26 Haziran 2004 21:00

Onbinler İstanbul barikatını örecek

İstanbul'da yarın toplanacak NATO zirvesi ve ABD Başkanı Bush, bugün yapılacak "İşgale, NATO'ya ve Bush'a Karşı Büyük Buluşma" mitingi ile protesto edilecek.

Paylaş
İstanbul'da yarın toplanacak NATO zirvesi ve ABD Başkanı Bush, bugün yapılacak "İşgale, NATO'ya ve Bush'a Karşı Büyük Buluşma" mitingi ile protesto edilecek. Kadıköy Meydanı'nda yapılacak mitinge, Türkiye'nin dört bir yanından ve dünyanın çeşitli ülkelerinden katılım olacak. Eylemciler, mitinge üç koldan yürüyüş yaparak katılacaklar. Türk-İş, Hak-İş, KESK ve TMMOB Haydarpaşa Tren Garı önünde, DİSK, Türk Tabipler Birliği, İşgale Karşı Komiteler ve Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, Deniz Otel'in bulunduğu yol üzerinde ve NATO ve BUSH Karşıtı Birlik'i oluşturan kitle örgütleri ve siyasi partiler ise Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde saat 10.00'da toplanarak saat 11.00'de Kadıköy Meydanı'na yürüyüşe geçecekler. Bu arada Ankara'dan gelen Barış Treni de Haydarpaşa Tren istasyonu önünde karşılanacak. Mitingin açılış konuşmasını İstanbul Tabip Odası Başkanı Gencay Gürsoy yapacak. DİSK, KESK, Hak-İş ve TMMOB başkanlarının da konuşma yapılacağı mitinge, Grup Yorum, Grup Vardiya ve Haluk Levent de şarkılarıyla katılacaklar.


TÜRKİYE SOKAKTA...

MEŞALELİ EYLEMLER BİTTİ NATO ve Bush Karşıtı Birlik'in NATO zirvesini protesto etmek için bir süredir yaptığı meşaleli eylemi önceki gün sona erdi. Mecidiyeköy Metro Durağın biraraya gelen birlik üyeleri adına açıklama yapan Ekber Işık, "1Mart savaş tezkeresini nasıl engellediysek, bu gün emperyalistlerin bütün bir dünyayı kana bulama planlarını karşı duracak, NATO toplantısını yaptırmayacağız" dedi. Bu arada füze görünümlü kıyafet giyen Greenpeace üyesi bir grup, Beyoğlu'nda NATO karşıtı bildiri dağıttı.

MÜHENDİSLER EYLEMDE OLACAK TMMOB Maden Mühendisleri Odası yaptığı açıklamada Bush'a ve emperyalizme karşı; emekten, barıştan, bağımsızlıktan yana olan herkesi mitinglere katılmaya çağırdı. TMMOB Şehir Plancıları Odası 2. Başkanı Buğra Gökçe yaptığı açıklamada, NATO zirvesi için alınan önlemlerin kent ve kentli yaşamını felç noktasına getirdiğini belirtti.

EMEP'TEN MİTİNGE ÇAĞRI Emeğin Partisi (EMEP) Bağcılar İlçe örgütü NATO zirvesini protesto ederek halkı Kadıköy mitingine çağırdı. EMEP ilçe binasından Bağcılar Meydanı'na kadar yapılan yürüyüş yapıldı. EMEP İstanbul İl Başkanı Kamil Tekin Sürek NATO'cuların Türkiye halkından korktuğunu söyledi. Kristal-İş Topkapı Şube Başkanı Münir Dinler'de konuşma yaptı. EMEP Kartal İlçe Örgütü de Esentepe Mahallesi'nde düzenlediği eylemle zirveyi protesto etti. Ankara'da da EMEP ve Emek Gençliği üyeleri Dikmen Caddesi'nde eylem yaptı. Eylemde Dikmenliler, Bush'a karşı yapılacak mitinge çağrıldı. EMEP Pendik ilçe örgütü üyeleri dün akşam saatlerinde Pendik Meydanı'ında toplanarak NATO zirvesini protesto etti. Küçük bir tiyatro gösteriminin yapıldığı eylemin ardından Pendik İlçe başkanı Ekrem Yıldırım, İlker Aslantepe ve Salih Sönmez polis tarafından gözaltına alındı. Bu arada İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, İstiklal Caddesi'nde işkence ile ilgili ''İnsan hakları bülteni'' dağıttı. İHD İstanbul Şube Başkanı Hürriyet Şener yaptığı açıklamada, işkence olaylarının kararlılıkla soruşturulması istedi.

NATO TOPLANTISI ENDİŞE VERİCİ İstanbul Baro Başkanlığı'nın yaptığı açıklamada NATO zirvesi protesto edilerek, "İstanbul'da NATO toplantısının yapılmasını endişeyle karşılıyoruz. Meşruiyete ve uluslararası hukuka aykırı olarak Irak'ı işgal ettikleri için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne hakkında suç duyurusunda bulunduğumuz Blair'in ve Bush'un da gelecek olması emperyalizme karşı tüm kurum ve kuruluşları, özgün düşünen aydınları ortak tepki göstermeye zorlamıştır" denildi. Türk-İş Lönetim Kurulu da zirveye tepki gösterdi.

'BUSH BLAİR ALÇAKTIR, PROJESİ TUZAKTIR' İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı (İLKAV) ve Genç Birikim Dergisi'nin çağrısı ile Ankara Abdi İpekçi Parkı'nda yapılan eylemde, Bush, Blair, NATO ve AKP'ye protestolar yükseldi. Eylemde, Büyük Ortadoğu Projesi "Bush Blair alçaktır, projesi tuzaktır" diye nitelendirdildi. Eylem öncesinde bomba ihbarı nedeniyle Abdi İpekçi Parkı boşaltıldı ve parkta bulunan iki poşet bomba imha uzmanları tarafından fünye ile patlatıldı. Paketin, poşet içine gazete kağıdı ve taşların yerleştirilerek bomba süsü verildiği açıklandı. Akif Duman Hoca'nın kuran okumasıyla başlayan mitingde İLKAV adına konuşan Mehmet Pamak, AKP ve Erdoğan'a "ABD'den değil, Allah'ın azabından korkun" diye seslenip Erdoğan'ın "marjinal" söylemini de kabul ederek, "peygamberlerin de marjinal olduklarını" hatırlattı.

ÖNCEKİ HABER

'Kapı' aralandı

SONRAKİ HABER

Ankara'da Bush'a öfke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa