistan işgalinde daha fazla sorumluluk alması istenen Türkiye var. NATO zirvesinin en öncelikli gündem maddelerinden birini Afganistan dosyası oluşturdu. Afganistan'da, eylül veya ekim ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanı ve parlamento seçimleri öncesinde güvenlik desteği vaadinde bulunan NATO, bu amaçla İl İmar Timleri (İİT) kuruyor. Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) ile Kâbil bölgesinde görev üstlenen NATO, İİT'ler ile ülkenin kuzey ve batı bölgelerine ulaşmayı hedefliyor. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, İstanbul zirvesinde 5 İİT oluşturulacağını, bu amaçla müttefiklerden katkı beklendiğini söyledi. İstanbul zirvesinin dünkü görüşmelerinin sonunda Afganistan konusunda uzlaşma çıktı. Bu çerçevede NATO üyeleri Afganistan işgali için yeni askeri birlikler gönderecekler.

Belçika karar aldı İlk askeri birliği Belçika gönderdi. Önceki gün Belçika Silahlı Kuvvetleri, Afganistan'daki asker sayısını iki misli artıracağını açıkladı. Belçikalı askeri kaynaklar, ISAF bünyesindeki Belçikalı asker sayısının 290'dan 620'ye çıkarılacağını, bunun ağustos ayına kadar gerçekleşmiş olacağını bildirdiler. Edinilen bilgilere göre, Belçika 4 Ağustos'a kadar, Diest'teki paraşütçü birliğini Afganistan'a, Kâbil bölgesine gönderecek. Belçikalı askerlerin, ''zırhlı araçlı ve teçhizatlı bir şekilde'' Norveçliler yönetimindeki bir ''savaş grubuna'' katılacakları ifade ediliyor.

Almanya-Fransa bin asker gönderdi Kararın ardından Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki Müllheim kenti yakınlarında bulunan Almanya-Fransa ortak tugayından da yaklaşık 1000 asker törenle Afganistan'a gönderildi. Tuğgeneral Walter Spindler, askerlerin temmuz ayı ortasından itibaren yaklaşık 6 ay süreyle Afganistan'ın başkenti Kâbil'de görev yapacağını söyledi.

Sıra Türkiye'de NATO, Afganistan konusunda Türkiye'den büyük beklenti içinde. Afganistan'da 3 helikopter ve ISAF bünyesinde 150 personel ile bulunan Türkiye'nin Afganistan işgalinde daha fazla sorumluluk alması istendi.


ASKER SAYISI 10 BİNİ BULACAK NATO üst düzey yetkilileri, Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nde (ISAF) halen yaklaşık 6500 olan NATO askeri sayısının 10 bine çıkarılmasının kararlaştırıldığını bildirdiler. Devlet ve hükümet başkanlarının İstanbul kararlarıyla, bugünkü durumda Kâbil bölgesinde görev üstlenen NATO, yeni İİT'ler ile ülkenin kuzey ve batı bölgelerine gitme hedefine ulaşacak. Yetkililer, yeni İİT'lerin oluşması için gereken katkıların sağlandığını, ancak bu katkıların hangi müttefiklerden alınacağı konusunda henüz resmi açıklama yapılamayacağını ifade ettiler. NATO yetkilileri, müttefiklerin ek uçak, helikopter ve teçhizat ihtiyaçlarını karşılama yükümlülüğünü de kabul ettiklerini belirttiler.


İSTANBUL BİLDİRİSİ NATO üyesi 26 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının oluşturduğu Kuzey Atlantik Konseyi, "Yeni dönemde güvenliğimiz" başlığı altında yayımladığı "İstanbul Bildirisi"nde, NATO'nun bugün karşı karşıya olduğu tehditlerin özlü bir değişime uğradığını, bunların geçmişte olduğundan çok daha geniş bir coğrafyadan kaynaklandığını, ittifaka yönelik tehditlerle canla başla mücadele etme kararlılığının korunduğunu kaydetti. İstanbul Bildirisi'nde, Afgan makamlarına destek verebilmek amacıyla NATO'nun Afganistan'daki rolünün önemli ölçüde genişletilmesinin onaylandığı ve bu görevin başarıyla yerine getirilmesi için gerekli kaynakların temin edileceği açıklandı. Bildiride, NATO'nun değişen stratejik ortama ayak uydurabilmek için askeri yeteneklerini dönüşüme tâbi tuttuğu belirtilerek, NATO kuvvetlerinin daha konuşlanabilir ve kullanılabilir hale getirilmesi için dönüşümün sürdürülmesi ve operasyonel yetenekleriyle usullerin daha da güçlendirilmesi hedefine bağlılığın devam ettiği kaydedildi. Bildiride, Irak'ın bağımsızlık, egemenlik, toprak bütünlüğü ile bu ülkede özgürlük, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesine tam destek verildiği de belirtildi. BM Güvenlik Konseyi'nin 1546 sayılı kararının memnuniyetle karşılandığı ve bu kararın uygulanmasına destek verildiği kaydedilen bildiride, "Irak halkına destek verme konusunda birlik içindeyiz. Ülkede iç güvenliği sağlamaya çalışan ve 2005 yılında ulusal seçimleri gerçekleştirme hazırlığı içinde bulunan yeni, egemen, geçici hükümete de tam işbirliği önermekteyiz" denildi. Bildiride, Irak'taki terörist saldırılar kınandı, bunlara bir an önce son verilmesi çağrısında bulunuldu ve Irak'tan kaynaklanan terörist faaliyetlerin bir bütün olarak bölge güvenliğini tehdit ettiği kaydedildi. NATO devlet ve hükümet başkanları, Irak'taki çokuluslu tümenin liderliğini yürüten Polonya'nın ve çokuluslu gücün, BM Güvenlik Konseyi'nin verdiği yetki çerçevesinde güvenliğin tesisine yardımcı olunması görevinin bütünüyle desteklendiğini ifade ettiler.

ÖNCEKİ HABER

On beş yılın birikimi

SONRAKİ HABER

İstanbul'da sallantılı uzlaşma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa