27 Haziran 2004 21:00

Ezo Gelin belgesel oluyor

Türkülere, filmlere konu olan Ezo Gelin'in öyküsü belgesel olarak çekilecek. Antep'in Şahinbey Belediyesi, ayrıca Ezo Gelin Şenlikleri düzenlemeyi planlıyor.

Paylaş
Güzelliği ve çilesi türkülere, filmlere konu olan Ezo Gelin'in hikâyesi, Gaziantep'in Şahinbey Belediyesi tarafından belgesel haline getiriliyor. Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Duru, Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde doğan, 1929 yılında "berdel" usulüyle evlendirilen ve daha sonra Suriye'de ölen Ezo Gelin'in unutulmaz hikâyesini gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarmak için belgesel çekmeye karar verdiklerini söyledi. Senaryosunu kendisinin hazırladığı Ezo Gelin'in belgeselinin çekilmesiyle hem Gaziantep Barak kültürünün hem de yörenin tanıtımının sağlanacağını ifade eden Duru, "Amacımız Ezo Gelin'in gerçek ve doğru olan hikâyesini ortaya çıkarmak" dedi. Belgeselin yanı sıra Gaziantep'te Ezo Gelin Şenlikleri düzenlemeyi de düşündüklerini ifade eden Duru, yöreyi kültürel açıdan çekim merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Hüzünlü hikâye Adı sevgi, aşk, gurur, onur, güzellik, memleket özlemi ve sabır ile özdeşleşen ve asıl adı Zöhre Bozgeyik olan "Ezo Gelin", 1909 yılında Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Dokuzyol köyünde doğdu. Büyüdükçe güzelliği dillere destan olan ve çevre ilçelerden herkesin görebilmek için Dokuzyol köyüne geldiği Ezo Gelin, 20 yaşına geldiğinde, aynı köyden Hanefi Açıkgöz ile "berdel" usulüyle evlendirildi. Hanefi Açıkgöz, Ezo Gelin'e karşılık, halası Hazik'i, Ezo'nun ağabeyi Zeynel Bozgeyik'e verdi. Ezo Gelin bu evliliğe, ancak onyedi ay dayandı ve sonunda baba evine döndü. Daha sonra ise niceleri Ezo Gelin ile evlenmek için talip oldu. Sonrasında ise Suriye'de bulunan teyzesinin oğlu Abuzer Memey gelir ve Ezo Gelin'i yine "berdel" kurallarına göre ister. Ezo Gelin ekonomik nedenlerle evlenmek zorunda kalır. İkinci evliliğini de böyle zoraki bir şekilde yapan Ezo Gelin'in 6 kız çocuğu olur. Bu çocuklardan sadece Celile isimli kızı yaşar. Vatan hasretiyle Suriye'de yaşamını sürdüren Ezo Gelin, verem hastalığına yakalanır. Hastalığı sırasında eşine, "Benim mezarımı memleketime götürün. Götüremezseniz de beni Bozhöyük'ün Türkiye'yi gören kısmına gömün" der. Ezo Gelin mezar taşındaki yazıya göre 1952 yılında, Oğuzeli Nüfus Müdürlüğü'ndeki kayıtlara göre ise 1956 yılında öldü. Ezo Gelin Suriye'de, Türkiye sınırına yarım saat uzaklıktaki Carablus ilçesi Bozhöyük köyündeki bir höyüğe gömülür. Mezar taşında ise "Emir Kızı Ezo Gelin. Doğumu Türkiye'nin Gaziantep ilinin Oğuzeli ilçesinin Dokuzyol (Uruş) köyü 1909. Ölümü 1952. Uzun zamandır çektiği verem hastalığından ve gurbetlik acısından öldü" yazmaktadır. Ezo Gelin'in mezarı, 43 yıl sonra kardeşi Kenan Bozgeyik'in dönemin Oğuzeli Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız'a başvurması ve Suriyeli yetkililerle yapılan görüşmeler sonucunda, 23 Eylül 1999 tarihinde Gaziantep'e getirilmiş ve Dokuzyol köyünde düzenlenen törenle defnedilmişti.

ÖNCEKİ HABER

Sınır ticaretine sınırlama

SONRAKİ HABER

Güneşin doğuşunda
   sanat devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...