27 Haziran 2004 21:00

Citibank'tan başbakanlığa

Irak işgalinin 'fikir babalarından' Paul Wolfowitz'in yakın dostu Şevket Aziz, üç ay sonra Pakistan'ın başbakanı olacak. Aziz, eski bir Citibank yöneticisi.

Paylaş
Pakistan Başbakanı Zaferullah Cemali'nin istifa etmesinin ardından, iktidardaki Müslüman Ligası, geçici bir başbakan atadı. Önceki gün başbakanlığa getirilen Sujat Hüseyin, iktidar partisinin başkanlığını yürütüyordu. Hüseyin'in üç ay sürmesi beklenen geçici başbakanlığının ardından, bu göreve Maliye Bakanı Şevket Aziz gelecek. Cemali'nin istifa etmesinin ardında, Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref ve ABD'nin baskısının olduğu belirtiliyor.

Citibank yöneticisi Üç ay sonra görevi devralacak olan Aziz ise, hem Müşerref'e, hem de ABD'ye yakın bir isim. Maliye Bakanlığı'nı yürüten Aziz, üç yıl öncesine dek Citibank ABD'nin üst düzey yöneticisiydi. Ayrıca, Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ile Suudi monarşisinin "yakın dostu" olarak biliniyor. Bir ABD'li yetkili, "Yeni Pakistan hükümetiyle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz. Terörizmle savaş dahil olmak üzere birçok konuda işbirliğimiz sürecek" diye konuştu. İstifa eden Zaferullah Cemali ise, bir basın toplantısı düzenledi. Cemali, "Son 37 gündür bir kampanyanın hedefi oldum. Sabır ve şerefle bugüne dek dayandım, ama dedikoduları bitirmenin zamanı geldi" diye konuştu.

Müşerref'e suçlama Muhalefet partileri ise, darbeci Cumhurbaşkanı Müşerref'i suçladı. Ana muhalefet lideri Mevlana Fazlur Rahman, "Bu, Pakistan demokrasisi açısından üzücü bir an. Başbakan'ın yanındayız" açıklamasını yaptı. Rahman'ın liderliğini yaptığı Pakistan Halk Partisi de, Müşerref'in, başbakanlığa kendisine yakın birini getirmek istediğini dile getirdi.

Askeri darbenin seyri... Pervez Müşerref, Ekim 1999'daki askeri darbeyle iktidarı ele geçirmişti. Darbenin ardından Yüksek Mahkeme, üç yıl içinde seçim yapılmasına ve böylece iktidarın sivil bir hükümete devredilmesine karar verdi. Ancak Müşerref, meclisi zorlayarak anayasayı değiştirtti ve bazı yetkilerini yeni başbakan Cemali'ye devrederken, cumhurbaşkanı olarak birçok yetkiyi kendisinde topladı. Gözlemciler, Cemali'nin kısıtlı yetkilerinin dahi Müşerref'i rahatsız ettiğini ve Cumhurbaşkanı'nın, başbakanlık koltuğunda kendisine bağlı birini görmek istediğini dile getiriyor.

ÖNCEKİ HABER

Bergama altın madenine yeni patron

SONRAKİ HABER

Batı Şeria'da katliam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...