26 Haziran 2004 21:00

Ankara'da Bush'a öfke

ABD Başkanı George Bush, AKP tarafından kırmızı halılarla karşılanırken, "Bush'a, NATO'ya, Emperyalizme Geçit Yok Mitingi"nde bir araya gelen Ankaralılar Bush'u lanetleyerek, "Katliamların, tecavüzlerin işkencelerin sorumlusu Bush'u ülkemizde istemiyoruz" dediler.

Paylaş
ABD Başkanı George Bush, AKP tarafından kırmızı halılarla karşılanırken, "Bush'a, NATO'ya, Emperyalizme Geçit Yok Mitingi"nde bir araya gelen Ankaralılar Bush'u lanetleyerek, "Katliamların, tecavüzlerin işkencelerin sorumlusu Bush'u ülkemizde istemiyoruz" dediler. Miting sürerken polislerin gaz bombaları atması sonucunda alanda kısa süreli panik yaşansa da eylem devam etti. Bombalar çok sayıda kişinin rahatsızlanmasına yol açtı. Bush, dünyanın çeşitli yerlerine yaptığı ziyaretlerde olduğu gibi Ankara'da da protestolarla karşılandı. Bush'a NATO'ya ve Emperyalizme Karşı Ankara Platformu'nun çağrısı ile dün Ankara Garı önünde yaklaşık 10 bin kişi biraraya geldi. "NATO kapatılsın, üsler dağıtılsın" pankartı arkasında yürüyüşe geçen grup, sık sık "Emperyalistler, işbirlikçiler 6'ncı Filo'yu unutmayın", "İstanbul'u NATO'ya dar edeceğiz" ve "Kahrolsun ABD emperyalizmi" sloganlarını attılar. KESK ve DİSK'e bağlı sendikaların yanısıra, Türk-İş'in mitinge katılma çağrısı yapmamasına rağmen, Tez Koop-İş ve TÜMTİS'in mitinge pankartlarıyla katıldı. Liseliler ile üniversiteliler de mitingte yer aldı. Atık kağıt işçileri de pankartları ile mitinge katılıdı. EMEP, ESP, Halkevleri, SDP, ÖDP, TKP de kendi pankartlarıyla mitingte yer aldı.

Kadim dost Tayyip Yürüyüşün ardından Sıhhiye Meydanı'na ulaşan topluluğa seslenen Miting Tertip Komitesi Başkanı İsmail Sağdıç, "Bush'un kadim dostu Tayyip Erdoğan da NATO planlarına dahil olmak için can atıyor" dedi. Erdoğan'ın Bush'a ve NATO'ya karşı çıkanları "Türkiye'nin itibarını zedelemekle" suçladığını hatırlatan Sağdıç, "Biz dünya halklarının gözünde bu ülkenin onurunu, namusunu ve geleceğini temsil ediyoruz. Ülkemizin yerlerde sürüklenen itibarını yükseltiyoruz" dedi.

Bombalar atıldı Gülay'ın seslendirdiği türküler ve halaylarla kardeşlik vurgusunun yapıldığı mitingde, PSAKD Semah Grubu da, NATO'ya karşı barış için semah dönmeye başladı. Ancak bu sırada ESP'liler polis barikatını aşıp Kızılay'a yürümek istedi. Bunun üzerine polisler çok sayıda gaz bombası attı. Gaz bombaları nedeniyle alanda kısa süreli panik yaşansa da miting devam etti. Bombalar çok sayıda kişinin rahatsızlanmasına ya da fenalık geçirmesine yol açtı. Semah gösterisi de gaz bombaları arasında sona erdi. KESK Genel Başkanı Sami Evren de Bush ve NATO'ya karşı çıkanların yalnızca alanda bulunanlar olmadığını vurguladı. Evren, "Onlar sonunda tankları ve topları ile yalnız kalacaklar. Çünkü biz çok güçlüyüz" dedi. Mitingteki olaylara da değinen Sami Erdem, "Yarın İstanbul'dayız, sonraki gün NATO'yu dağıtacağız. O nedenle şimdi kendimize zarar vermememiz gerekiyor" dedi. Evren'in konuşmasının ardından bazı grupların yeniden polis barikatına yönelmeleri üzerine çatışma çıktı. Polislerin gaz bombası ve cop kullandığı çatışmada yaralananlar oldu. İkinci çatışmanın çıkması üzerine mitinge son verildi.

ÖNCEKİ HABER

Onbinler İstanbul barikatını örecek

SONRAKİ HABER

Haber-Sen'den gazetecilik dersi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...