27 Haziran 2004 21:00

İstanbul'da greve doğru

İstanbul'da bazı belediyelerde yürütülen sözleşme görüşmeleri grev aşamasında. Ücretler, esnek çalışma ve kazanılmış haklar konularında anlaşmazlık yaşanıyor. Genel-İş 2 No'lu Bölge Başkanı Karagöz, grev hazırlıklarına başladıklarını söyledi.

Paylaş
Binlerce belediye işçisini kapsayan toplusözleşme görüşmeleri, belediye yöneticilerinin katı tutumu nedeniyle tıkanırken, bazı belediyelerde grev aşamasına gelindi. Önümüzdeki günlerde tıkanıklığın aşılamaması durumunda, Genel-İş ve Belediye-İş'in örgütlü olduğu yerlerde grev kararının ilan edilmesi bekleniyor. Genel-İş Sendikası'nın İstanbul'da örgütlü olduğu Beyoğlu, Kadıköy, Bağcılar, Bahçelievler, Beşiktaş, Eminönü, Fatih, Kartal, Küçükçekmece, Sarıyer; Ankara'da Çankaya, Mamak, Yenimahalle; İzmir'de Buca ile Adana'nın Seyhan ilçesinde görüşmeler sürüyor. Ancak bu belediyelerin tamamına yakınında uyuşmazlık tutanağı tutulup arabulucu aşamasına girildi. Uyuşmazlık konusu olan maddelerin başında ücret zamları, iş güvencesi, fazla çalışma ücretleri ve taşeronlaştırmayı önleyici maddeler geliyor. 10 bine yakın işçiyi ilgilendiren bu belediyeler dışında, Genel-İş halen 200 kadar işyerinde toplusözleşme sürecini devam ettiriyor.

Tartışılan maddeler Birden fazla sendikanın örgütlü olduğu belediyelerde görüşmeler sıkıntılı giderken, farklı siyasi partilerin varlığı ve yerel yönetimlerde siyasetin belirleyici olması, görüşmeleri daha da zorlaştırıyor. Sözleşme görüşmelerinin sürdüğü Beyoğlu dışında, Fatih, Bağcılar, Bahçelievler, Sarıyer, Eminönü ve Beşiktaş'ta arabulucu süresi bitmek üzere. Küçükçekmece'de ise arabulucu süreci sona erdi, bu belediyede grev karararın har an asılması bekleniyor. Beşiktaş'ta idari maddeler üzerindeki görüşmeler sona ererken, ücret maddelerindeki sıkıntılar aşılamadı. Belediye yöneticilerinden sözleşme yetkisini alan Miksen (Mahalli İdareler Kamu İşveren Sendikası), kaza bedellerini belirleyen maddeyi değiştirerek, şoförlerin kaza durumunda sorumluluk payını artırmak istiyor. Ücretler, esnek çalışma, ihbar tazminatları, cumartesi-pazar tatilinin kaldırılarak izin günlerinin hafta içine çekilmesi, işyeri temsilcileri maddesi, emekliliğine 5 yıl kalanların işten atılamayacağını belirleyen madde, ücretli izinler, iş güvencesi, esnek çalışma gibi maddeler en çok tartışma yaratan maddeler.

'Aldıklarımızı vermeyeceğiz' Sözleşme sürecini değerlendiren Genel-İş Sendikası İstanbul 2 No'lu Bölge Şube Başkanı Mehmet Karagöz, 2002 yılı sözleşmesinden geriye düşmeyeceklerini belirterek, idari maddelerden dolayı greve gitmekten çekinmeyeceklerini söyledi. Sendikanın ve işçilerin geri adım atmamaya kararlı olduklarını aktaran Karagöz, grev hazırlıklarına başladıklarını belirtti. Genel-İş'e bağlı diğer şubelerle aynı gün greve çıkma düşünceleri olduğunu dile getiren Mehmet Karagöz, verecekleri mücadelenin bedelini ödemeye de hazır olduklarını ifade etti. Karagöz, şunları söyledi: "Aldıklarımızı vermeyeceğiz. AKP'liler yetkilerini her yerde Miksen'e devretti. Tek tip bir sözleşme dayatılıyor. İşçiler makine değil. Belediyeler cumartesi-pazar tatil. O zaman işçiler de tatil yapmalı. Daha geniş ve daha fazla kültürel ve sosyal haklar, daha iyi yaşam standartları için mücadele ediyoruz."

ÖNCEKİ HABER

AFGANİSTAN'A 2000 ASKER İSTENDİ

SONRAKİ HABER

'Vazgeçmeyeceğiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...