24 Haziran 2004 21:00

İşte özel üniversite

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, özel okulların eğitimdeki payını az bularak, bunu yüzde 500 oranında artırmak için çalışmalar yapıyor.

Paylaş
Eğitimde kamunun payının yüksek olmasını 'komünizme' benzeterek, kendince eleştirmeye çalışan AKP Hükümeti'nin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, harıl harıl eğitimi özelleştirmeye çalışıyor. Geçtiğimiz yıl 10 bin öğrenciyi devlet bütçesinden özel okullara göndermek için girişimlerde bulunan ancak tepkiler karşısında geri adım atmak zorunda kalan Çelik, şimdi de özel okulların payını yüzde 2'den yüzde 10'a çıkarmak amacıyla çalışmalar yürütüyor. Çelik, eğitimde özelleştirmenin 'olumlu' sonuçlar doğuracağını iddia ederek, kafa karışıklığı yaratmaya çalışırken, özel okulların birer serveti bulan 1 yıllık öğrenim ücretleri, asıl amacın dar ve orta gelirli ailelerin çocuklarının eğitim haklarının gaspedilmesi olduğunu ortaya koyuyor.

Yüzde 29 zam Bakan Çelik'in eğitime hakim olmalarını istediği özel okullardan vakıf üniversiteleri ücretlerine yüzde 2 ile yüzde 29 oranında zam yaptı. Vakıf üniversitelerinin lisans programlarının ücretleri, asgari 5 bin dolardan başlıyor, 12 bin dolara kadar çıkıyor. Bazı üniversiteler tüm lisans programları için tek ücret belirlerken, bazılarının ücretleri bölümlere göre farklılık gösteriyor. Özellikle diş hekimliği ile tıp fakültesinde öğrenim ücretlerinin yüksekliği dikkati çekiyor. Vakıf üniversitelerinde okumak isteyen adaylar, tercih edecekleri bölümlerin ücretlerine ilişkin bilgileri, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM) kendilerine gönderilen 2004 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda bulabilecekler.

Ücretler dolar üzerinden Bazı vakıf üniversitelerinin gelecek eğitim-öğretim yılı ücretleri şöyle (KDV hariç ücretlere, yüzde 8 ilave edilecek): Koç Üniversitesi: Mühendislik Fakültesi yıllık KDV dahil 12 bin ABD Doları, diğer bütün programlar da 11 bin 500 ABD Doları karşılığı Türk Lirası iken, bu yıl bütün bölümler için ücret 12 bin 500 ABD Doları karşılığı Türk Lirası olarak belirlendi. Bilkent Üniversitesi: Geçen yıl bütün programlar KDV hariç yıllık 6 bin ABD Doları karşılığı Türk Lirası olan öğrenim ücreti bu yıl yüzde 29.1 artışla 7 bin 750 dolara yükseldi. Sabancı Üniversitesi: Tüm programlar, KDV dahil 10 bin 500 ABD Doları karşılığı Türk Lirası'ndan yüzde 5.7 artışla 11 bin 100 ABD Doları karşılığı Türk Lirası olarak tespit edildi. Fatih Üniversitesi: Mühendislik ile İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerinin bütün bölümlerinin KDV hariç ücreti, 6 binden 6 bin 850 ABD Doları'na yükseltildi. Bütün lisans bölümlerinin hazırlık sınıfları ücreti ise 5 bin 800 ABD Doları olarak belirlendi. Yeditepe Üniversitesi: Üniversite geçen yıl döviz bazında belirlediği fiyatlarını Türk Lirası'na çevirerek, artışı bunun üzerinden gerçekleştirdi. Buna göre, Diş Hekimliği 24 milyar, Tıp Fakültesi 19 milyar 500 milyon, Mühendislik-Mimarlık, Eczacılık fakülteleri 15 milyar, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim ve Hukuk fakülteleri 12 milyar lira olarak belirlendi.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


BOMBA TERÖRÜ NATO zirvesine karşı büyük eylemlerin yapılacağı bir sırada, İstanbul ve Ankara'da ardı ardına bombalar patladı. Ankara'da ABD Başkanı George W. Bush'un kalacağı Hilton Oteli'nin önünde patlayan bombadan 2 polis yaralandı. İstanbul'daki patlamada ise ilk belirlemelere göre 4 kişi öldü, çok sayıda kişi ise yaralandı. İstanbul'daki patlama, Çapa'da Kızılay Kan Merkezi önünde Beyazıt-Çavuşpaşa hattında çalışan körüklü İETT otobüsünde meydana geldi. Korku ve paniğe neden olan patlamada hayatını kaybedelenler ve yaralananlar, İstanbul Tıp Fakültesi'ne kaldırıldı. Hastanenin Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, yaptığı açıklamada, olaydan sonra 3 ölü, 15 yaralı getirildiğini bildirdi. Ölenlerden birinin gövdesi parçalanmış genç kız, diğer 2 kişinin ise erkek olduğunu söyleyen Taviloğlu, genç kızın "muhtemelen bombayı taşıyan kişi olduğunu" ifade etti. Ancak bu açıklamadan kısa bir süre sonra bir kişi daha hayatını kaybetti. Bazıları da Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan ismini öğrenebildiklerimiz şöyle: Cansu Şahin (ağır), Perihan Ercan (ağır), Erdal Kara (İETT otobüsü şoförü), Eyüp Demir, Ayşe Uçmaz, Güneş Dağ, Turgay Arıcı, Zeynep Gökalp, Safiye Koçyiğit, Tuğba Karaca, Ramazan Başak, Erdal Yaşar, İzzet Öztürk, Fazlı Karataş ve Sevcan Akkaya.

