28 Haziran 2004 21:00

Güneşin doğuşunda festival sona erdi

3. Doğubayazıt Kültür Sanat ve Turizm Festivali önceki gün sona erdi. "Güneşin doğuşunda sanat" sloganı ile başlaşan festivalin üçüncüsü de geride bırakıldı.

Paylaş
3. Doğubayazıt Kültür Sanat ve Turizm Festivali önceki gün sona erdi. "Güneşin doğuşunda sanat" sloganı ile başlaşan festivalin üçüncüsü de geride bırakıldı. Önceki gün festival kapsamında 'Ehmedê Xani ve Klasik Kürt Edebiyatı' konulu panel düzenlendi.

Filozof Xani Kutlu Aktaş Salonu'nda düzenlenen panele, İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Şefik Beyaz, İstanbul Kürt Enstitüsü Üyeleri Mülazım Özcan ve Kerem Soylu konuşmacı olarak katıldı. Şefik Beyaz, Ehmedi Xani'nin bir filozof olduğunu belirterek, "Xani üzerinde inceleme yapanlar iyi biliyorlar ki, Xani kitaplarında demokratik devlet modelini işliyor. Bu Xani'yi diğer filozoflardan ayıran en büyük özelliğidir" dedi. Mülazım Özcan da, Kürtlerin tarihi hakkında bilgi vererek, "Günümüze ulaşan belgelerde Kürtler 3 bin yıldır kendi özdiliyle yaşıyorlar. Kürtler yazılı fazla olamasa da bugüne kadar konuştukları dille edebiyatlarını sürdürdüler" dedi. Kerem Soylu ise, edebiyatın önemine vurgu yaparak, "Edebiyat bir halkın devrimci yaşamıdır. Eğer bir halkın edebiyatı güçlü değilse, bu dünyada yaşayamaz. Bunun için herkesin kendi diline sahip çıkması gerekir" şeklinde konuştu.

Şiir harmanı Daha sonra Kürtçe ve Türkçe şiir dinletisi yapıldı. Doğubeyazıtlılar Kürtçe ve Türkçe şiir harmanını yaşadılar. Ahmet Telli, Şükrü Erbaş ve A. Hicri İzgören Türkçe, Lal Laleş ve Kawa Nemir de Kürtçe şiirlerini okudular. Doğubeyazıtlılar şiir dinletisine büyük ilgi gösterdi. Yapılan şiir dinletisinden sonra şairler kitap standında kitaplarını imzaladılar. OHAL nedeni ile yasaklanan "Yürek Cehennem" adlı tek kişilik oyun bölgede ilk kez oynandı. Ahmed Arif'in yaşamından yola çıkılarak hazırlanan tek kişilik oyun Doğubeyazıtlıların beğenisini topladı. Mahmut Samed'in yönettiği oyunu Onur Cebe oynadı. Akşam yapılan final konserine de yoğun ilgi vardı. Belediye Başkanı Mukkades Kubilay, festivalde emeği geçenlere teşekkür etti. Festivalin artık gelenekselleştiğini ifade eden Kubilay, festivalin halka mal olduğunu belirterek, festivalin devam edeceğini kaydetti. Kubilay, yapılan festivalle ülkenin demokratikleşmesine ve Kürt sorununun demokratik çözüm mücadelesine katkı sunmaya çalıştıklarını belirtti.

Tunç 'tekrar merhaba' dedi Kubilay'ın konuşmasının ardından Aynur Doğan, Ferhat Tunç ve Diya,r Doğubeyazıtlılara konser verdiler. Geçen yıl Doğubeyazıtlılara 'merhaba' dediği için cezaevinde tutulan Ferhat Tunç, konseri izlemeye gelenlere 'tekrar merhaba' dedi. Tunç, muhalif sanatçılara ve aydınlara karşı gösterilen yasakçı tutumdan vazgeçilmesini istedi. Aydınların ve sanatçıların ülkede yaşanan gelişmeler karşısında sessiz kalmaması gerektiğini ifade eden Tunç, barış sürecinin tekrar yakalanması için herkesi barışa sahip çıkmaya çağırdı. Doğubeyazıtlılara 'merhaba' dediği için "pişman" olmadığını belirten Tunç, "Doğubeyazıt tekrar merhaba" dedi. Halkın muhalif sanatçılara sahip çıktığını ifade eden Tunç, konsere gösterilen ilginin bunun bir göstergesi olduğunu kaydetti.

ÖNCEKİ HABER

Mültecilerle göz göze

SONRAKİ HABER

On beş yılın birikimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...