24 Haziran 2004 21:00

Alsak, alsak 15 milyona ne alsak?

Asgari ücretliler, 15 milyon liralık artışı, "Çok bile zam yapmışlar. Harca harca bitmez" sözleriyle değerlendirdiler.

Paylaş
Yüzde 5 zam ile 303 milyon liradan 318 milyona çıkan asgari ücret, işçileri memmun etmedi. Yeni ücreti, "Harca harca bitmez" sözleriyle değerlendiren asgari ücretliler, zammı "komik" bulduklarını ifade ederek şu soruyu soruyor: "15 milyona ne alsak?" Hükümet ve işveren kesiminin yüzde 5 zammı reva görmesiyle net 318 milyon liraya yükselebilen asgari ücreti çalışanlarla görüştük. Bir lokantada şef garson olarak çalışan Kamil Polat, "Asgari ücretle geçinmenin bir mucize olduğunu" belirterek, "Üçtane villa alırım artık. Hani 'bozdur bozdur harca' derler ya, o hesap işte. Çok bile yapmışlar. Harca harca bitmez" diye değerlendiriyor. Bekar olduğu halde zar zor geçindiğini belirten Polat, "En kötü kira 180-200 milyon lira. Yol parası, faturalar var. Geriye ne kalıyor, hesapla işte" diyor. Polat, "Evlilik hayalleri yok mu" sorumuzu, "Ne hayali, artık hayal bile kuramıyoruz" diye yanıtlıyor. Fethiye Macit, 67 yaşında. Kocasının ölümünün ardından kızıyla beraber bir handa kapıcılık yapmaya başlamış. 40 yıldır aynı yerde çalıştıklarını söylüyor. Kapıcılar gelir vergisinden muaf oldukları için, Fethiye Teyze'nin maaşı yüzde 5'lik artışın ardından 374 milyon liraya çıktı. "Yarım yamalak geçiniyoruz işte" diyor, Fethiye Teyze. En azından bir işi olmasından ve handakilerin kendilerini çok fazla yormamasından memnun. Ancak Fethiye Teyze de hoşnutsuz zamdan: "En azından 500 olsaydı iyi olurdu. Ne yapacağız o kadar zammı şimdi!"

Bir de biz görsek! Bir hazır giyim mağazasının sokağa koyduğu reyonların birinde tanıştığımız tezgahtar genç de, adının yazılmaması şartıyla başlıyor içini dökmeye: "Bu devirde asgari ücretle geçinene helal olsun. 15 milyon zam yapmışlar, yapmamışlar ne fark eder. Şu ekonominin iyiye gittiğini bir de biz görsek. Artık kara kara düşüneceğiz, bu 15 milyon lirayı nasıl harcarız diye." Bu sorun üzerine küçük çaplı bir araştırma yapıyoruz; "15 milyona ne alınır" diye. Bir güne 500 bin lira düşüyor. Yani asgari ücretliler, her gün bir ekmek ve bir yumurta alabilecekler ya da 2 günlük zammı biriktirerek, otobüse, dolmuşa binebilecekler. 15 milyon lira az para değil! Ayda 5 kiloluk bir teneke yağ, orta boy bir pasta, 1 kilo et veya 2 kilo peynir ediyor. Giyime gelince orta halli bir t-shirt, bir pantalon ya da bir sandalet alınabiliyor, 15 milyon lirayla. Bir de "Verilebilecek en yüksek zammı verdik" diyen TİSK temsilcilerinin harcamalarından hesaplıyoruz 15 milyon lirayı. Asgari ücretli bir işçinin iyi bir lokantada akşam yemeği yiyebilmesi için, için en azından 6 aylık zammını biriktirmesi gerekiyor. Asgari ücretli bir işçinin "Bu yaz bir hafta Güney'e uzanayım" diyebilmesi içinse, kendisi gibi 10 asgari ücretli arkadaşının bir araya gelerek, 6 aylık zamlarını birleştirmeleri gerekiyor...


AKP, IMF'ye sadakatini gösterdi
  • Öz İplik-İş Genel Başkanı Yusuf Engin, "Hükümet,muhasebecilerin bile kalemlerini oynatma zahmetine değmeyeceği 15.2 milyon gibi bir artış kabul ederek, işçilerin alınteri ve emeği üzerinde yükselen patronlar ile IMF'ye karşı sadakatini gösterdi" dedi.
  • BASK Genel Başkanı Resul Akay, Başbakan'ın 6 milyar liralık maaşla geçinemediği Türkiye'de 318 milyon liralık asgari ücretle milyonlarca insanın nasıl geçineceğinin formülünü bilenin açıklamasını istedi.
  • Hizmet-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücretin insanca yaşanabilir bir ücret olmasında ısrar ettiklerini vurgulayarak, açıklanan 318 milyon liranın, işçinin bir aylık geçimini sağlamaktan uzak olduğunu aktardı.
  • Türk Harb-İş Genel Başkanı Osman Çimen de açlık sınırının 500 milyon liraya yaklaştığı bir ülkede, milyonlarca asgari ücretliye 318 milyon lira ile "geçin" demenin, "vicdansızlık" olduğunu kaydetti.
  • Birleşik Metal-İş'ten yapılan açıklamada, "Sendikalarda örgütlü hale gelmek işçileri yoksulluğa insanlık dışı çalışma ve yaşama koşullarına mahkum edenlere verilecek en doğru ve anlamlı yanıt olur" denildi. "
  • CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Ankara Milletvekili Bayram Meral ve Kocaeli Milletvekili İzzet Çetin ile birlikte dün Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, "AKP iktidarının işçilere layık gördüğü yaşam biçimi açlıktır" dedi.
  • DYP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, asgari ücreti IMF'nin belirlediğini ifade ederek, yapılan artışı, "utanç verici" diye nitelendirdi.
  • YTP Genel Sekreteri Metin Şahin, "Asgari ücretin yüzde 5 artırılması AKP'nin sosyal amaçları arasında çalışanların yaşamlarını iyileştirmenin yer almadığının açık kanıtıdır" dedi.
  • ANAP Genel Başkanı Nesrin Nas, asgari ücret zammı ile ilgili olarak, "Bu sadakayı, insanımıza hakaret olarak nitelendiriyoruz" açıklamasını yaptı.

  • ÖNCEKİ HABER

    Güvenlik ihraç edecekler

    SONRAKİ HABER

    Telekom Yasası geri çekilsin!

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...