Valinin açıklaması İstanbul Valisi Muammer Güler, patlamanın, patlayıcı bir maddenin taşınması sırasında meydana geldiğini ve hedefin otobüs içindeki yolcular olmadığını söyledi. Çapa Tıp Fakültesi Acil Servisi'ndeki yaralıları ziyaret eden Vali Güler, Kemal Atay Amfisi'nde Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Güler, yapılan araştırmada, otobüsteki bir kişinin, kucağındaki patlayıcı maddenin infilakı sonucu öldüğünün belirlendiğini kaydetti. Güler, şunları söyledi: "Taşınmakta olan bir bomba nedeniyle patlamanın meydana geldiği, bunun büyük ihtimalle ses bombası olduğu, hedefin otobüs olmadığı, içindeki yolcular olmadığı anlaşılmıştır. Bombanın kucağında patladığı 25-26 yaşlarındaki genç bayanın kimlik tespiti çalışmaları sürdürülmektedir." Sol örgütlerden şüphelenildiğini belirten Güler, bir gazetecinin sorusu üzerine ses bombasının kapalı alanlarda bu kadar tahribat meydana getirdiğini ifade ederek, muhtemelen bu patlamanın başka bir yerde yapılmasının hedeflendiğini iddia etti. Patlamanın NATO Zirvesi ile ilişkilendirilip ilişkilendirilemeyeceği sorulan Vali Güler, "Çeşitli kuruluşların elbette ki eylem arayışları vardır. Onlarla doğrudan ilişkisi var mıdır, onu araştırıyoruz" diye konuştu.

Görgü tanıkları Patlama sırasında otobüste bulunan Hatice Çakır, orta kapıda ayakta durduğu sırada patlama meydana geldiğini, kapıyı kırarak diğer bazı yolcularla birlikte dışarı çıktığını anlattı. Tanıklardan Engin Asker de büyük bir sesle irkildiklerini ve patlamanın geldiği yöne baktığında İETT otobüsünden siyah duman çıktığını gördüğünü ifade etti. Asker, patlama sonucu yaralananların hastane görevlileri ve çevreden koşan vatandaşlar tarafından taşındığını belirtti.

Ankara'daki patlama Ankara'da ise ABD Başkanı Bush'un cumartesi günü geldiğinde kalacağı ve çok geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Hilton Oteli'nin ana giriş kapısında oldu. Görgü tanıklarının anlatımına göre polislerden birisi paketi ayağı ile itince patlama meydana geldi. Patlamada Bekir Bayar ve Hasan Akyol adlı 2 polis yaralandı. Bu arada olay yerine ilk gidenlerden Hürriyet gazetesi muhabiri Kadir Ercan Hilton Oteli'nin özel güvenliklerince dövüldü. Hilton Oteli'ndeki patlamanın ardından Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Dikmen Emniyet Genel Müdürlüğü yakınlarından bir biri ardına ihbarlar geldi. Ancak bulunan paketler boş çıktı.

Tepkiler Patlamalar tepkilere neden oldu. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı son günlerde patlayan bombaların "halka karşı suç" olduğunu söyledi. KESK Genel Başkanı Sami Evren de "Hiçbir bahane masum insanlara yönelen ve tek tek hepimizi vurabilecek bu tip eylemleri haklı göstermez" dedi. Patlamanın "emperyalizmin savaş örgütü NATO Zirvesi öncesinde gerçekleştirilmiş olmasının düşündürücü ve manalı olduğunu" dile getiren Evren, "Güvenlik önlemlerinin hadsafhaya çıkartıldığı, birbiri ardına operasyonların yapıldığı böyle bir dönemde yaşanan bu patlama provokasyon kokmaktadır" diye konuştu.


Her tarafta şüpheli paket! Çapa'daki patlamanın haberinin geldiği dakikalarda Taksim Meydanı'ndaki Burger King'in tuvaletinde bulunan şüpheli poşet de korkulu dakikalar yaşattı. Polis olay yerine gelerek güvenlik şeridi çekti. Bomba uzmanlarının incelemeleri sonucunda poşette bomba olmadığı anlaşıldı. Beşiktaş'ta da Maçka İETT duraklarında görülen bir poşet, içinde patlayıcı madde olabileceği şüphesiyle polise bildirildi. Fünye kullanılarak kontrollü şekilde patlatılan poşette, herhangi bir patlayıcı maddeye rastlanmadı.
Patlamanın ardından Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin Harbiye'de bulunan binasına asılan "Özgür bir dünya için NATO'ya Hayır" yazılı pankart da polisler tarafından indirilmek istendi. Ancak şube yönetimi buna izin vermedi.

ÖNCEKİ HABER

NATO ve Bush karşıtı gösteriler
   yaygınlaşıyor

SONRAKİ HABER

Kent Meclisleri halka açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...