27 Haziran 2004 21:00

Türkiye'ye NATO tuzağı

NATO Büyükelçileri, ABD'nin denetimindeki Irak askeri ve polisine 'eğitim' vermeyi prensip olarak kabul etti. Resmi karar, bugün başlayan İstanbul zirvesinde alınacak. Irak'a komşu tek NATO üyesi olan Türkiye, bu kararla 'sorumluluk' yüklenebilir.

Paylaş
ABD, İstanbul'da toplanan NATO zirvesinden ilk talebini elde etti. Zirvenin başlamasından önce bir araya gelen NATO Büyükelçileri, ABD'ye bağlı "Irak silahlı kuvvetleri"nin eğitimini üstlenme konusunda prensip anlaşmasına vardılar. Irak Başbakanı İyad Allavi, bu yönde talepte bulunmuştu. Talebin zirvede onaylanması ve NATO'nun ülkedeki işgal karşıtı direnişe karşı nasıl bir askeri eğitim vereceğine dair ayrıntıların birkaç gün içinde belli olması bekleniyor.

Zorlu uzlaşma Gözlemciler, üç gün önce Brüksel'de toplanan NATO Büyükelçileri'nin, söz konusu karardaki sözcükler üzerinde dahi saatlerce tartışıldığını dile getirerek, bunun "zorlu bir uzlaşma" olduğunu belirttiler. Diplomatik çevreler ise, Bush yönetiminin esas olarak Irak'a NATO işgal kuvvetlerinin gönderilmesini istediğini hatırlatıyor. Büyükelçilerin aldığı karar, ABD'nin zirvede bu yönde baskı yapması için bir manivela olacak. Ayrıca, kamuoyu baskısı altındaki İngiltere hükümetinin Irak'a daha fazla asker yollamasına gerekçe yapılabilecek. 'Türkiye nöbete' mi? Almanya ve Fransa gibi NATO üyeleri, Irak'a kesinlikle asker göndermeyeceklerini ilan etmişti. Ancak özellikle Almanya, İstanbul'da bu yönde karar alınması halinde "itiraz etmeyeceklerini" bildiriyor. Bu durumda, Irak asker ve polisinin direnişçilere karşı eğitilmesinin, Türkiye gibi, Irak'a komşu tek NATO üyesinin üzerinde kalması söz konusu. Bu olasılık, Irak halkı ile Türkiye'yi karşı karşıya getirecek.

Scheffer'in çağrısı NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, İyad Allavi tarafından asker eğitimi ve teçhizat talebini içeren mektuba, bugün İstanbul'da başlayacak zirvede olumlu cevap verileceğine güveninin tam olduğunu söyledi. Amerikan "düşünce kuruluşu" German Marshall Fund ile Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı'nca (TESEV) düzenlenen "Yeni Bir Dönüm Noktası'nda NATO" konulu konferansta konuşan Scheffer, Allavi'nin mektubuna ilişkin Brüksel'de varılan fikir birliğine değindi ve bugün mektuba olumlu cevap verileceğine güveninin tam olduğunu kaydetti. Konuşmasında Afganistan konusuna da değinen Genel Sekreter, NATO'dan, eylül ayında yapılması planlanan genel seçimler için "destek" istedi.

Afganistan'da 10 ölü daha Afganistan'daki güvenlik durumu ise, giderek daha hassas hale geliyor. Son olarak, Taliban milisleri, bir aracı durdurarak, seçmen kaydı yaptıran 10 kişiyi kurşuna dizdi. Polis, Uruzgan eyaletindeki bir yolda, içinde 12 kişi bulunan bir kamyoneti durduran Taliban milislerinin,

araçtaki kişilerin seçimler için kayıt yaptırdıklarını anlayınca ateş açtıkları belirtildi. Saldırıdan sadece iki kişi kurtulabildi. Taliban kuvvetlerinin, son dönemde hükümet güçlerine karşı saldırıları yoğunlaştırdığı gözleniyor.


HİLLE'DE KANLI SALDIRI Irak'ta çarşamba günü yapılacak "egemenlik devri" öncesi saldırılar sürüyor. Güneyldeki Hille kentinde düzenlenen bombalı saldırıda en az 23 kişi öldü, 50'ye yakın kişi yaralandı. Polonya askerlerinin görev yaptığı Hille'deki patlamanın kent merkezindeki bir cami önünde bomba yüklü iki aracın infilak etmesi sonucu meydana geldiği belirtildi. Önceki akşamki patlamada işgal askerlerinden ölen olmadı. Direnişçiler, dün Bağdat'ta işgal karargâhının bulunduğu Yeşil Bölge'ye de havan topu saldırısı düzenlediler. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.


Rehinelerin hayatı tehlikede Iraklı bir grup, 3 Türkiye'liyi kaçırarak rehin aldı. Eylemciler, Türk şirketlerinin yarına dek Irak'tan çekilmemesi halinde, rehinelerin öldürüleceği tehdidinde bulundu.

El Kaide'ye bağlı Cemaat El Tevhid ve Cihad adlı grubun rehin aldığı Türkiyelilerin "Mustafa oğlu Hüseyin, Ali Ömer oğlu Mehmet ve Adem oğlu Abdülselam" olduğu açıklandı. Aynı grup, daha önce ABD'li Nicholas Berg ve Güney Koreli Kim Sun İl'i öldürmüştü.

ÖNCEKİ HABER

Mağarada yaşam teknolojiyle buluştu

SONRAKİ HABER

Bergama altın madenine yeni patron

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...