25 Haziran 2004 21:00

AB, sübvansiyonları
   azaltmaya hazırlanıyor

Avrupa Birliği Dünya Ticaret Örgütü'nün sübvansiyonları eleştiren kararı sonrasında tarıma uyguladığı sübvansiyonları azaltmaya hazırlanıyor.

Paylaş
ABD ile Avrupa Birliği arasındaki tarım ürünleri ticaretiyle ilgili anlaşmazlık hâlâ ortadan kaldırılamadı. ABD yönetimi geçen hafta AB'nin, tarım sübvansiyonlarının kaldırılması şeklindeki talebini prensipte kabul ettiğini duyurdu, ama bunun için öne sürdüğü şartlar, Cenevre'deki müzakere maratonunun devam edeceğini gösteriyor. Yeni tarım ürünleri ticaret anlaşması sanayi ülkelerinin sübvansiyon engeline takılıyor. Dünya Ticaret Örgütü'nün 148 üyesi arasında iki yıldır bu konu görüşülüyor. Cancun'daki son bakanlar buluşmasında kalkınma halindeki ülkeler tarım sübvansiyonlarının sıfırlanmasında ısrar ettikleri için yakınlaşma sağlanamamıştı. AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu üyesi Pascal Lamy, 25'ler Avrupası'nın sübvansiyon dönemini geride bırakmaya hazır olduğunu söylüyor: "AB'nin tarım sübvansiyonlarını tamamen kaldırmaya hazır olduğunu açıklamıştık. Tarım sübvansiyonları zaten birkaç yıl içinde 10 ila 15 milyardan iki, üç milyar Euro'ya düştü. Yani biz kalan sübvansiyonları da müzakere etmeye hazırız." Avrupa bunun için iki şart koşuyor. Bunlardan ilki, tatminkâr bir genel anlaşmaya varılması. Avrupa, sanayi ürünleri ve hizmet ihracının kolaylaştırılmasını istiyor. İkinci şartı ise, tarım sübvansiyonlarının bütün dünyada yasaklanması. Bu talebin ilk muhatabı da, çiftçisinin ihracat bağlantılarını düşük faizli kredilerle destekleyen ABD. Geçen hafta yapılan uzmanlar düzeyindeki görüşmeler bu konuda yakınlaşma sağlandığını gösterdi.

Anti-sübvansiyon programı Ayrıntılar Dünya Ticaret Örgütü'nün tarımcılık komisyonunda ele alınıyor. Avrupa Birliği, ABD'nin resmi ihracat kredilerinden tamamen vazgeçeceğinden kuşkulu. Kredilerin bundan böyle ticari bankalarca uygulanan piyasa şartlarına göre açılmasını isteyen Avrupa sübvansiyon indiriminin eşzamanlı yapılmasında da ısrar ediyor. Ancak Fransa hükümeti, Birlik Komisyonu'nun tarım ürünleri ticaretinde fazla açıldığı görüşünde. Bu nedenle tarımcılıktan sorumlu Komisyon üyesi Franz Fischler anti-sübvansiyon programını gündeme getiremiyor. "Kuşkusu olanlar da idrak etmeli ki, en iyi müzakere taktiği için standart bir formül yok. Bu bakımdan en iyi taktiğin bizimkisi olduğu söylenebilir." Dünya ticaret görüşmelerinde tarım ürünleri ticareti için önce gümrüklerin kaldırılması söz konusu. Yeni dünya ticaret anlaşmasının da yıl sonuna yetiştirilmesi öngörülüyordu. Ancak bu takvime uyulması imkânsız. Çünkü ABD'deki başkanlık seçimine kadar Washington'dan hiçbir adım beklenmiyor. Aynı şekilde AB Komisyonu da sonbaharda yenilenecek. Yeni birlik üyelerinin nasıl davranacakları da meçhul.

ÖNCEKİ HABER

Sıra büyükşehirlere geldi

SONRAKİ HABER

IMF ile yeni anlaşma hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...