27 Haziran 2004 21:00

'İsrail ile iyi geçinin'

ABD Başkanı George W. Bush, oldukça geniş güvenlik önlemleri, onlarca zırhlı koruma araçları eşliğinde gittiği Başbakanlık Konutu'nda Erdoğan ile görüştü.

Paylaş
ABD Başkanı George W. Bush ile görüşmesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NATO'nun bölge dışı etkinlikleri konusunda ABD ile aynı düşündüğünü söylerken, Bush da Türkiye'ye "İsrail ile iyi geçinin" mesajını verdi. Bush ayrıca Afganistan işgaline katkıdan dolayı da Erdoğan'a teşekkür etti. Hilton Oteli'nden onlarca zırhlı araçla saat 09.30'da Başbakanlık Resmi Konutu'na gelen Bush için çevrede kuş uçurtulmadı. Konut önünde gazetecilerin de adeta zapturapt altına alındığı görüşmeye Türkiye'den "seçilmiş" 15 gazeteci ile Bush'un yanında gelen çok sayıda ABD'li gazeteci alındı. Kameralar karşısında Bush'u karşılayan Erdoğan, Bush'un Türkiye'yi ziyaretinden ne kadar mutlu olduğunu anlattı. ABD Başkanı Bush, Dışişleri Bakanı Colin Powell, Bush'un Özel Danışmanı Condoleeza Rice, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başbakan'ın Danışmanı Egemen Bağış'ın da katıldığı özel görüşme bir saat sürdü. Başbakan Danışmanı Nabi Avcı görüşme bilgilerini basına yansıttı. Avcı'nın verdiği bilgilere göre görüşmede, "ABD ile Türkiye arasında konuşulabilecek bütün konular" açık seçik konuşuldu.

Konsolosluk için Bush'tan izin istedi Erdoğan, Irak'ın toprak bütünlüğüne önem verdiklerini, bir etnik grubun, diğer bir gruba tahakkümünün Türkiye tarafından kabul edilemeyeceğini belirtirken, Türkmenlerin, bugüne kadar Irak'ta "gözardı" edildiğinden yakındı. Irak'ın yeniden yapılanmasında Türkmenlerin de mutlaka aktif şekilde söz sahibi olmasını isteyen Erdoğan, Türkiye'nin Musul'da başkonsolosluk açması için de Bush'tan izin istedi. Kerkük ile ilgili Türkiye'nin endişe duyduğunu belirten Erdoğan, Kerkük'ün bir Türkmen kenti olduğunu, herhangi bir grubun denetimine verilmemesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin PKK konusunda somut adım atılmamasından rahatsızlık duyduğunu, bölgede Amerika'nın da sorumluluğu olduğunu hatırlatarak, Türkiye'ye yönelik "terörist saldırının" önlenmesini istedi. Afganistan'da "bölgenin refahı için" Türkiye'nin attığı adımların bundan sonra da devam edeceğini belirterek Afganistan işgaline desteğin süreceği işaretini veren Erdoğan, Guantanamo'da 3 Türk'ün esir tutulduğunu, bu esirlerin bir an önce yargılanmasını ya da serbest bırakılmasını istedi. Erdoğan, NATO'nun yeni misyonu konusundaki görüşlerini Bush'a aktarırken, NATO'nun bölge dışında yapacağı etkinlikler konusunda ABD'yle aynı şeyleri düşündüklerini söyledi. İsrail-Filistin sorununun da gündeme geldiği görüşmede, Erdoğan, Türk tarafının barış sürecine aktif bir şekilde katılmaya hazır olduğunu bildirdi.

İsrail mesajı Bush ise PKK/Kongra-Gel konusunda Erdoğan'ın tespitlerine "hak verdiğini" söyledi. Kıbrıs konusunda somut adımların en kısa zamanda atılacağını, hazırlıkların devam ettiğini ileri süren Bush, İsrail-Filistin sorunuyla ilgili olarak "İsrail ile iyi geçinin" mesajı verdi. Türkiye'nin bölgesel ağırlığı ve tarihsel bağları nedeniyle bölge barışında önemli rolün bulunduğunu belirten Bush; İsrail ile de ilişkilerin iyi gitmesini istediklerini vurguladı. Görüşmede ABD'nin tezkerenin gündeme geldiği dönemde siyasi şarta bağlı olarak vermeyi taahhüt ettiği 8.5 milyar dolarlık kredi de gündeme geldi. Türkiye'nin mevcut şartlarda krediyi kullanmayı düşünmediği ifade edilirken, her iki tarafın da "kredinin askıya alındığını" teyit ettiği ileri sürüldü. Bu arada, Bush, eşi Laura Bush ile birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti. Anıtkabir'de mozoleye çelenk koydu ve özel defteri imzaladı.


SEÇMECE BASIN! ABD Başkanı Bush'un Ankara ziyaretini izlemek üzere günler öncesinden sarı basın kartlı muhabir, foto muhabiri ve kameramanlar akredite oldu, yakalarına kocaman, üzerinde "basın-press" yazılı kartlar aldılar. Ancak bu kartlar ne trafiğe kapalı sokakta gazetecilerin Başbakanlık Konutu'na gitmesine ne de görüşmeyi izlemesine yaradı. Kart sadece Başbakanlık Konutu bahçesinde durmalarında, sadece dışarıyı görüntülemelerinde etkili oldu. Erdoğan ile Bush'un görüşmesini Türkiye'den, Başbakanlık Basın Danışmanı Ahmet Tezcan tarafından seçilen 15 kişi izleyebildi. AA, TRT, CNN Türk, NTV, Doğan Haber Ajansı'ndan muhabir, kameramanların yanı sıra İhlas Haber Ajansı ve Cihan Haber Ajansı'ndan da ikişer kişinin seçilmesi, zikir çekerken fotoğrafları gazetelerde yayımlanan Tezcan'ın tercih ettiği basın kuruluşlarını da gösterdi.


SEZER'LE GÖRÜŞTÜ Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de Çankaya Köşkü'ne gelen ABD Başkanı George Bush'u resmi törenle karşıladı. Sezer ile Bush arasındaki görüşmede, Dışişleri Bakanı Gül, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice ve Dışişleri Bakanı Müsteşar Yardımcısı Ali Tuygan da hazır bulundu. Sezer ve Bush, görüşmelerin ardından çalışma yemeğine geçtiler. Görüşmeden sonra bir açıklama yapılmadı.


DİNİ LİDERLERLE GÖRÜŞTÜ ABD Başkanı Bush, Ankara'daki resmi temaslarının ardından saat 15.20 sıralarında İstanbul'a geldi. Havalanındaki yoğun önlemlerin yanısıra, Bush'un havalimanından kente gidişinde kullandığı güzergah boyunca yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bush, İstanbul'daki temaslarına dini liderlerle bir araya gelerek başladı. Bush, Hilton Oteli'nde Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, Fener Rum Patriği Bartholomeus, Ermeni Patriği Mutafyan, Hahambaşı İshak Haleva ve Süryani Ortodoks Metropoliti Yusuf Çetin ile görüştü.Bush, görüşmenin sonunda gazetecilerin, ''bir mesajınız var mı''sorusu üzerine, "Dini liderlerin Türkiye'nin en iyi yönünü temsil ettiğini" savundu.


BAKANLAR TOPLANDI NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları, bugün başlayacak NATO zirvesi öncesinde, İttifak'ın yetenek ve savunma planlamalarını incelemek üzere bir araya geldiler. Toplantılarda, kuvvetlerin konuşlandırılabilirliği, savunma planlamaları ve yeni komuta yapısının uygulaması gibi konularda görüş alışverişinde bulunuluyor. Savunma bakanlarının toplantıları bugün son bulacak.

ÖNCEKİ HABER

Nâzım'ı anlamak,
   mücadeleyi anlamaktır

SONRAKİ HABER

23 centlik askeri unuttular!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...